„Melyik a magyar, és melyik az olasz?” – tette fel a kérdést a Pénzcentrum egyik olvasója egy fotó kapcsán, amit a szerkesztőségnek küldött el a múlt héten. A fotón két üveg Fanta látható, a címke és az üveg formája ugyanolyan, ám az egyikben több áranyalattal halványabb sárga az üdítő színe, és az élénkebbhez képest persze jóval kevésbé bizalomgerjesztő. Az ok elég nyilvánvaló: az összetevőket szemlélve hamar kiderült, hogy az olasz üdítőben több „igazi” narancslé van.
A beküldő természtesen letesztelte az ízét is, és arra jutott, hogy míg „a magyar ízre is műbb, gejlebb, addig az Olaszországban vásárolt terméken érezni, hogy látott már igazi narancsot, ezáltal savanykásabb is.” A kérdés csupán, hogy ez rendben van-e így?
A Coca-Cola Magyarország is megerősítette a Pénzcentrum olvasójának tapasztalatait, a weboldal termékleírásában is feltüntetik, hogy bizony nem minden országban ugyanolyan az üdítőital:
„A Fanta Narancsot Európa-szerte gyártjuk, és a különböző országokban eltérő lehet a gyümölcslétartalma. Az egyes országokban a gyümölcstartalom többnyire hasonló a helyben kapható hasonló termékekéhez, valamint összhangban van az érvényes helyi szabályozásokkal. A Fanta Narancsot Európa-szerte cukorral vagy cukor és édesítőszerek kombinációjával édesítik. Folyamatosan dolgozunk az italaink cukortartalmának csökkentésén, ezért előfordulhat, hogy a termékben lévő édesítőszerek és cukor aránya országonként eltérő. A helyi termékjellemzőket mindig feltüntetjük a csomagoláson, hogy Ön a teljes összetevő- és tápértékinformáció birtokában élvezhesse az italt” – írta a vállalat.
A magyar Fanta narancs összetétele:
víz, fruktóz-glükózszirup, narancslé sűrítményből (5%), szén-dioxid, étkezési sav: citromsav, természetes narancs aroma egyéb természetes aromákkal, antioxidáns: aszkorbinsav, színezék: karotinok, stabilizátor: guargumi.
Az olasz Fanta narancs összetétele:
víz, narancslé sűrítményből (12%), cukor, szén-dioxid, savanyító: citromsav, természetes citrusfélék aromája, stabilizátor: akácgumi, antioxidáns: aszkorbinsav.
Tehát a külföldi változatban több mint kétszer annyi narancslé van, mint az itthon kaphatóban.
A lap megkérdezte ez ügyben a Nébih-et is, akik azt írták: 2017-ben az Asztriában és a Magyarországon forgalmazott Fantát már összehasonlították. A vizsgálatkor arra jutottak, hogy a gyümölcslétartalmuk valóban nem azonos: az osztrák 3% narancslevet tartalmazott, a hazai 6%-kal szemben (ami most 5%), ezenkívül az osztrák változat cukorral készül, míg a hazai üdítőitalok fruktóz-glükóz szörppel – ám mindezek az eltérések, a gyártói nyilatkozat figyelembevétele mellett, jogszerű és objektív okokkal indokolhatók, mert nemzeti jogszabályunk nincs az üdítőitalok gyümölcslétartalmára vonatkozóan, míg más tagországokban létezik ilyen szabályozás.
Ugyanakkor érdekes tapasztalat volt, hogy a laikus fogyasztói csoport kedveltségi tesztjén a hazai forgalmazású, sötétebb színű, aromásabb illatú és édesebb ízű termék bizonyult kedveltebbnek, az osztrák forgalmazású, világosabb színű és savanykásabb termékkel szemben.
(Forrás: Pénzcentrum)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.