Hogy mi is az a Sonoma? Egy tartomány Kaliforniában, aminek az éghajlati adottságai nagyon hasonlítanak a mediterrán térségéhez. A Sonoma-diéta tehát nem más, mint a mediterrán étrend módosított, amerikai változata.
Olyan ételek fogyasztását írja elő, amelyek energiával töltenek fel és telítettségérzetet okoznak, tehát nem kell koplalni. Ráadásul fokozatosan hangolódhatunk rá a diétára és hosszan megőrizhetjük az eredményt.
1. szakasz
A 10 napig tartó időszak alatt elkezdődik a fogyás, és ráhangolódhatunk az egészséges táplálkozás kialakítására. Csak a megadott ételek (ezeket a cikk végén megtalálod) közül állíthatjuk össze az étrendet, nélkülözni kell a gyümölcsöket, és fokozottan figyelni az arányokra.
Ajánlott adagok:
Reggeli: 75% fehérje, 25% gabona VAGY 50 % gabona, 50% tejtermék
Ebéd: 60% zöldség, 40% fehérje
Vacsora: 50% zöldség, 30% fehérje, 20% gabona
2. szakasz
A kívánt testsúlyt eléréséig tart. Ez a súlyfeleslegtől függően lehet egy-két hetes, vagy több hónap is. Ilyenkor már változatosabban étkezhetünk. A súlycsökkenés lassabban folytatódik, mint az első szakaszban, de a fogyás eredménye már szemmel látható. Az 1. szakaszban engedélyezett ételek mellett már lehet enni friss gyümölcsöket, cukormentes desszerteket, esetleg néhány kocka étcsokoládét, a tejtermékek kibővülnek zsírmentes joghurttal, és beiktatható naponta egy-egy pohár vörös- vagy fehérbor is. A gyümölcsök közül válasszunk ki egyet, és abból együnk napi 70 grammot a főétkezések mellé.
Ajánlott adagok:
Reggeli: 75% fehérje, 25% gabona VAGY 50% gabona, 50% tejtermék
Ebéd és vacsora: 25% zöldség, 25% fehérje (vagy ugyanennyi tejtermék) 25% gabona, 25% gyümölcs
3. szakasz:
Az elért testsúly hosszú távú megtartása, akár életmódváltással. Továbbra is tiltottak a finomított termékek, a fehér lisztből készült pékáruk, a kekszek, a cukor. Az 1. és a 2. szakaszban engedélyezett ételeket fogyaszthatjuk, de az olívaolaj mellett alkalmanként vajat is használhatunk
Ajánlott adagok: (ugyanaz, mint a 2. szakaszban bármilyen gyümölcsökkel.)
Reggeli: 75% fehérje, 25% gabona VAGY 50% gabona, 50% tejtermék
Ebéd és vacsora: 25% zöldség, 25% fehérje (vagy ugyanennyi tejtermék) 25% gabona, 25% gyümölcs
A Sanoma-diétával tehát amellett, hogy figyelünk az arányokra bizonyos ételeket száműzünk, míg másokat rendszeresítünk az étrendünkben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.