A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Világkonyha

Így lesz tökéletes a coleslaw, az amerikai káposztasaláta

Amerikai káposzta saláta recept
Az amerikai konyha emblematikus salátája, a coleslaw alapváltozatához csupán káposzta, sárgarépa, só, majonéz és ecet kell. Gyors, olcsó és nagyszerű, ugyanakkor ízlés szerint gazdagítható. Adhatsz hozzá lila káposztát, hagymát, dúsíthatod reszelt almával és az öntetet is variálhatod.

A coleslaw Előkészítése

Fejes és lila káposzta: a fejet a külső levelek eltávolítása után vágd félbe, majd negyedekre. V alakban metszd ki a torzsáját, végül késsel metéld vékony csíkokra. Az aprítógép vagy a zöldségszeletelő tartozékkal ellátott konyhai robot kényelmesebb megoldás, azonban a gépek jobban roncsolják a káposztát, ami ezért kevésbé marad roppanós.

Sárgarépa: a meghámozott zöldséget vágd a káposztacsíkokkal közel azonos hosszúságú (5-7 cm-es) darabokra, majd hosszanti szeletekre, és metéld gyufaszál vékonyságúra. Gyorsabb, ha julienne hámozót használsz. A hagyományos kézi reszelőn hosszában mozgasd a répát, hogy csíkokat kapj. Ne reszeld túl finomra, mert felpuhul.

Az amerikai káposztasaláta avagy coleslaw számtalan módon készíthető (Shutterstock)
Az amerikai káposztasaláta avagy coleslaw számtalan módon készíthető (Shutterstock)

Hagyma: egészen apróra kockázd. Egy 6-8 adagos salátához bőven elég fél fej hagyma vagy 2-3 szál újhagyma. Inkább kevesebbet tegyél bele, mert az íze állás közben felerősödik. Lereszelve az öntetbe keverhetsz max. 1 evőkanálnyit.

Alma: hámozatlanul is lereszelheted. Természetes módon édesít, így az öntetbe szinte alig kell cukor.

Jó tanács: Egy esti grillpartira már délelőtt előkészítheted a saláta hozzávalóit. Külön-külön pakold be a hűtőbe, mert a sárgarépa és a vörös káposzta leve elszínezheti a többit. Az öntetbe keverés előtt érdemes papírtörlővel leitatni róluk a nedvességet.

A SalátaÖntet

Az amerikai káposztasaláta klasszikus öntetének alapja a majonéz, amelyhez alma- vagy fehérborecetet, esetleg citromlét adnak, majd cukorral és sóval, borssal simára keverik. A cukor vagy más édesítő (pl. méz, agávészirup) kihozza a zöldségek természetes ízét és ellensúlyozza a grillhúsok fűszerességét.

A kalóriabombával felérő majonézt tejföllel, joghurttal, tejjel, íróval vagy tejszínnel könnyítheted.

Egyszerűen és gyorsan elkészítő, és nagyon finom (Shutterstock)
Egyszerűen és gyorsan elkészítő, és nagyon finom (Shutterstock)

Így fűszerezd az amerikai káposztasalátát!

A coleslaw tág teret enged a kísérletezésnek: pl. a káposztához jól illő csipetnyi őrölt (római) köménnyel vagy csípős csiliporral fűszerezheted. Az öntetet (dijoni) mustárral, reszelt hagymával vagy tormával ízesítheted, továbbá kurkumával vagy curryporral szép sárgára színezheted. Pikáns ízt kölcsönző, apróra kockázott csemegeuborkával is gazdagítod, de ekkor kevesebb ecetet tegyél bele.

A saláta Összeállítása

A szálasra vágott káposztát nagy tálban keverd össze sóval, majd finoman forgasd össze a többi felaprított hozzávalóval. Így nem esik össze, és nem enged levet. Végül lassanként adj hozzá éppen csak annyi öntetet, hogy mindenhová jusson, és letakarva pihentesd a hűtőben 20-30 percig, hogy az ízei összeérjenek. Minél tovább hagyod állni, annál puhább lesz. Tálalás előtt kóstold meg, és szükség szerint korrigáld az ízét sóval, borssal.

Lilakáposztából készítve is mennyei a coleslaw (Shutterstock)
Lilakáposztából készítve is mennyei a coleslaw (Shutterstock)

Tárolás

A maradékot folpakkal letakarva beteheted a hűtőbe, de 2-3 napon belül fogyaszd el. Vákuumozó pumpás ételtároló dobozban az elkészítése után rögtön betárazott coleslaw 2-4 hétig is eltartható. Lefagyasztani nem lehet.

Mihez illik a leginkább?

Kiváló kísérője minden grillezett és roston sült húsnak vagy halnak, illetve sajtnak. Amerikában gyakran teszik hamburgerbe vagy a nálunk is egyre népszerűbb pastrami és pulled pork szendvicsekbe. Kínálhatod sült és rántott csirkéhez, sült kolbászokhoz, továbbá hidegtálakon is. Önmagában nyers kosztként, pirítóssal fogyaszthatod.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.