Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A nápolyi végigkísérte a gyerekkorunkat. A különféle krémekkel töltött ostyák a mai napig többféle kivitelben és több név alatt is szerepelnek a boltok polcain. Hogyan is született ez az édesség? Miért is nevezik nápolyinak?

A nápolyi története nem nyúlik vissza a rómaiakig, bár az egyik ősének tekinthető - az olaszok által kedvelt édes ostya - pizelle már a 9. században létezett.

A nápolyi őshazája azonban nem az olasz csizma, hanem a császári Bécs, ahol Josef Manner 1898-ban megalkotta a Nápolyból származó mogyoróval gazdagított, krémmel töltött ostyákból álló édességet. A 25 éves Manner 1890-ben alapított céget és nyitott boltot a Stephanplatzon, Bécs belvárosában, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy mindenki számára hozzáférhető, megfizethető csokoládét és csokoládéval készült desszerteket áruljon. A csokoládés desszertekkel való kísérletezései folyamán egészen biztosan találkozott a Bécsi Pischinger néven elhíresült tortával, amely 1881-ben debütált, s kedvelt desszertté vált az egész monarchia területén.

A népszerű torta megalkotója Oscar Pischinger volt, aki már az 1840-es években készített töltött ostyalapokat. A Pischinger torta azonban túlmutatott ezeken a falatnyi, vékony édességeken, s vele igazi kávéházba, cukrászdába illő desszert született.

Valószínűleg ez a desszert adhatott ihletet Mannernek, hogy megalkossa a neapolitaner-t, akinek a jó minőségű alapanyagok kiválasztásakor az olasz mogyoróra esett a választása, s ennek a nemes hozzávalónak a feltüntetésével kívánta fémjelezni az új édességet. A nápolyi így vonult be a köztudatba.

Zsebben, táskában elfér, sokáig eltartható édes falatok - bármikor jólesik!
Zsebben, táskában elfér, sokáig eltartható édes falatok - bármikor jólesik!

Manapság már a feltaláló Manner cég sem olasz mogyoróból készíti az ostyák közé szánt krémet, hanem Törökországból szerzik be ezt az alapanyagot, azonban a krém és az ostyák mérete változatlan. A 49x17x17 milliméterre vágott, 5 ostyalapból álló édesség könnyen harapható, jól illik mind a kezünkbe, mind a szánkba.

A monarchia idején az ostyáknak és a belőlük készített desszerteknek, édességeknek nagy keletje volt. Amíg az osztrákok a nápolyit és a Pischingert kedvelték, addig a cseh Karlsbadban (Karlovy Varyban) az oblatky egy speciális formája vált elterjedté és közkedveltté. A karlsbadi ostya születése valamivel a Pishinger Bécsben való debütálása után történt, 1856-ban.

Kávéhoz, fagyihoz, csak egy falat ropogós édességnek is tökéletes a nápolyi
Kávéhoz, fagyihoz, csak egy falat ropogós édességnek is tökéletes a nápolyi

A monarchia jóvoltából a nemzetek gasztronómiája közelebb került egymáshoz, gyakoribbá váltak az áthallások, és sok olyan termék jött létre, ami a monarchia egyik-másik szegletében népszerűvé vált. Valószínűsíthető, hogy a Pischinger sikerén felbuzdulva hozták létra az oblatky-t, aminek lelkes rajongótábora épp az említett fővárosból érkezett egy-egy kiadós ivókúrára. Így aztán az ostya biztos piacra talált - és hamar igen népszerűvé is vált. Míg Bécsben a kakaó uralta az ostyákat, a cseheknél a mandula és a vanília vált meghatározóvá.

A siker garantálható volt, így nem meglepő, hogy 1864-ben már nem csak a városba érkező turisták számára volt elérhető az ostya, hanem más városokba is szállítottak belőle.

A csokimázzal bevont nápolyi a parány
A csokimázzal bevont nápolyi a parány

A nápolyi története azonban itt nem ért véget: a név elvált az alapanyagtól, és jelentése nagyrészt áttevődött a formára. A Manner által kimért falatnyi desszert ízvilága folyamatosan módosult. Az osztrákoknál is sorra létesültek a különféle ostyakészítő cégek, s Magyarországon is megjelentek a különböző ízesítése ostyákat áruló sütödék. A legjelentősebb magyar ostyagyártó cég a Ziegler, ahol a család az ötvenes évek óta készít különféle ostyákat, nápolyikat.

A nápolyi ideális desszert magában, de tökéletes kísérője egy jó kávénak, forró csokoládénak, s remek kiegészítője a fagylaltoknak.

Ma már mindenféle krémmel töltött nápolyi létezik, szerencsére :)
Ma már mindenféle krémmel töltött nápolyi létezik, szerencsére :)
Pischinger torta

Hozzávalók:
1 csomag ostyalap
16 dkg vaj
3 tojás sárgája
15 dkg cukor
15 dkg étcsokoládé
1/2 rúd vanília bele
1-1,5 dl erős kávé

Elkészítés: A csokoládét gőz felett felolvasztom, amíg olvad, addig a tojások sárgáját kikeverem a cukorral. Ebbe a cukros tojásba óvatosan belecsurgatom a megolvadt csokoládét, kikavarom, majd hozzáadom a kávét és a vaníliát is. Homogén masszává keverem, majd egy kézi mixer segítségével a vajjal is összedolgozom.

A krémet hűtőbe teszem, majd amikor kissé megdermedt, akkor újra átkeverem. Ezután újra hűtöm, majd az előkészített ostyalapokon elosztom. A kész tortát egy éjszakára a hűtőbe teszem.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.