Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Desszert

Őszi kedvencek egy sütiben: szilvás-mákos morzsapite

Egy finom desszertre vágysz a délutáni kávéd mellé, esetleg azon gondolkodsz, mivel kínáld meg a vendégeket? A szilvás-mákos morzsapite minden esetben jó választás: egyszerű, gyorsan elkészíthető sütemény, amiben a lédús szilva és a karakteres mák párosa nyújt nosztalgikus élményt.

A morzsapite, morzsasüti, más néven crumble, Angliából indult világhódító útjára és eredetileg a háborús időszakban vált népszerűvé, amikor az alapanyagok szűkössége miatt az emberek olcsóbb, egyszerűbb recepteket kerestek. A morzsapite általában szezonális gyümölcsöket rejtett – például almát, bogyós gyümölcsöket, szilvát –, és ezt borította be az egyszerű morzsa. Az évek során aztán számtalan variácója született: mi most egy mákkal dúsított, szilvás receptet hoztunk.

Szilvás-mákos morzsapite
Szilvás-mákos morzsapite / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 30 perc
  • Sütés: 40 perc
  • 1 adag: 330 kcal 

Hozzávalók:

(egy 22×28 cm-es formához)

A pitéhez: 

  • 70 g vaj 
  • 90 g porcukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 csipet só 
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja 
  • 90 g kristálycukor 
  • 3 db közepes tojás  
  • 135 g finomliszt 
  • 40 g darált mák
  • 6 g sütőpor 
  • 200 ml tejföl 
  • 450 g szilva (kimagozva) 

A morzsához:  

  • 40 g vaj 
  • 40 g porcukor 
  • 40 g mandulaliszt vagy darált mandula 
  • 40 g búzaliszt (BL 55) 
  • pár csepp citromlé 

 Elkészítés:

  1. A szobahőmérsékletű vajhoz hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, a sót és a citromhéjat, majd kézi robotgéppel kihabosítjuk. Utána egyesével beledolgozzuk a tojássárgájákat. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a kristálycukorral, majd óvatosan összekeverjük a vajas-tojássárgájás alappal. 
  2. Egy tálba öntjük a lisztet, a darált mákot és a sütőport. A tojásos masszához hozzáadjuk a tejfölt, és több részletben a lisztes keveréket. A sütőformát kikenjük vajjal, meghintjük liszttel vagy sütőpapírral kibéleljük, egyenletesen eloszlatjuk benne a tésztát. A tetejét megszórjuk a kimagozott, felezett-negyedelt szilvával. 
  3. Egy tálba gyorsan belemérjük a morzsa hozzávalóit, összedolgozzuk. Rácsipkedjük a formában lévő szilvás tészta tetejére úgy, hogy a szilvadarabok közti réseket kitöltsük vele. 
  4. 175 fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt sül meg. Ha kihűlt, meghintjük porcukorral. 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.