Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Az egyik legnépszerűbb torta, annak ellenére, hogy önmagában nem túl dekoratív… De ezen is lehet segíteni. Sőt, ha belegondolunk: mit ér egy vakondtúrás kisvakond nélkül?

Népszerűségét talán kedves nevének is köszönheti, de az is biztos, hogy nem nagyon lehet elrontani. Nem sikerülhet bénára, mert eleve csúnya, látványra tulajdonképpen egy kupac morzsa. Viszont szeletelve már mutatós, amint megmutatkoznak a rétegek. És igaz erre a finomságra is, hogy gyakorlatilag a végtelenségig variálható, akár fűszerekkel, akár a gyümölcsökkel, sőt még a tészta ízesítésével is játszhatunk – ízlésünk szerint.

 

Ez az igazi vakondtúrás torta!
Ez az igazi vakondtúrás torta!

 

A leggyakrabban banánnal készül, de használhatunk bármilyen idénygyümölcsöt, akár kompótot is a gyümölcsös réteghez. A tésztát készíthetjük kakaóval, ilyenkor már a tetejére készülő morzsát nem is kell színezni, de ha natúr, vaníliás vagy fahéjas tésztával dolgozunk, a végén egy kis kakaóporral elérhetjük a kívánt földbarna színt.

Nálunk a vakondtúrás torta vaníliás tésztával készült, szilvaraguval és sok tejszínnel, mert szerintünk ettől igazán krémes és ellenállhatatlan, persze a csokoládé sem maradt el!

Ha pedig torta, akkor különleges alkalomra készül, így egy kis időt és kreativitást szánhatunk a díszítésre is, és ebbe bevonhatjuk a gyerekeket is – vagy egy kis időre mi magunk is újra gyerekké válhatunk…

Vakondtúrás torta szilvával

Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás
20 dkg cukor
Fél rúd vanília
Csipet só
20 dkg vaj
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor

A töltelékhez:
30 dkg szilva
1 mokkáskanál fahéj
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag tortazselé
3 evőkanál cukor
20 dkg tejszín
6 levél zselatin
3 evőkanál reszelt csokoládé

A díszítéshez:
20 dkg színes marcipán (vagy natúr marcipán és ételfesték)
1 evőkanál kakaópor

Elkészítés: A tésztához a tojásokat a cukorral, a vanília kikapart belsejével és a csipet sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat is, majd a sütőporral elkevert lisztet, összeforgatjuk, és egy 28 centis tortaformában 180 fokon 30-40 percig, tűpróbáig sütjük.

A szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, a cukorral, a fahéjjal és a vaníliás cukorral összefőzzük addig, míg elolvad a cukor. A tortazselét a csomagoláson látható utasítás szerint kikeverjük vízzel, és a szilvához adjuk. A megsült tortalapot félbevágjuk, elegyengetjük rajta a zselés szilvát.

 

A tésztára elsőként a szilvaragu kerül
A tésztára elsőként a szilvaragu kerül

 

A másik tortalapot konyha aprítóval morzsává aprítjuk, hozzáadva 1 evőkanál kakaóport.

A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a 3 evőkanál reszelt csokoládét. A hideg vízbe áztatott zselatinlapokat felmelegítjük, hogy felolvadjon, és a tejszínhez keverjük, hagyjuk egy kicsit hűlni, dermedni.

A csokis tejszínt a szilvára halmozzuk kupola alakban.

 

Jöhet a csokis-teszínes krém
Jöhet a csokis-teszínes krém

 

Végül a darált kakaós morzsát a tetejére szórjuk, rányomkodjuk. A marcipánnal ízlés szerint díszítjük.

 

És végül a kakaós morzsa
És végül a kakaós morzsa

 

 

Már csak a gyurmázás van hátra! :)
Már csak a gyurmázás van hátra! :)

 

Jó étvágyat hozzá!
Jó étvágyat hozzá!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.