Az elmúlt évtizedben a magyar konyhákba is begyűrűző gasztro-divat egyik markáns képviselője volt a szinte tömeghisztériát keltő muffin, amely évekig meghatározta a magyar háztartások süteménykínálatát. A muffin sikere egyértelmű okokra vezethető vissza. Döbbenetesen egyszerű összeállítani, a papírkapszliknak hála biztos az esztétikus kivitel, és szintén a kapszliknak köszönhetően a mosogatás is sokkalta egyszerűbb.
Ugyanezen a vonalon mozogva jött, látott és győzött a cupcake, amely az angolszász országokban ma is hihetetlen népszerűségnek örvend. Az egyszerű kevert tészta, a színes vajas krémek és a megannyi apró díszítőelem együttesen járult hozzá a cupcake sikeréhez.
A franciák is megtették a magukét a gasztronómiai divathóbortok terén, az olaszoknál született, de náluk népszerű macaron hosszú, több évszázados jelenlét után az utóbbi években vált igazi ikonná. Ebben tulajdonképpen semmi meglepő nincs, egyszerűen most fedezte fel a közönség, kapta szárnyára a hírnév és a fogyasztók, a cukrászdák és a bloggerek rajongtak, rajonganak érte.
A macaron napjainkban zajló lelkes imádatának talán az az egyik oka, hogy a tökéletes macaron előállítása – a modern technikai háttér ellenére - sem egyszerű. Időigényes, odafigyelést kívánó precíz munka eredményeként születhetnek meg a talpas habcsókok, amely a töltelékkel együtt válnak igazi egésszé. A macaron-titok tudói igazi íz- és színkavalkádot képesek belesűríteni egy-egy aprócska falatba.
Mégis az apró, szinte semmi sütemény körüli felhajtás mostanában kicsit csillapodni látszik. A lehetőségek nagy része kiaknázódott. Minden szín, minden íz, minden kombináció megszületett, amely a közízléssel még összeegyeztethető - és azon túl is születtek kísérletek. A macaron lassan újra belesimul a kínálatba, nem tolakszik elé, hanem részévé válik, elfoglalja saját helyét a palettán.
A macaronban rejlő egyik titokra, azaz, hogy egy falatba sűrítve kapjunk megannyi ízélményt - pontosabban, hogy önálló egésszé váljon egy kicsiny desszert - újabb kísérlet született, a neve cake pop.
Az utóbbi években újra divatossá vált a nyalóka, a kézműves nyalókák reneszánszukat élik, s ennek hozadékaként megszületett az ideális partifalatnak is minősíthető, kardélre hányt aprócska torta, a cake pop. A cake pop egy jóféle geg, játék az ízekkel, formákkal, textúrákkal. Ebben a süteményben találkoznak a cupcake alapanyagai, a macaron készítés összpontosítást igénylő előállításával. A cake pop változatos alapanyagokból készíthető, dekorációja a végleteik fokozható, és valóban megfelelő helye van esküvőkön, születésnapokon, gyerekzsúrokon.
A legújabb desszertőrület azonban megint a francia desszertek világából merít. A franciák féltett kincsei közül most a könnyed croissant egyik érdekes újraértelmezése, a cronut vált a nemzetközi hisztéria tárgyává. A cronut egy érdekes *öszvér* édesség, a croissant és a fánk, azaz donut keresztezéséből született sütemény, amely magában - vagy leveles rétegei között krémeket rejtve - kerül piacra.
A XVII. században végleges formáját elnyert croissant már sokakat megihletett, sokféle formát öltött. A XX. századra elterjedt volt a különféle krémekkel töltött, mandulaforgáccsal hintett croissant is, majd jöttek a furcsább kiflik, mint a szendvicseknek otthont adó, körré formázott croissant, megjelentek a reform címkével ellátott, teljes kiőrlésű lisztből készített, magvakkal hintett croissant-ok is.
A XXI. század szintén új ruhákba öltöztette a croissant-kifliket. Megszületett a croque monsieur nyomán a croque croissant, majd idén tavasszal Dominique Ansel Soho-beli üzletében formát nyert a cronut.
A május 10-én debütáló sütemény nagyon hamar elhíresült, és az amúgy is méltán népszerű croissant számára új rajongókat szerzett. A fánkhoz szükséges tészta természetesen nem tökéletesen egyezik a croissant klasszikus tésztájával, hiszen itt szem előtt kell tartani, hogy az olajban sütést is jól viselje, az eredmény esztétikus legyen és finom. Épp ezek az apró módosítások azok, ami miatt a blogger-társadalom hamar rákapott a dologra, mindenki saját konyhájában állt neki a kísérletezésnek, hogy megalkossa a tökéletes cronut receptet, kipróbálja az ízesítés lehetőségeit.
A cronut ízesíthető töltelékekkel, de a friss fánkot meg is hempergethetjük különféle morzsákban, illetve a klasszikus amerikai fánk-vonalat követve akár mázzal is bevonhatjuk őket.
A francia születésű New York-i cukrászséfnek sikerült felráznia a közösséget. Boltja előtt folyamatosan kígyózó sorok várják, hogy megkóstolhassák a speciális, szőlőmagolajban sült süteményét. Ez azonban közel sem olyan egyszerű, hiszen csak kora reggel juthatnak hozzá, és a nagy érdeklődésre való tekintettel erősen limitált az egy személy számára vásárolható cronutok száma.
De a világháló jóvoltából receptváltozatok egész sorából dolgozhatnak a lelkes és kíváncsi háziasszonyok, illetve megtehetik azt is, hogy bolti leveles tésztából készítik el a fánkokat, s a kisült süteményeket - Anselt követve - ebben a hónapban áfonyakrémmel töltve fogyasztják.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.