Klasszikus kuglóf
Dödölle - az eredeti recept
Mézes-mustáros csirkemell
Vadas marha
Tojásos nokedli fejes salátával
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Farsangi szalagos fánk
Körömpörkölt csülökkel
Dubarry-csirkemell
Csupacsokis brownie
Kínai szezámmagos csirke
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus grízgaluska leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Desszert

Őszi kedvencek egy sütiben: szilvás-mákos morzsapite

Egy finom desszertre vágysz a délutáni kávéd mellé, esetleg azon gondolkodsz, mivel kínáld meg a vendégeket? A szilvás-mákos morzsapite minden esetben jó választás: egyszerű, gyorsan elkészíthető sütemény, amiben a lédús szilva és a karakteres mák párosa nyújt nosztalgikus élményt.

A morzsapite, morzsasüti, más néven crumble, Angliából indult világhódító útjára és eredetileg a háborús időszakban vált népszerűvé, amikor az alapanyagok szűkössége miatt az emberek olcsóbb, egyszerűbb recepteket kerestek. A morzsapite általában szezonális gyümölcsöket rejtett – például almát, bogyós gyümölcsöket, szilvát –, és ezt borította be az egyszerű morzsa. Az évek során aztán számtalan variácója született: mi most egy mákkal dúsított, szilvás receptet hoztunk.

Szilvás-mákos morzsapite
Szilvás-mákos morzsapite / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 30 perc
  • Sütés: 40 perc
  • 1 adag: 330 kcal 

Hozzávalók:

(egy 22×28 cm-es formához)

A pitéhez: 

  • 70 g vaj 
  • 90 g porcukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 csipet só 
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja 
  • 90 g kristálycukor 
  • 3 db közepes tojás  
  • 135 g finomliszt 
  • 40 g darált mák
  • 6 g sütőpor 
  • 200 ml tejföl 
  • 450 g szilva (kimagozva) 

A morzsához:  

  • 40 g vaj 
  • 40 g porcukor 
  • 40 g mandulaliszt vagy darált mandula 
  • 40 g búzaliszt (BL 55) 
  • pár csepp citromlé 

 Elkészítés:

  1. A szobahőmérsékletű vajhoz hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, a sót és a citromhéjat, majd kézi robotgéppel kihabosítjuk. Utána egyesével beledolgozzuk a tojássárgájákat. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a kristálycukorral, majd óvatosan összekeverjük a vajas-tojássárgájás alappal. 
  2. Egy tálba öntjük a lisztet, a darált mákot és a sütőport. A tojásos masszához hozzáadjuk a tejfölt, és több részletben a lisztes keveréket. A sütőformát kikenjük vajjal, meghintjük liszttel vagy sütőpapírral kibéleljük, egyenletesen eloszlatjuk benne a tésztát. A tetejét megszórjuk a kimagozott, felezett-negyedelt szilvával. 
  3. Egy tálba gyorsan belemérjük a morzsa hozzávalóit, összedolgozzuk. Rácsipkedjük a formában lévő szilvás tészta tetejére úgy, hogy a szilvadarabok közti réseket kitöltsük vele. 
  4. 175 fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt sül meg. Ha kihűlt, meghintjük porcukorral. 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.