Sárgaborsóleves füstölt hússal
Farsangi szalagos fánk
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen
Csupacsokis brownie
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel
Körömpörkölt csülökkel
Babgulyás
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt
Zsemlegombóc
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Epres blondie
Klasszikus kuglóf
Vadas marha
Finomfőzelék
Desszert

Körtés morzsasüti karamellel – ebből két tepsivel süss hétvégére!

A ropogós tésztamorzsával borított gyümölcsös sütik nemcsak nagyon finomak, hanem egyszerűek is, ezért még inkább imádjuk ezt az angoloktól átvett desszertet. Bár az időjárás még nem tudja, de itt az ősz, így mi mással is készítenénk el, mint körtével? Íme a recept!

A morzsasüti (crumble) egy valóban egyszerű, az Egyesült Királyságból származó édesség, aminek népszerűségét a II. világháború élelmiszerhiánya hozta el: ekkor ugyanis a hagyományos pitékhez szükséges alapanyagokból kevés volt, ez a süti pedig olcsóbb és egyszerűbb megoldást kínált. Már csak azért is kedvelt desszert, mert tényleg könnyű elkészíteni és sokféleképpen variálható. Kerülhet bele friss vagy fagyasztott gyümölcs, sőt befőtt is, és tetejére szórt tésztamorzsát pedig gyakran dúsítják zabpehellyel, difófélékkel, hogy még ízletesebb és ropogósabb legyen a végeredmény.

A Vidék íze magazinból most egy körtés receptet hoztunk, amit a karamell tesz még finomabbá és kicsit különlegessé is. Mindenképpen próbáld ki!

Körtés morzsasüti / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Körtés morzsasüti / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Hozzávalók:

A morzsához:

  • 10 dkg vaj
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg barna cukor
  • 10 dkg nagy szemű zabpehely

A karamellhez:

  • 1 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 dl tejszín

A gyümölcsös réteghez:

  • 4 db körte
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet gyömbér

Elkészítése:

  1. Először karamellt főzünk. Egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot, majd hozzákeverjük a vajat és a tejszínt, ezekkel is kiforraljuk.
  2. Meghámozzuk a körtét, kiszedjük a csutkáját, a gyümölcshúst kockákra vágjuk, összeforgatjuk a fahéjjal és a gyömbérrel. Egyenletesen beleterítjük egy kisebb tepsi aljába. Meglocsoljuk a karamellel.
  3. A morzsához mindent összekeverünk, és rászórjuk a karamelles körte tetejére. 190 fokos sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. Langyosan a legfinomabb, egy gombóc vaníliafagyival.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.