Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egészséges

Sok bennük a szénhidrát, mégis szuper egészségesek ezek az ételek

Nem érdemes száműzni a szénhidrátokat az étrendünkből, de célszerű megválogatni, melyeket fogyasztjuk. Mutatunk 12 hihetetlenül egészséges alternatívát.

Gyakori tévhit, hogy a szénhidrátok rossz hatással vannak az egészségünkre, illetve az is, hogy gátolják a fogyást. A gyors felszívódású, ultrafeldolgozott és finomított cukorban gazdag ételek valóban egészségtelenek, de nem ezek az egyetlen forrásai az energiát adó tápanyagnak.

Nem minden szénhidrátforrást kell kiiktatnunk az étrendünkből (Fotó: Shutterstock)
Nem minden szénhidrátforrást kell kiiktatnunk az étrendünkből (Fotó: Shutterstock)

1. Quinoa

A quinoa rendkívül tápláló álgabona, ami szabályozza a vércukorszintet, és támogatja a szív egészségét. Emellett magas a fehérje- és rosttartalma, ezért hosszú időre eltelít.

2. Zab

A zab szintén magas fehérje- és rosttartalmú gabona. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vércukor- és a koleszterinszintet.

3. Hajdina

A hajdina antioxidánsokban és ásványi anyagban gazdag. Nem tartalmaz glutént, ezért az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Rendszeres bevitele jó hatással van a szív-ér rendszer egészségére.

Színes quinoasaláta>>>

A quinoasalátát gluténérzékenyek is fogyaszthatják (Fotó: Mindmegette)
A quinoasalátát gluténérzékenyek is fogyaszthatják (Fotó: Mindmegette)

4. Banán

A banán magas a káliumtartalmú, ami fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A kevésbé érett banán rezisztens keményítőt és pektint tartalmaz, mindkettő jót tesz az emésztőrendszernek.

5. Édesburgonya

Az édesburgonya kiváló A-vitamin-forrás, emellett C-vitaminban és káliumban is gazdag. Antioxidánstartalma védi a sejteket a szabad gyököktől.

6. Cékla

A cékla vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Nagy mennyiségben tartalmaz például nitrátokat, amelyek javíthatják a szív egészségét, valamint fokozhatják a fizikai teljesítményt.

Krémes édesburgonya-püré>>>

Krémes édesburgonya-püré (Fotó: Mindmegette)
Krémes édesburgonya-püré (Fotó: Mindmegette)

7. Narancs

A narancs kiváló rostforrás. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Rendszeres fogyasztása javíthatja a szív egészségét, és elősegíti a vas felszívódását, ezzel megelőzve a vérszegénységet.

8. Áfonya

Az áfonya antioxidánsokban gazdag szuperélelmiszer. Véd az oxidatív stressz és a szabad gyökök ellen.

9. Grépfrút

A grépfrút vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is gazdag. Egyes kutatások szerint a benne található vegyületek segíthetnek megelőzni a vesekő kialakulását, valamint csökkentik a koleszterinszintet.

Áfonyás-fetás édeskrumplifalatok>>>

Áfonyás-fetás édeskrumplifalatok (Fotó: Mindmegette)
Áfonyás-fetás édeskrumplifalatok (Fotó: Mindmegette)

10. Alma

Az alma is nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és antioxidánsokat, emellett kitűnő rostforrás. Gyakori fogyasztásával szabályozható a vércukorszint, valamint jó hatással van a szív egészségére.

11. Vesebab

Vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag hüvelyes. Ezenkívül kitűnő növényi fehérjeforrás, és rostban is bővelkedik.

12. Csicseriborsó

Szintén első osztályú növényi fehérjeforrás, emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A csicseriborsó fogyasztása jó hatással van a szív-ér rendszer és az emésztőrendszer egészségére.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.