Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Ez az a tipikus desszert, amit egy-egy éttermi vacsora zárásaként szívesen elpusztítunk, de a konyhában már nem állunk neki elkészíteni. Mert félő, hogy összeesik, vagy fel se jön... pedig nem nagy ördöngösség, csak meglepő, hogy három-négy hozzávalóból könnyedén készíthető finom, meleg desszert.

Persze sok függ attól, mi kerül a tésztába. Készíthetjük lekvárokkal keverve, friss gyümölcsöket hozzáadva, de kedvelt az olvasztott csokoládéval gazdagított változat, illetve a citrom levével és héjával dúsított, kissé savanykás verzió, de kedveltek a sós - sajtot, húst, zöldséget tartalmazó - szuflék is.

A szuflé tipikusan az a dessszert, ami nagyon szereti, ha van hozzá valamilyen szósz vagy mártás. A csokoládéfelfújt nagyon jól muzsikál egy kis eperszósszal, de gyümölcslekvárral is finom. Ezeket a lekvárokat, gyümölcspüréket lehet egy kicsit fűszerezni némi fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval vagy esetleg egy kis chilivel, netán alkohollal.

 

Pofon egyszerű, 20 perc alatt kész is!
Pofon egyszerű, 20 perc alatt kész is!

 

 

Ezeknek az edénykéknek az űrtartalma általában 2 dl. Ezeket a csészéket csak háromnegyedig töltsük, hogy legyen helye a tésztánknak hova nyújtózkodni.

A titok

 

A csokisoufflé ellenállhatatlan
A csokisoufflé ellenállhatatlan

A szuflé odafigyelést igényel. Tiszta környezet, szobahőmérsékletű tojások, kellően fényesre és simára felvert hab, amit lehetőleg óvatosan keverünk össze a többi hozzávalót egyesítő krémmel, úgy hogy ne törjön össze. Jó, ha van egy egyenletes hőfokon duruzsoló sütő (lehetőleg légkeverés nélkül), és egy türelmes szakács, aki a sütő alsó egyharmadában helyezi el a tepsit, amire a felfújtas tálkákat ültette - és aki nem nyitogatja feleslegesen a sütőajtót.

 

A szuflét frissen, melegen, de nem forrón tálaljuk, hiszen maximum negyed óráig őrzi meg légies könnyedségét, aztán szépen lassan elszáll belőle a levegő, és a tészta kissé lelappad.

Létezik úgynevezett dufflé, ami egyfajta hideg soufflé - vagy mondhatni mousse (hab). A szakács ebben az esetben nagyobb adag zselatinnal operál, hogy tartást biztosítson a tejszínben és tojásfehérjében gazdag krémnek. Ezt a fajta soufflét hidegen vagy fagyasztva kínálják.

Csokoládé soufflé

 

Csupa csoki szuflé...
Csupa csoki szuflé...

Hozzávalók:
18 dkg étcsokoládé
6 tojás
8 dkg kristálycukor

Elkészítés: A csokoládét gőz fölött felolvasztom, majd összekeverem a tojássárgájával és a cukorral. A tojások fehérjét felverem. Egy kevés fehérjével kikeverem a krémet, a többit óvatosan adom hozzá, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon törjön össze. A vajjal kikent tálkákat maximum háromnegyedig megtöltöm a tésztával, és egy tepsire ültetve a 200 fokra előmelegített sütőbe tolom. Úgy negyedórát hagyom sülni, majd azon melegében tálalom.

Lazacos felfújt

Hozzávalók:
2 evőkanál finomliszt
2 evőkanál vaj
2,5 dl tej
4 tojás
1 csokor petrezselyem
1 vöröshagyma
1 bő csipet só
frissen őrölt bors
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
10 dkg füstölt lazac

Elkészítés: A vajat megolvasztom, a liszttel rántást készítek, ebbe öntöm a tejet, és az ebből kapott besamelbe keverem a tojások sárgáját, az apróra metélt hagymát, majd az egészet fűszerezem. A lazacot apróra vágom (vagy eleve apróra szelt verziót veszek), és szintén a besamelhez adom. Felverem a tojások fehérjét, és apránként - hogy ne törjem össze - óvatosan a krémhez adom. Kivajazott szuflétálakba teszem, és egy jó óráig sütöm a 160 fokra előmelegített sütőben.
 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.