Vadas marha
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék
Farsangi szalagos fánk
Mézes-mustáros csirkemell
Epres blondie
Kapros tökfőzelék virslivel
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus kuglóf
Rakott zöldbab darált hússal
Dödölle - az eredeti recept
Dubarry-csirkemell
Csupacsokis brownie
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus stíriai metélt
A császármorzsa vagy smarni népszerűsége hosszú ideje töretlen. Nem is csoda,hiszen egyszerűen elkészíthető, nem igényel sütőt, nem kell vele órákig pepecselni, ráadásul gyorsan el is fogy.

Bár több legenda szól a császármorzsa kialakulásáról, a legelterjedtebb történet Ferenc József egyik vadászatához kapcsolódik.

Egy alkalommal vadászat közben a császár lemaradt kísérőitől. Az erdőben eltévedve egyre éhesebben próbálta megtalálni társait, de csak egy kunyhóra bukkant. A szegény ház gazdasszonya épp vacsorát készített, amikor az uralkodó bekopogott hozzá. Az öreg parasztasszony megilletődött a nem várt vendéget látva, és bár csak szerény étekkel szolgálhatott, szívesen kínálta vele őfelségét. A tojásból és lisztből készült eledelt Ferenc József eleinte kétkedő tekintettel nézte, de éhsége nagyobb úr volt, és nekilátott a falatozásnak. Míg az asszony mentegetőzött, mondván, ez csupán egy kis morzsa, a császár jóízűen fogyasztotta el a feltálalt fogást. Miután az uralkodó lenyelte az utolsó falatot is, megjegyezte: "Na igen, de nem akármilyen, ez császármorzsa!"

Egy másik történet szerint az udvari szakács kedveskedni akart az étvágytalan császárnénak, Sisinek. Erzsébetnek ugyan nem ízlett a neki szánt desszert, annál inkább férjének, így az eredetileg császárnőmorzsának (Kaiserin Schmarrnnak) keresztelt ételt egyszerűen átnevezték császármorzsának.

Valószínű azonban, hogy már jóval a fenti történetek elterjedése előtt ismerték ezt a fogást, ami a hegyekben lakó pásztorok közkedvelt étele volt. Ám elképzelhető, hogy mai változatának kialakulásához volt némi köze Ferenc Józsefnek is.

A császármorzsa

A császármorzsa könnyű tésztájú, vastag palacsinta, amelynek tésztájában tej, tojás, liszt található. Ehhez kevés cukrot vagy vaníliás cukrot szokás adni, reszelt citromhéj is gyakori a tésztában. A keverékhez adhatunk apróra vágott mandulát, rumba áztatott mazsolát vagy más apróra vágott aszalványokat. Mandula helyett tehetünk bele diót, pisztáciát vagy épp mogyorót is. A csonthéjasokat liszt formájában is a tésztához adhatjuk, ezzel akár teljes egészében kiváltva a gabonát.

Válogass császármorzsa-receptjeink közül >>>
Az alaprecept

Hozzávalók (4 személyre):

5 dkg mazsola, 4 ek rum, 3 tojás, 20 dkg liszt, 2 ek porcukor, csipetnyi só, 1 tasak vaníliás cukor, 2,5 dl tej, 1 citrom, 5 dkg vaj, 1 kis üveg szilva- vagy baracklekvár (esetleg -befőtt), a szóráshoz vaníliás porcukor

Elkészítése:

1. A mazsolát forró vízben megmossuk, leszűrjük és meglocsoljuk 3 ek rummal. A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a sót, a vaníliás cukrot és a tejet. A robotgép keverőpálcájával sima tésztává keverjük, majd kb. 20 percig állni hagyjuk.

2. A tojásfehérjéhez adunk 1 tk kifacsart citromlevet, majd kemény habbá verjük, és a tésztába forgatjuk. Hozzáadjuk a mazsolát és belereszeljük a citrom héját.

3. Teflonserpenyőben felforrósítjuk a vajat, beleöntjük a masszát, és az egyik oldalát megsütjük. Fa keverőlapáttal apróra tépkedjük, majd jól átforgatjuk, és aranybarnára pirítjuk. Közben a szilvalekvárt 1 ek rummal összekeverve felmelegítjük. A császármorzsát tálaláskor megszórjuk vaníliás porcukorral, és a meleg szilvalekvárral kínáljuk.

Császármorzsa szilvakompóttal

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg szilva, 1 citrom leve, 20 dkg cukor, 1 fahéjrúd, 2 szegfűszeg, 4 tojás, 5 dl tej, só, 35 dkg liszt, 1-2 ek ásványvíz, 1 dkg vaj vagy margarin, 1-2 ek mazsola, 1 ek porcukor

Elkészítése:

1. Felforralunk 1 dl vizet a citromlével, 15 dkg cukorral, a fahéjjal meg a szegfűszeggel. Beletesszük a félbevágott, kimagozott szilvát, és 8-10 percig főzzük. A kompótot lefedve hűlni hagyjuk.

2. Közben a tojásokat szétválasztjuk. A tejet összekeverjük a tojássárgájákkal, a maradék cukorral meg csipetnyi sóval. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, az ásványvizet, és óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket.

3. A vajat nagyméretű teflonserpenyőben felhevítjük, beleöntjük a tésztát, és egyenletesen megszórjuk a mazsolával. Amint a tészta alja aranybarnára sült, lapáttal széttördeljük, és megfordítjuk a darabokat. 2 villa vagy fakanál segítségével még morzsalékosra törjük, és kevergetve megsütjük. Porcukorral meghintve, a kihűlt kompóttal kínáljuk.

smarni A legegyszerűbb módon

Hozzávalók (1 személyre):

1 tojás, 2 dl tej, búzadara, 1 ek cukor, só, lekvár ízlés szerint, a sütéshez kevés olaj

Elkészítése:

1. A tojást alaposan (robotgéppel) elkeverjük a tejjel. Hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót és annyi búzadarát, hogy híg masszát kapjunk.

2. Hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára, amíg a búzadara megdagad.

3. Teflonserpenyőben kevés olajat forrósítunk, ráöntjük a masszát, és folyamatosan kevergetve addig sütjük, míg a tészta morzsákra esik szét. Még melegen, szilva-, körte-, alma- vagy más, pikáns ízű lekvárral tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.