15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Avokádókrém recept
Avokádókrém
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Az egyik legnépszerűbb torta, annak ellenére, hogy önmagában nem túl dekoratív… De ezen is lehet segíteni. Sőt, ha belegondolunk: mit ér egy vakondtúrás kisvakond nélkül?

Népszerűségét talán kedves nevének is köszönheti, de az is biztos, hogy nem nagyon lehet elrontani. Nem sikerülhet bénára, mert eleve csúnya, látványra tulajdonképpen egy kupac morzsa. Viszont szeletelve már mutatós, amint megmutatkoznak a rétegek. És igaz erre a finomságra is, hogy gyakorlatilag a végtelenségig variálható, akár fűszerekkel, akár a gyümölcsökkel, sőt még a tészta ízesítésével is játszhatunk – ízlésünk szerint.

 

Ez az igazi vakondtúrás torta!
Ez az igazi vakondtúrás torta!

 

A leggyakrabban banánnal készül, de használhatunk bármilyen idénygyümölcsöt, akár kompótot is a gyümölcsös réteghez. A tésztát készíthetjük kakaóval, ilyenkor már a tetejére készülő morzsát nem is kell színezni, de ha natúr, vaníliás vagy fahéjas tésztával dolgozunk, a végén egy kis kakaóporral elérhetjük a kívánt földbarna színt.

Nálunk a vakondtúrás torta vaníliás tésztával készült, szilvaraguval és sok tejszínnel, mert szerintünk ettől igazán krémes és ellenállhatatlan, persze a csokoládé sem maradt el!

Ha pedig torta, akkor különleges alkalomra készül, így egy kis időt és kreativitást szánhatunk a díszítésre is, és ebbe bevonhatjuk a gyerekeket is – vagy egy kis időre mi magunk is újra gyerekké válhatunk…

Vakondtúrás torta szilvával

Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás
20 dkg cukor
Fél rúd vanília
Csipet só
20 dkg vaj
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor

A töltelékhez:
30 dkg szilva
1 mokkáskanál fahéj
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag tortazselé
3 evőkanál cukor
20 dkg tejszín
6 levél zselatin
3 evőkanál reszelt csokoládé

A díszítéshez:
20 dkg színes marcipán (vagy natúr marcipán és ételfesték)
1 evőkanál kakaópor

Elkészítés: A tésztához a tojásokat a cukorral, a vanília kikapart belsejével és a csipet sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat is, majd a sütőporral elkevert lisztet, összeforgatjuk, és egy 28 centis tortaformában 180 fokon 30-40 percig, tűpróbáig sütjük.

A szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, a cukorral, a fahéjjal és a vaníliás cukorral összefőzzük addig, míg elolvad a cukor. A tortazselét a csomagoláson látható utasítás szerint kikeverjük vízzel, és a szilvához adjuk. A megsült tortalapot félbevágjuk, elegyengetjük rajta a zselés szilvát.

 

A tésztára elsőként a szilvaragu kerül
A tésztára elsőként a szilvaragu kerül

 

A másik tortalapot konyha aprítóval morzsává aprítjuk, hozzáadva 1 evőkanál kakaóport.

A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a 3 evőkanál reszelt csokoládét. A hideg vízbe áztatott zselatinlapokat felmelegítjük, hogy felolvadjon, és a tejszínhez keverjük, hagyjuk egy kicsit hűlni, dermedni.

A csokis tejszínt a szilvára halmozzuk kupola alakban.

 

Jöhet a csokis-teszínes krém
Jöhet a csokis-teszínes krém

 

Végül a darált kakaós morzsát a tetejére szórjuk, rányomkodjuk. A marcipánnal ízlés szerint díszítjük.

 

És végül a kakaós morzsa
És végül a kakaós morzsa

 

 

Már csak a gyurmázás van hátra! :)
Már csak a gyurmázás van hátra! :)

 

Jó étvágyat hozzá!
Jó étvágyat hozzá!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.