A fehér kenyeret nem a kalóriatartalma miatt kell lecserélni, hiszen e tekintetben alig múlja felül a társait. A teljes kiőrlésű, valódi rozzsal készült, illetve a Graham-kenyér titka abban rejlik, hogy magasabb a rosttartalmuk, és alacsonyabb a glikémiás indexük, tehát hosszabb időre eltelítenek.
Fogyókúrázóként bizony le kell mondanunk a zsíros sajt- és vajkrémekről, a majonézről és a vajról. Viszont számos termék létezik ezek helyettesítésére. A legjobbak a házi készítésű szendvicskrémek. Itt van például a zsírszegény túró, ami zöld fűszerekkel gazdagon ízesítve tökéletes alternatíva!
A húsoknál az a legjobb, ha meggrillezünk 1 kisebb, vékony szelet csirke- vagy pulykamellet, de ma már rengeteg sovány felvágottféle is kapható.
A sajtok közül keressük az alacsonyabb zsírtartalmúakat, például a mozzarellát. Ezeket, kis mennyiségben, a fogyókúrából sem szabad kihagyni, hiszen fontos kalcium- és fehérjeforrások!
Egy kis segítség: A sajt zsírtartalmát mindig feltüntetik a csomagolásán. Zsíros sajtnak a 45% feletti, félzsírosnak a 25–45% közötti, zsírszegénynek a 10–25% közötti, soványnak a 10% alatti zsírtartalmú fajtákat nevezzük.
Mindenki számára az lenne az ideális, ha a szendvicsfeltétek közül a zöldségek kapnák a főszerepet. Pakoljuk hát meg bátran a kenyerünket minél több friss idényzöldséggel, és ne feledkezzünk meg a különböző salátafélékről, illetve a tormáról, a zöld fűszerekről sem! Utóbbiak nemcsak egészségesek, hanem rendkívül ízletesek is
Pékáruk
(Mennyiség: 1-2 vékony szelet kenyér vagy 1 db pékáru/nap)
● Teljes kiőrlésű kenyér vagy kifli/zsömle ● Tönkölybúzás teljes kiőrlésű kenyér ● Graham-kenyér ● Valódi rozskenyér/Sokmagos rozskenyér vagy kifli/zsömle ● Paradicsomos kenyér
Kennivalók
(Mennyiség: vajkrémből, margarinból, majonézből maximum 1 csapott kk, túróból, cottage cheese-ből kb. 1 púpozott ek/szendvics)
●Light margarin ● Light vajkrém (legjobb a zöld fűszeres!) ● Light majonéz ● Cottage cheese ● Fűszeres túró egy kevés natúr joghurttal lágyítva ● Mustár
Feltétek
(Mennyiség: sajtból 30–50 g/nap, felvágottfélékből 50–70 g/nap)
● Sovány pulyka- vagy csirkemellsonka ● Grillezett csirkemell ● Mozzarella ● Sovány olmützi sajt ● Óvári köményes sajt ● Cottage cheese
Zöldségfélék
(Mennyiség: csak bátran!)
● Paradicsom ● Zöldpaprika ● Kaliforniai paprika ● Kígyóuborka ● Sárgarépa ● Újhagyma ● Retek ● Fejes, jég- és madársaláta, rukkola stb. ● Frissen reszelt torma
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.