Csikós tokány recept
Csikós tokány
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Diéták

Isteni finom és egészséges: így készül az eperlekvár cukor nélkül

Míg korábban elképzelhetetlen volt, hogy a lekvár cukor nélkül készüljön, ma már tudjuk, hogy nem kell több kilónyi egészségtelen, üres szénhidrát ahhoz, hogy igazán finom szörpökkel és lekvárokkal kápráztassuk el a családot.

Rengeteg cukor, órákig tartó főzés – hosszú-hosszú évekig így készültek a házi lekvárok. A magas cukortartalom biztosította, hogy a lekvár édes és sűrű legyen. A hosszas hőkezelés azonban nem tett jót a végeredménynek: az ízek, zamatok halványultak, ráadásul a lekvár színe is sokat vesztett élénkségéből. Az egészség jegyében készülő lekvárokban minél inkább visszaszorítják a hozzáadott cukor mennyiségét, legjobb teljesen cukor nélkül megfőzni – írja a dietaesfintesz.hu. Joggal gondolhatjuk, hogy így a lekvár túlságosan híg lesz, de ha zselésítőt használunk, a textúra megfelelő lesz. Ha nem szeretnénk állati eredű zselatint használni, próbáljuk ki a chiamagot, ami szuper zselésítő anyag, és ráadásul rendkívül egészséges.

A színe ragyogó, az íze pedig akár a friss eperé / Fotó: Shutterstock
A színe ragyogó, az íze pedig akár a friss eperé / Fotó: Shutterstock

Az eperlekvár hozzávalói:

(3-4 kis üveg lekvárhoz)

  • 2 kg eper, kicsumázva
  • édesítő ízlés szerint
  • 4-5 evőkanál chiamag

Elkészítése:

  1. A megmosott és lecsumázott, esetleg félbevágott eperszemeket felforraljuk, majd takarékon főzzük, többször átkeverve, hogy minden eperdarab átforrósodjon.
  2. Pár perc után összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk az chiamagokat. Újabb pár perc után a lekvár besűrűsödik, és már adagolhatjuk is az előre sterilizált üvegekbe. Végül dunsztba tesszük.

Hogyan zajlik a befőzés?

A tartósítás titka csak a teljesen tisztára mosott, fertőtlenített üvegekben, majd a légmentes lezárásban rejlik. Nincs szükség sem cukorra, sem mesterséges tartósítószerekre!

  • Csak ép üvegeket és fémfedőket használjunk, melyek tökéletesen ráillenek az üveg szájára. Nincs szükség celofánra, az csak ront a helyzeten.
  • Alaposan mossuk el az üvegeket a tetőkkel együtt. Áztassuk le és távolítsuk el a címkéket is. A legjobb, ha mosogatógépben, a legmagasabb hőfokon tisztítjuk az üvegeket.
  • Ezután egy óriási fazékban a forrástól számított negyed órán keresztül főzzük ki a tetőket és az üvegeket is.
  • Mindig csak hibátlan gyümölcsöt használjunk!
  • Csak kis üvegeket használjunk, mert felbontás után ezt a lekvárt gyorsan el kell fogyasztani.
  • Ha belemerjük a gyümölcsöt az üvegbe, szorosan zárjuk le, és fordítsuk fejjel lefelé. Újságpapírba csomagoljuk, és egy éjszakára száraz dunsztba tesszük.

(Borítókép: Shutterstock)


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.