Holstein szelet recept
Holstein szelet
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Borok

Az ünnep bora: tokaji aszú

tokaji aszú
A világ legkiemelkedőbb borai között a helye, ehhez kétség sem fér. Ritkán isszuk, pedig igazán sokoldalú, önmagában és ételek mellett is páratlan élményt nyújt, ráadásul kevés bor van, ami ennyire illik a karácsony hangulatához. A tokaji aszúról lesz szó.

Közel ötszáz éve készült először aszúbor Tokajban, sok víz lefolyt azóta a Tiszán és a
Bodrogon, de az aszú világban elfoglalt helyét semmi sem tudta megváltoztatni. Aki egyszer
is kóstolta, jó eséllyel megjegyzi egy életre. Nézzük, mi teszi olyan különlegessé!

A Tokaji borvidék speciális adottságú, vulkanikus alapkőzetű, ez pedig a világon mindenhol
egyedi karakterű, izgalmas borokat eredményez. Ráadásul a nemzetközi borvilágban a helyi
szőlőfajták mellett a vulkanikus borok is menő témának számítanak. Mivel az aszúban
mindkettő megvan, ezt nyugodtan tekinthetjük dupla nyereségnek.

A borvidék klímája is egyedülálló, a Tisza és a Bodrog hatásának köszönhetően sokszor
párás környezet teszi lehetővé a Botrytis cinerea nevű gomba megjelenését, ami a fürtök
aszúsodásához vezet. A meghatározó tokaji szőlőfajták, a furmint és a hárslevelű az
aszúsodás mellett is megőrzi kifejező savait, így a végeredmény egy élettel teli, jól
fogyasztható bor.

Azt kár lenne elhallgatni, hogy az aszú nem olcsó mulatság, 5-6 ezer forint alatt
visszafogottabb élményekre számíthatunk, a legjobb pincék aszúinak ára pedig akár az 50
ezer forintot is eléri. Elsőre talán túlzónak tűnhet az árazás, de csak addig, amíg nem
gondoljuk végig, hogyan születik meg a bor.

A körülmények szerencsés együttállása kell ahhoz, hogy elinduljon az aszúsodás – ha az
időjárás szélsőséges, akkor nem készül abban az évjáratban egyetlen palack aszú sem.
Ráadásul elég kockázatos dolog kint hagyni az érett fürtöket a tőkén, a seregélyek és az
időjárás is potenciális ellenség ilyenkor, ha pedig nem jelenik meg a botritisz, vagy rosszkor
érkezik, akkor az egész addigi munka elvesztheti az értelmét.

Ha elkezdődik a folyamat, akkor sem egyenletes egy-egy fürtön belül, azaz bizonyos
szemek tökéletesek, míg mások még nem. Ezért a szüretelők többször is végigjárják az
ültetvényeket, és szemenként szedik ki a jó aszúszemeket, és ezt a folyamatot több
alkalommal is megismétlik, újra visszatérve ugyanazon tőkéhez. Ha csak a szüretet vesszük
figyelembe, már az is indokolja a borok magasabb árát, ilyen mennyiségű kézi munkát a
világ egyetlen másik édes boros vidékén sem alkalmaznak. Igaz, a végeredmény is eltér a
tokajitól...

Milyen étel illik hozzá?

Az édes borokkal kapcsolatban sokan hajlamosak azt gondolni, hogy nehéz hozzájuk ételt
párosítani. Az biztos, hogy elsőként a desszertek jutnak eszünkbe, a karácsonyi édességek
tele vannak aszalt gyümölcsökkel, lekvárral, mézzel, és tökéletesen illenek az aszúhoz. A
zserbó, a bejgli, a mézeskalács és a puszedli is ideális társa a bornak, de ha csak birsalmasajtot eszegetünk mellé, az is pazar élménnyel ajándékoz meg minket.

A libamáj és a kék sajt személyében is olyan párosra talál a bor, ami kifejezetten izgalmas, és egy kis nyitottságot is igényel. A libamáj zsírtartalmát az aszú meghatározó savai jól ellensúlyozzák, a krémessége pedig harmonizál a máj textúrájával. Kék sajtokból igen széles a kínálat, az édesebb, krémes változatoktól a markánsan sós, morzsásabbakig. Az előbbiekhez inkább a meleg évjáratok magasabb cukortartalmú aszúit szokták kínálni, míg az utóbbiakhoz a hűvös évjáratok savhangsúlyosabb borait. Persze az egész műfaj attól izgalmas, hogy minden előírástól el lehet térni egy kóstolás erejéig – a legfontosabb, hogy ismerjük meg az aszút, ezt a kiemelkedő bort!

Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2009

A francia tulajdonban lévő borászat az egyik legjelentősebb aszúval foglalkozó pince
Tokajban. A több mint 100 hektáros birtok remek adottságú, szőlőterületei 1732 óta
szerepelnek az első osztályú besorolású dűlők között, és egyikét képezik Tokaj-Hegyalja
három legkiválóbb aszús területének. A 2009-es év szürete nem volt egyszerű, a második
felét elmosta az eső. Bőven kárpótol minket azonban a korábban leszedett szemekből
készült bor: gazdag és buja, hangsúlyos gyümölcsösséggel, sárgabarackkal, mangóval.
Krémes, kerek korty, igazán hosszú utóízzel.

Hétszőlő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2008

A Tokaj-Hétszőlő a Tokaji-hegy déli lejtőjén művel kiemelt területeket, melyek egykor a
királyi és császári szőlőbirtokhoz tartoztak. A pince dűlőit már 1772-ben első osztályúnak
minősítették, márpedig ez akkor elsősorban az aszútermést vette alapul. Az 55 hektáros
birtok 2016-tól már a teljes területén organikus művelést alkalmaz, azaz kerüli a növényvédő
vegyszerek használatát. A 2008-as évjárat hűvös karakterű borokat adott, amik hosszú ideig
érlelhetők. A bor illatában a fűszerek dominálnak, így a menta, az ánizs és a gyömbér,
izgalmas kompozíciót alkotva. A korty élénk, a citrusossság a vezető jegy, mellette a
fűszerek is visszatérnek. Érleltebb bor, több réteggel, szép egyensúllyal.

Barta Öreg Király-dűlő 6 Puttonyos Tokaji Aszú Válogatás 2013

A Barta család 2003-ban vásárolta meg a Mádhoz tartozó, teljesen elhagyott Öreg Király-
dűlőt. A következő években rengeteg munka árán sikerült a területet megtisztítani és
újratelepíteni, ma a kővel kirakott teraszok újra a legszebb időszakukat idézik. A 2013-as
évjárat az elmúlt évtized egyik legjobbja, amit ez a bor vastagon alátámaszt.
Buja, gazdag illat mézzel, birssel, kajszival, érintésnyi édesfűszerrel. A lenyűgöző
gazdagság a kortyban is folytatódik, a 246 gramm maradék cukor mellett sem nehezedik el
a bor, a sav tartja. Végtelen hosszúságú lecsengésében már a fűszerek is szóhoz jutnak,
még jobban árnyalva a képet. Ha bárkinek kételye lenne az aszúval kapcsolatban, ez a bor
biztosan meggyőzi!

KIDERÜLT: INNEN KAPTA A NEVÉT AZ IRSAI OLIVÉR>>>

A VILÁGHÓDÍTÓ ZÖLD VELTELINI>>>

3 OLASZRIZLING, AMI ITATJA MAGÁT HAL ÉS CSIRKE MELLETT - BORAJÁNLÓ>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.