Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Desszert

Körtés morzsasüti karamellel – ebből két tepsivel süss hétvégére!

A ropogós tésztamorzsával borított gyümölcsös sütik nemcsak nagyon finomak, hanem egyszerűek is, ezért még inkább imádjuk ezt az angoloktól átvett desszertet. Bár az időjárás még nem tudja, de itt az ősz, így mi mással is készítenénk el, mint körtével? Íme a recept!

A morzsasüti (crumble) egy valóban egyszerű, az Egyesült Királyságból származó édesség, aminek népszerűségét a II. világháború élelmiszerhiánya hozta el: ekkor ugyanis a hagyományos pitékhez szükséges alapanyagokból kevés volt, ez a süti pedig olcsóbb és egyszerűbb megoldást kínált. Már csak azért is kedvelt desszert, mert tényleg könnyű elkészíteni és sokféleképpen variálható. Kerülhet bele friss vagy fagyasztott gyümölcs, sőt befőtt is, és tetejére szórt tésztamorzsát pedig gyakran dúsítják zabpehellyel, difófélékkel, hogy még ízletesebb és ropogósabb legyen a végeredmény.

A Vidék íze magazinból most egy körtés receptet hoztunk, amit a karamell tesz még finomabbá és kicsit különlegessé is. Mindenképpen próbáld ki!

Körtés morzsasüti / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Körtés morzsasüti / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Hozzávalók:

A morzsához:

  • 10 dkg vaj
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg barna cukor
  • 10 dkg nagy szemű zabpehely

A karamellhez:

  • 1 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 dl tejszín

A gyümölcsös réteghez:

  • 4 db körte
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet gyömbér

Elkészítése:

  1. Először karamellt főzünk. Egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd hozzákeverjük a vajat és a tejszínt, ezekkel is kiforraljuk.
  2. Meghámozzuk a körtét, kiszedjük a csutkáját, a gyümölcshúst kockákra vágjuk, összeforgatjuk a fahéjjal és a gyömbérrel. Egyenletesen beleterítjük egy kisebb tepsi aljába. Meglocsoljuk a karamellel.
  3. A morzsához mindent összekeverünk, és rászórjuk a karamelles körte tetejére. 190 fokos sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. Langyosan a legfinomabb, egy gombóc vaníliafagyival.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.