Egy finom desszertre vágysz a délutáni kávéd mellé, esetleg azon gondolkodsz, mivel kínáld meg a vendégeket? A szilvás-mákos morzsapite minden esetben jó választás: egyszerű, gyorsan elkészíthető sütemény, amiben a lédús szilva és a karakteres mák párosa nyújt nosztalgikus élményt.
A morzsapite, morzsasüti, más néven crumble, Angliából indult világhódító útjára és eredetileg a háborús időszakban vált népszerűvé, amikor az alapanyagok szűkössége miatt az emberek olcsóbb, egyszerűbb recepteket kerestek. A morzsapite általában szezonális gyümölcsöket rejtett – például almát, bogyós gyümölcsöket, szilvát –, és ezt borította be az egyszerű morzsa. Az évek során aztán számtalan variácója született: mi most egy mákkal dúsított, szilvás receptet hoztunk.
Előkészítés: 30 perc
Sütés: 40 perc
1 adag: 330 kcal
Hozzávalók:
(egy 22×28 cm-es formához)
A pitéhez:
70 g vaj
90 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
90 g kristálycukor
3 db közepes tojás
135 g finomliszt
40 g darált mák
6 g sütőpor
200 ml tejföl
450 g szilva (kimagozva)
A morzsához:
40 g vaj
40 g porcukor
40 g mandulaliszt vagy darált mandula
40 g búzaliszt (BL 55)
pár csepp citromlé
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű vajhoz hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, a sót és a citromhéjat, majd kézi robotgéppel kihabosítjuk. Utána egyesével beledolgozzuk a tojássárgájákat. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a kristálycukorral, majd óvatosan összekeverjük a vajas-tojássárgájás alappal.
Egy tálba öntjük a lisztet, a darált mákot és a sütőport. A tojásos masszához hozzáadjuk a tejfölt, és több részletben a lisztes keveréket. A sütőformát kikenjük vajjal, meghintjük liszttel vagy sütőpapírral kibéleljük, egyenletesen eloszlatjuk benne a tésztát. A tetejét megszórjuk a kimagozott, felezett-negyedelt szilvával.
Egy tálba gyorsan belemérjük a morzsa hozzávalóit, összedolgozzuk. Rácsipkedjük a formában lévő szilvás tészta tetejére úgy, hogy a szilvadarabok közti réseket kitöltsük vele.
175 fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt sül meg. Ha kihűlt, meghintjük porcukorral.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.