A vád:
Hizlaló.
Az igazság:
Az igaz, hogy tele van zsírral, de ettől még nem feltétlenül hizlaló. Persze ez csak akkor igaz, ha mértékkel fogyasztod. Szerencsére a mogyoróvaj annyira tömény, hogy egy-két evőkanál hosszú időre eltelít. (1 evőkanál = 90 kalória) Ráadásul van benne fehérje, folsav és B-vitamin is, amely az egészséges sejtépítésben segít.
A vád:
Tele van szénhidráttal
Az igazság:
A kenyér önmagában nem rossz étel, a baj az, ha a finomított lisztből készült változatát fogyasztod. Ha azonban teljes kiőrlésű vagy tönkölylisztből készült kenyeret eszel, sok jót tehetsz magaddal: hamarabb eltelít, nem emeli meg a vércukorszinted, és így nem éhezel meg hamarosan újra, serkenti az emésztést, segít a vastag-és végbélrák megelőzésében, sőt egyesek szerint, akik több teljes kiőrlésű terméket fogyasztanak, tovább élnek.
A vád:
A sárgájában lévő koleszterin árt az egészségnek
Az igazság:
A szakemberek azt állítják, a tejtermékekben, vagy a tojásban lévő koleszterin kevésbé ártalmas, mint a többszörösen telített zsírsavak és a transzzsírok. Az előbbi főként az állati eredetű zsírokban található, az utóbbi pedig az élelmiszerek feldolgozása során keletkezik, ezért megtalálható az édességekben, kekszekben, de a margarinban is. A tojásban lévő lutein és zeaxanthin pedig segít megelőzni az időskori szembetegség, a makuladegeneráció kialakulását, amely vakságot is okozhat.
A vád:
Magas a glikiémiás-indexe, így gyorsabban emeli meg a vércukorszintet, így a hamarabb éhezel meg újra
Az igazság:
A krumpli tele van rosttal, káliummal és C-vitaminnal. A glikémiás-indexe nem számít azonban, ha nem hússal, hanem zöldséggel párosítod. Locsolj a krumplira egy kis jó minőségű oliva olajat, a hozzáadott zsír segít lelassítani a benne lévő szénhidrát felszívódását.
A vád:
Tele van többszörösen telített zsírsavval és koleszterinnel, amelyek elzárják az ereket, így szív- és keringési betegségeket okozhatnak.
Az igazság:
A marhahús sovány része rengeteg vasat tartalmaz, amely a vér oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme. Ennek hiányában vérszegénység alakul ki, a vér oxigénszállító kapacitása csökken, mely fáradékonyságot, szédülést okoz. Emellett a marhahús remek fehérjeforrás is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.