A színekre sokféle rendszer épül, ami nem véletlen, ugyanis különböző energiájuk, hangulatuk és hatásuk van. Létezik egy úgynevezett színdiéta is, a módszer arra szolgál, hogy színek energiáját kihasználva, sok zöldség és gyümölcs segítségével szabaduljunk meg pár kilótól.
A színdiéta ad egyfajta tudatosságot is, hogy jobban figyelj arra, milyen (színű) ételeket fogyasztasz és hogyan kombinálod ezeket. Mi most diétától függetlenül felosztottunk néhány ételt színek szerint és eláruljuk nektek a jótékony hatásaikat. A múlthéten a citromsárgával foglalkoztunk, most pedig a zöld következik.
A barna nyugtató, kiegyenlítő, harmonikus hatásáru szín. A föld színe, ebből adódik anyaság, gondoskodás, termékenység, szorgalom jelentése. .Ezekhez kapcsolódnak a barna ételek egészségre gyakorolt hatásai is.
A szakemberek szerint, ha semmi mást nem fogyasztanánk, mint barna rizst, akkor se lenne semmi bajunk, olyan sok vitamint, ásványi anyagot, rostot és fehérjét tartalmaz, és legalább olyan tápláló, mint az anyatej. Ez a legkönnyebben emészthető gabonaféleség. Remek méregtelenítő, tisztítja a beleket és eltakarítja a lerakódott salakanyagokat. Nyugtatja az idegeket, kimerültség, stressz és fáradékonyság esetén is segítséget nyújthat. A keringési zavarokra is jó hatással van, sőt a magas vérnyomás ellen is ajánlják.
Remek húspótló, mivel sok benne a fehérje. Gazdag a rutin nevű ásványi anyagban, ami nagyon hatékony magas vérnyomás ellen. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegek, inzulinrezisztensek diétájába is érdemes beépíteni. Nagyon jót tesz az emésztésnek, tisztítja a beleket, növeli az étvágyat, és segítséget nyújthat a hasmenés kezelésében. Mivel nagyon gyorsan nő, nem szükséges gyakran permetezni, így az egyik leginkább vegyszermentes élelmiszernek mondható.
A benne található fitokémiai anyagok segítenek megnyitni az ereket és csökkenteni a vérnyomást. Az étcsokoládé rendszeres (mérsékelt) fogyasztása csökkentheti a szívkoszorúér-betegség, a cukorbetegség és a stroke kialakulásának veszélyét is. Igen magas az antioxidáns tartalma, gazdag rostokban, vasban, magnéziumban és más nyomelemekben is. Fontos, hogy olyan keserű csokoládét válassz, ami legalább 60%-os kakaótartalommal rendelkezik.
Valódi, teljes kiőrlésről akkor beszélhetünk, ha az adott termék érintetlen, egész, vagy olyan darált, feltört, pelyhesített gabonaféléből készül, amelyben megtalálható az endospermium, a korpa és a csíra. Rengeteg benne a magnézium, ami létfontosságú a szív, az agy és a csontok számára. A legfrissebb kutatások szerint azok, akik napi három alkalommal ettek teljes kiőrlésű gabonafélét 20 százalékkal csökkentették a korai halál kockázatát azokhoz képest, akik csak naponta egy adagot fogyasztottak. Ráadásul 14 százalékkal csökkentették a rák, és 25 százalékkal a szívroham kockázatát. Mindemellett a teljes kiőrlésű termékek a látásunkat is óvják a magas E-vitamin, cink és niacin tartalmuknál fogva.
A dióban B- és E-vitaminok, réz, mangán, cink, magnézium, kalcium, kálium és szelén is megtalálható, valamint jótékony hatású omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Rendszeres fogyasztása csökkentheti bizonyos daganatos betegségek, így a prosztata- és az emlőrák rizikóját, de normalizálja a vérnyomást és a koleszterinszintet is Naponta néhány szemet érdemes elfogyasztani belőle, vagy más csonthéjasokból.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.