Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Diéták

5 barna étel, amiből többet kellene enned

étcsokoládé
Hogy miért együnk barna színű ételeket? Mert egészségesek és finomak. Vizsgáljunk meg közülük ötöt egy kicsit közelebbről!

A színekre sokféle rendszer épül, ami nem véletlen, ugyanis különböző energiájuk, hangulatuk és hatásuk van. Létezik egy úgynevezett színdiéta is, a módszer arra szolgál, hogy színek energiáját kihasználva, sok zöldség és gyümölcs segítségével szabaduljunk meg pár kilótól.

A színdiéta ad egyfajta tudatosságot is, hogy jobban figyelj arra, milyen (színű) ételeket fogyasztasz és hogyan kombinálod ezeket. Mi most diétától függetlenül felosztottunk néhány ételt színek szerint és eláruljuk nektek a jótékony hatásaikat. A múlthéten a citromsárgával foglalkoztunk, most pedig a zöld következik.

A barna nyugtató, kiegyenlítő, harmonikus hatásáru szín. A föld színe, ebből adódik anyaság, gondoskodás, termékenység, szorgalom jelentése. .Ezekhez kapcsolódnak a barna ételek egészségre gyakorolt hatásai is.

Barnarizs – A legkönnyebben emészthető gabona

A szakemberek szerint, ha semmi mást nem fogyasztanánk, mint barna rizst, akkor se lenne semmi bajunk, olyan sok vitamint, ásványi anyagot, rostot és fehérjét tartalmaz, és legalább olyan tápláló, mint az anyatej. Ez a legkönnyebben emészthető gabonaféleség. Remek méregtelenítő, tisztítja a beleket és eltakarítja a lerakódott salakanyagokat. Nyugtatja az idegeket, kimerültség, stressz és fáradékonyság esetén is segítséget nyújthat. A keringési zavarokra is jó hatással van, sőt a magas vérnyomás ellen is ajánlják.

Hajdina – Magas vérnyomás ellen hatékony

Remek húspótló, mivel sok benne a fehérje. Gazdag a rutin nevű ásványi anyagban, ami nagyon hatékony magas vérnyomás ellen. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegek, inzulinrezisztensek diétájába is érdemes beépíteni. Nagyon jót tesz az emésztésnek, tisztítja a beleket, növeli az étvágyat, és segítséget nyújthat a hasmenés kezelésében. Mivel nagyon gyorsan nő, nem szükséges gyakran permetezni, így az egyik leginkább vegyszermentes élelmiszernek mondható.

Keserű csokoládé – Hatásos szívkoszorúér betegségek ellen

A benne található fitokémiai anyagok segítenek megnyitni az ereket és csökkenteni a vérnyomást. Az étcsokoládé rendszeres (mérsékelt) fogyasztása csökkentheti a szívkoszorúér-betegség, a cukorbetegség és a stroke kialakulásának veszélyét is. Igen magas az antioxidáns tartalma, gazdag rostokban, vasban, magnéziumban és más nyomelemekben is. Fontos, hogy olyan keserű csokoládét válassz, ami legalább 60%-os kakaótartalommal rendelkezik.

Teljes kiőrlésű kenyér – Csökkenti a korai halál kockázatát

Valódi, teljes kiőrlésről akkor beszélhetünk, ha az adott termék érintetlen, egész, vagy olyan darált, feltört, pelyhesített gabonaféléből készül, amelyben megtalálható az endospermium, a korpa és a csíra. Rengeteg benne a magnézium, ami létfontosságú a szív, az agy és a csontok számára. A legfrissebb kutatások szerint azok, akik napi három alkalommal ettek teljes kiőrlésű gabonafélét 20 százalékkal csökkentették a korai halál kockázatát azokhoz képest, akik csak naponta egy adagot fogyasztottak. Ráadásul 14 százalékkal csökkentették a rák, és 25 százalékkal a szívroham kockázatát. Mindemellett a teljes kiőrlésű termékek a látásunkat is óvják a magas E-vitamin, cink és niacin tartalmuknál fogva.

Dió – Csökkenti a daganatos betegségek rizikóját

A dióban B- és E-vitaminok, réz, mangán, cink, magnézium, kalcium, kálium és szelén is megtalálható, valamint jótékony hatású omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Rendszeres fogyasztása csökkentheti bizonyos daganatos betegségek, így a prosztata- és az emlőrák rizikóját, de normalizálja a vérnyomást és a koleszterinszintet is Naponta néhány szemet érdemes elfogyasztani belőle, vagy más csonthéjasokból.

5 NARANCSSÁRGA ÉTEL, AMIBŐL TÖBBET KELLENE ENNED >>>
4 FEHÉR ÉTEL, AMIBŐL TÖBBET KELLENE ENNED >>>
5 PIROS ÉTEL, AMIBŐL TÖBBET KELLENE ENNED >>>
5 ZÖLD ÉTEL, AMIBŐL TÖBBET KELLENE ENNED >>>
5 SÁRGA ÉTEL, AMIBŐL MINÉL TÖBBET KELLENE ENNED! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.