Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Desszert

Sütőtökös aranygaluska: régi kedvenc újragondolva

Tartalmas levesek mellé gyakran készítünk aranygaluskát, amit nem véletlenül hívnak a kelt tészták királynőjének: ragyogó megjelenése és fantasztikus íze miatt egyaránt rászolgál e névre. A sütőtökkel megbolondított változata talán még finomabb, mint a hagyományos – próbáld ki te is ezt a fűszeres, őszi-téli hangulatú desszertet.

Ha szereted a klasszikus édességeket, de nem idegenkedsz attól, hogy egy kis csavart vigyél a dologba, készítsd el a sütőtökös aranygaluskát! A dió és a vaj csodálatos ízvilágát remekül kiegészíti a sütőtök, így a végeredmény egy igazi kényeztető finomság lesz. 

  • Előkészítés: 50 perc
  • Kelesztés: 2 óra
  • Sütés: 1 óra
  • 1 adag: 460 kcal 
Sütőtökös aranygaluska / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Hozzávalók: 

  • 35 dkg liszt 
  • 1,5 dkg élesztő 
  • 2 dl tejszín 
  • 50 dkg sütőtökpüré 
  • őrölt fahéj, gyömbér, kardamom, szerecsendió (vagy mézeskalács-fűszerkeverék) 
  • 30 dkg darált dió 
  • kb. 15 dkg porcukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 20-25 dkg vaj 

Elkészítés: 

  1. Pici langyos, cukorral édesített tejszínben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Ráöntjük a lisztre, adunk hozzá még egy evőkanál cukrot, hozzáöntjük a maradék langyos tejszínt, és szép, közepesen lágy kelt tésztát dagasztunk. Letakarva hagyjuk kelni. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. 
  2. A tökpürét ízesítjük az őrölt fűszerekkel, és ha szükséges, kis porcukorral édesíthetjük. Rákenjük a kinyújtott tésztára. A tésztát két oldalról feltekerjük, így két vékony tekercset kapunk. Középen elvágjuk. A tekercseket felszeleteljük. 
  3. A darált diót összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, a vajat megolvasztjuk. Egy nagy jénai tálat vastagon kikenünk vajjal. A pici csigákat megmártjuk az olvasztott vajban, megforgatjuk a cukros dióban, és kicsit megcsavarjuk. Több rétegben belerakjuk az előkészített sütőtálba. A tetejét meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal. Ismét hagyjuk megkelni, majd 180 fokra felfűtött sütőbe toljuk. Tíz perc múlva levesszük a hőfokot 170 fokra, és készre sütjük. Vaníliasodót adunk mellé. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.