Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Desszert

Így készítheted el a 2018-as ország tortáját - itt a recept!

komáromi kisleány
Emlékszel még, milyen finom a Komáromi Kisleány névre hallgató csodatorta, ami 2018-ban elnyerte az Magyarország Tortája címet? Mutatjuk a receptjét!

Már alig várjuk, hogy augusztusban kiderüljön, idén melyik desszert nyeri meg a „Magyarország Tortája” versenyt az öt döntős torta közül. Addig is arra gondoltunk, nosztalgiázunk egy kicsit, és felelevenítjük a 2018-as ország tortája, vagyis a Komáromi Kisleány receptjét, amit a Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám alkotott meg.

Fotó: cukraszat.net
Fotó: cukraszat.net

Hozzávalók (16 szelethez, 24 centis formához):

Gyömbéres körtekompót:

1. komponens

  • 80 gr 90 %-os körtepüré
  • 14 gr facsart citrom
  • fél citrom reszelt héja
  • 5 gr friss gyömbér hámozva, reszelve
  • 1 nagy csipet gyömbér por
  • kb. 0,6-0,7 gr 20 gr cukor – 2 gr pektin lm104 összekeverve

2. komponens

  • 220 gr Vilmoskörte konzerv
  • 14 gr cukor
  • 14 gr méz
  • 35 gr zselatinmassza
  • 250 bloomos (5 gr zselatin 30 gr víz)

Cremeux:

  • 80 gr tejszín 35%
  • 10 gr cukor
  • 18 gr tojás sárgája
  • 33 gr étcsokoládé 70 %
  • 2 gr Vilmos mézes ágyas körtelikőr 20%-os

Streusel:

  • 61 gr dió
  • 32 gr liszt BL55
  • 32 gr vaj
  • 32 gr barnacukor
  • 0,7 gr fahéj

Diós piskóta:

  • 140 gr porcukor
  • 50 gr dió
  • 45 gr liszt BL55
  • 15 gr méz
  • 1,5 gr sütőpor
  • 130 gr tojásfehérje
  • 70 gr étolaj

Vaníliás mascarpone mousse:

  • 60 gr tej 3,5 %
  • 60 gr tejszín 35%
  • 60 gr tojássárgája
  • 50 gr invertcukor
  • 10 gr cukor
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 78 gr fehércsokoládé 29-30%-os
  • 11 gr zselatin
  • 200 bloom + 60 gr víz
  • 140 gr tejszín 35%
  • 320 gr mascarpone

Bevonó:

  • 21 gr víz
  • 42 gr cukor
  • 42 gr glükózszirup
  • 28 gr tejszín 35 %
  • 52 gr étcsokoládé 70%
  • 3 gr zselatin 200bloom + 18 gr víz

Dekor tejszín:

  • 176 gr 35%-os tejszín
  • 90 gr fehércsokoládé

Díszítés:

  • 50%-os csoki
  • Arany lüszterrel

Elkészítése:

Gyömbéres körtekompót:

1. komponens

A hozzávalókat melegítem, majd a pektin-cukor keveréket hozzákeverem. Forrástól számolva fél percig rotyogtatom. Félreteszem.

2. komponens

A mézet megolvasztom. Megpirítom rajta a felkockázott körtét (kb. fél centis darabokra vágva). A cukrot rászórom. Kis lángon 2-3 percig főzöm. Hozzákeverem a gyömbéres körtét, majd picit még összefőzöm. A zselatinmasszát hozzákeverem. 20 cm-es szilikonba töltöm. Sokkolom.

Cremeux:

A csoki és a likőr kivételével 85 fokos krémet főzök gőz fölött. A csokira öntöm, majd a likőrt hozzákeverem. A kihűtött körtére öntöm, elkenem, sokkolom.

Streusel:

A hideg vajjal addig kutteroljuk vagy gyúrjuk az összetevőket, amíg össze nem áll. Fagyasztjuk 1 órán át. Egyenletesen belereszeljük a tortakarikába. 170 fokon 12-13 percig sütjük.

Diós piskóta:

A diót ledaráljuk. A porcukorral a diót kutteroljuk. A szitált lisztet, sütőport hozzákeverjük. A fehérjét nem túl kemény habbá verjük. Az olvasztott mézet hozzácsurgatjuk. A fehérjéből kicsit kiveszünk és az olajat intenzíven elkeverjük benne. Az olaj nélküli mézes fehérjehabhoz hozzáadagoljuk a szárazanyagokat, majd az olajos fehérjét hozzáadjuk. A masszát a kisült streusel-ra öntjük, és óvatosan elkenjük. 27-28 perc alatt 170 fokon sütjük.

Vaníliás mascarpone mousse:

A tejből, tejszínből, tojássárgájából, invertcukorból, vaníliából 85 fokos krémet főzünk. Szűrőn keresztüla a fehércsokoládéra szűrjük. Az olvasztott zselatin masszát hozzákeverjük. A 140 gr tejszínt a 320 gr mascarponéval lágy habbá verjük. A krémet a mascarponés tejszínhabbal lazítjuk.

Összeállítás:

A tésztára a mousse kb. egyharmadát rátöltjük. A körte-csokoládé betétet ráhelyezzük. A maradék krémet rátöltjük.

Bevonó:

103 fokosra főzöm a vizet, a cukrot és a glükózszirupt. A többi hozzávalóra ráöntöm. Botmixerrel összekeverem. Kb. 32-33 fokon a torta tetejét áthúzom vele.

Dekor tejszín:

Összeolvasztom. Hűtőbe pihentetem a kristályszerkezet kialakulás miatt minimum egy éjszakát. Habbá verem. Csillagcsővel spriccelem.

Díszítés:

50%-os csokiból 3x3-as téglalapot szabok. Arany lüszterrel dekorálom.

Fotó: cukraszat.net
Fotó: cukraszat.net

Még több részletet a cukraszat.net oldalán találtok a tortáról és a receptről!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.