Gyakori tévhit, hogy a szénhidrátok rossz hatással vannak az egészségünkre, illetve az is, hogy gátolják a fogyást. A gyors felszívódású, ultrafeldolgozott és finomított cukorban gazdag ételek valóban egészségtelenek, de nem ezek az egyetlen forrásai az energiát adó tápanyagnak.
A quinoa rendkívül tápláló álgabona, ami szabályozza a vércukorszintet, és támogatja a szív egészségét. Emellett magas a fehérje- és rosttartalma, ezért hosszú időre eltelít.
A zab szintén magas fehérje- és rosttartalmú gabona. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vércukor- és a koleszterinszintet.
A hajdina antioxidánsokban és ásványi anyagban gazdag. Nem tartalmaz glutént, ezért az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Rendszeres bevitele jó hatással van a szív-ér rendszer egészségére.
A banán magas a káliumtartalmú, ami fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A kevésbé érett banán rezisztens keményítőt és pektint tartalmaz, mindkettő jót tesz az emésztőrendszernek.
Az édesburgonya kiváló A-vitamin-forrás, emellett C-vitaminban és káliumban is gazdag. Antioxidánstartalma védi a sejteket a szabad gyököktől.
A cékla vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Nagy mennyiségben tartalmaz például nitrátokat, amelyek javíthatják a szív egészségét, valamint fokozhatják a fizikai teljesítményt.
A narancs kiváló rostforrás. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Rendszeres fogyasztása javíthatja a szív egészségét, és elősegíti a vas felszívódását, ezzel megelőzve a vérszegénységet.
Az áfonya antioxidánsokban gazdag szuperélelmiszer. Véd az oxidatív stressz és a szabad gyökök ellen.
A grépfrút vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is gazdag. Egyes kutatások szerint a benne található vegyületek segíthetnek megelőzni a vesekő kialakulását, valamint csökkentik a koleszterinszintet.
Áfonyás-fetás édeskrumplifalatok>>>
Az alma is nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és antioxidánsokat, emellett kitűnő rostforrás. Gyakori fogyasztásával szabályozható a vércukorszint, valamint jó hatással van a szív egészségére.
Vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag hüvelyes. Ezenkívül kitűnő növényi fehérjeforrás, és rostban is bővelkedik.
Szintén első osztályú növényi fehérjeforrás, emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A csicseriborsó fogyasztása jó hatással van a szív-ér rendszer és az emésztőrendszer egészségére.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.