Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Desszert

Fejedelmi csábítások: desszertek, melyekért még a legkeményebb uralkodók is oda voltak

II. Erzsébet királynő /Fotó: Shutterstock
Még a szigorú étkezési szabályok szerint élő uralkodókat is le lehetett venni a lábukról az édes ízekkel – a franciák egyik királyát a feleségének szó szerint egy desszerttel sikerült visszacsalogatnia a hitvesi ágyba.

Nem meglepő, hogy még a legszigorúbb uralkodó is elgyengül, ha egy ízletes desszert kerül elé az asztalra. Legyenek bármennyire is szigorúak az uralkodók étkezési szokásai, az édes ízeknek ők sem tudnak ellenállni. Ráadásul a legenda úgy tartja, hogy egy narancsos desszerttel sikerült a francia királynénak visszaédesgetnie a hitvesi ágyba csapodár férjét, II. Henriket, akivel ezután 10 közös gyermekük született. A Fannyi magazin most ezt az érdekes témát járta körül.

I. Ferenc József magyar király

Kedvence, a kegyes beleegyezésével róla elnevezett császármorzsa születéséről számos legenda létezik. Az egyik szerint az Alpokban feleségével, Sissivel kiránduló császár egy helyi földművesnél ebédelt, aki palacsintát kezdett el készíteni, de idegességében a tészta összetört. Hogy a szégyent leplezze, szilvadzsemmel öntötte le a smarnit, amit az uralkodó azonnal megszeretett.

Számos legenda létezik a császármorzsa születéséről / Fotó: Getty Images
Számos legenda létezik a császármorzsa születéséről / Fotó: Getty Images

Császármorzsa osztrák módra
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag kb.: 375 kcal

Hozzávalók (6 személyre):

  • 50 ml rum
  • 1 marék mazsola
  • 6 db tojás
  • 400 ml tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 200 g finomliszt
  • 1/2 db biocitrom lereszelt héja
  • 3 ek. kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 30 g vaj a sütéshez
  • porcukor, alma- vagy szilvaszósz a tálaláshoz
Császármorzsa receptje osztrák módra / Fotó: Shutterstock
Császármorzsa receptje osztrák módra / Fotó: Shutterstock
  1. A rumot forrósítsuk fel, keverjük bele a mazsolát, és tegyük félre.
  2. A tojásokat mossuk meg, válasszuk szét. Tegyük egy tálba a sárgájákat, és keverjük össze a tejjel, a vaníliás cukorral, a liszttel, valamint a citromhéjjal.
  3. A tojásfehérjéket verjük fel a cukorral és a sóval, addig, amíg fényes, kemény habot kapunk. Ezután óvatosan forgassuk a sárgájás masszába. Végül keverjük bele a rumos mazsolát is.
  4. Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, és kis adagokban süssük meg benne a keveréket úgy, hogy mindkét oldala aranybarna legyen. Két villa segítségével daraboljuk szét a császármorzsát, majd melegen, porcukorral megszórva, alma- vagy szilvaszósszal tálaljuk.

II. Erzsébet brit királynő

A puritánságáról és szigorú étkezési szokásairól híres II. Erzsébet egy klasszikus angol teasüteményért, a sütés nélkül készülő kekszes csokitortáért rajongott. A néhai angol királynő egykori séfje elárulta: a mozaiksüti néven is ismert desszert volt az egyetlen étel, amiből addig kellett felküldenie az étkezőbe, amíg el nem fogyott.

II. Erzsébet nem csak a klasszikus angol teasüteményért rajongott  / Fotó: Shutterstock
II. Erzsébet nem csak a klasszikus angol teasüteményért rajongott / Fotó: Shutterstock

Mozaiksüti
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Egy adag kb.: 550 kcal

Hozzávalók (8 szelethez):

  • 120 g vaj
  • 120 g kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 120 g étcsokoládé
  • 250 g vajas keksz
  • 1/2 tk. vaj a formához

A mázhoz:

  • 250 g étcsokoládé
Morzsasüti receptje / Fotó: Shutterstock
Morzsasüti receptje / Fotó: Shutterstock
  1. Keverjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást, valamint a megolvasztott étcsokoládét, és dolgozzuk össze a keveréket. A kekszet törjük nagyobb darabokra, és forgassuk a csokis masszába.
  2. Nyomkodjuk a masszát egy sütőpapírral bélelt, kivajazott, 15 cm átmérőjű tortaformába, majd tegyük a hűtőbe legalább 3 órára.
  3. Vegyük ki a süteményt a formából, fordítsuk meg, és távolítsuk el róla a sütőpapírt. A mázhoz olvasszuk meg a csokoládét, majd egyenletesen csorgassuk a tortára. Hagyjuk a mázt szoba-hőmérsékletűre hűlni, és szeletelve kínáljuk a desszertet.

I. Napóleon francia császár

A korabeli beszámolók szerint I. Napóleon nem volt sem ínyenc, sem válogatós; rendszerint sebtében kapott be néhány falatot. Miután a hírek szerint rettegett a pocakosodástól, óvakodott a túlzott édességfogyasztástól. A tejszínes, feltekercselt gofrinak azonban a franciák világhódító császára sem tudott ellenállni!

I. Napóleon nem volt sem ínyenc, sem válogatós / Fotó: Getty Images
I. Napóleon nem volt sem ínyenc, sem válogatós / Fotó: Getty Images

Tejszínhabos gofritekercs
Elkészítési idő: 45 perc + pihentetés
Egy darab kb.: 235 kcal

Hozzávalók (6 darabhoz):

  • 1 csésze (250 ml-es) finomliszt
  • 1/2 csésze kristálycukor
  • 1 tk. keményítő
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. tej
  • olaj a sütőhöz
  • tejszínhab
Tejszínhabos gofritekercs / Fotó: Shutterstock
Tejszínhabos gofritekercs / Fotó: Shutterstock
  1. Vegyítsük el a lisztet a cukorral, a keményítővel, a sütőporral és a sóval, adjuk hozzá a tojásokat, az olajat, a tejet, és 150 ml vizet, majd habverővel keverjük csomómentesre. Tegyük a tésztát a hűtőbe kb. 1 órára.
  2. Az előmelegített, vékonyan kiolajozott gofrisütő mélyedéseibe adagoljuk merőkanállal a tésztát, és süssük készre 5-6 perc alatt. Az elkészült gofrikat még melegen tekerjük fel, és hagyjuk kihűlni. Végül nyomjunk tejszínhabot a kihűlt gofritekercsekbe.

II. Henrik francia király

Miután 10 éven át nem sikerült utódot szülnie, Medici Katalin minden korabeli babonát bevetett a gyermekáldásért. A legenda szerint a sikert végül a narancsos desszert hozta meg, amelynek elkészítésével sikerült a francia királynénak visszaédesgetnie a hitvesi ágyba csapodár férjét, II. Henriket, akivel ezután 10 gyermekük született.

Felesége ezzel a süteménnyel csábította vissza az uralkodót a hitvesi ágyba / Fotó: Getty Images
Felesége ezzel a süteménnyel csábította vissza az uralkodót a hitvesi ágyba / Fotó: Getty Images

Crêpes Suzette
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag kb.: 660 kcal

Hozzávalók (8 darabhoz):

  • 100 g finomliszt
  • 250 g kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 150 g vaj
  • tej
  • olaj a sütéshez
  • A mártáshoz:
  • 2 db narancs
  • 1 db citrom
  • 3 ek. narancslikőr vagy rum
  • 750 g kristálycukor
  • 100 g vaj
Crêpes Suzette receptje / Fotó: Getty Images
Crêpes Suzette receptje / Fotó: Getty Images
  1. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a tojásokat, az olvasztott vajat és annyi tejet, hogy palacsintatészta-sűrűségű masszát kapjunk. Keverjük a tésztát csomómentesre. Kiolajozott serpenyőben süssük meg a palacsintákat a szokott módon.
  2. A mártáshoz keverjük össze a megmosott narancsok és a citrom kifacsart levét, valamint a citrom lereszelt héját. Öntsük hozzá a likőrt. Egy serpenyőben 1 ek. likőrös keverékben olvasszuk meg a cukrot, és karamellizáljuk aranybarnára. Adjuk hozzá a felkockázott vajat, és kevergessük addig, amíg a vaj elolvad. Öntsük hozzá a likőrös keveréket, és melegítsük addig, amíg a karamell teljesen megolvad.
  3. A palacsintákat hajtsuk négybe, tegyük őket félig egymásra fektetve egy tűzálló tálba, és locsoljuk meg a narancsos mártással. Tálalás előtt sütőben melegítsük át 1-2 perc alatt.

Mária Antónia francia királyné

A forró csokoládé a 18. században státusszimbólum, a kiváltságosok itala volt. Franciaország királynéja, Marie Antoinette szenvedélyesen szerette az édes italt: minden reggel fogyasztott belőle. XVI. Lajos feleségeként azt a luxust is megengedhette magának, hogy külön csokoládéfőzőt alkalmazzon, aki különféle változatokat kísérletezett ki neki.

 Marie Antoinette szenvedélyesen rajongot a forró csokiért / Fotó: Getty Images
Marie Antoinette szenvedélyesen rajongot a forró csokiért / Fotó: Getty Images

Egyszerű forró csokoládé
Elkészítési idő: 15 perc
Egy pohár kb.: 495 kcal

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 800 ml tej
  • 200 g 60-70% kakaótartalmú étcsokoládé
  • 1 ek. kristálycukor
  • őrölt fahéj
  • tejszínhab
  • csokoládéreszelék
Egyszerű forró csokoládé receptje / Fotó: Shutterstock
Egyszerű forró csokoládé receptje / Fotó: Shutterstock
  1. Öntsük lábasba a tejszínt, szórjuk bele a vaníliás cukrot, valamint a sót, és kevergetve, kis lángon melegítsük fel. Egy másik lábasban melegítsünk fel 1 bögre tejet, adjuk hozzá a darabokra tört csokoládét és a cukrot, majd kevergetve melegítsük addig, amíg krémes állagú lesz. A csokoládés krémet keverjük a tejszínes elegyhez, és melegítsük együtt tovább.
  2. A végén szórjunk bele egy kevés őrölt fahéjat, és turmixgépben habosítsuk fel az italt. Előmelegített bögrékben, tejszínhabbal és fahéjjal vagy csokireszelékkel megszórva tálaljuk.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.