Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Egészséges

35 kiló cukrot eszünk évente! 5 tipp, mivel helyettesítsd!

Szinte elképzelni sem tudjuk cukor nélkül az életünket. Ám miközben kis mennyiségben semmi baj nincs a fogyasztásával, ha túlzásba visszük, komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Mivel az anyatej jóval édesebb a tehéntejnél, mondhatjuk, hogy az édes íz szeretete szinte belénk kódolódott. Ehhez társul még a szénhidrát által kiváltott szerotoninszint-emelkedés – és máris érthetővé válik, miért rajongunk az édes ízekért.

Sokféle formában juthat be a szervezetünkbe a cukor, amelyből naponta legfeljebb 2 evőkanálnyi mennyiség lenne ajánlatos!
Sokféle formában juthat be a szervezetünkbe a cukor, amelyből naponta legfeljebb 2 evőkanálnyi mennyiség lenne ajánlatos!
Mindenhol ott van!

Sokan csakis az édességeket tekintik „veszélyesnek”, holott a cukor számos rejtett forrásból is a szervezetünkbe juthat, például az üdítők, a cukrozott gyümölcslevek, a joghurtok, de akár egy tányér paradicsomleves révén is. A tejcukor például ideális hordozóanyaga az aromáknak, édesítőszereknek és ízfokozóknak, ezért is fordulhat elő a húsárukban, a szószokban, a pizzákban, az instant levesekben, a gyermekételekben és a diétás élelmiszerekben. A félbarna péktermékeket, az italokat és a kicsiknek szánt élelmiszereket ugyanakkor maltózzal édesítik, színesítik. Fontos tehát, hogy tisztában legyünk azzal, milyen sokféle formában juthat be a szervezetünkbe a cukor, amelyből naponta legfeljebb 2 evőkanálnyi mennyiség lenne ajánlatos.

Puffadás, hasmenés - laktózérzkenység állhat a háttérben! >>>

A túl sok megbetegíthet

A magyarok naponta átlagosan 10 dkg cukrot fogyasztanak, ami éves szinten fejenként 35 kg-ot jelent! A túlzott cukorfogyasztás pedig egyenes utat jelent az elhízáshoz... A legnagyobb veszélyt az alma típusú kövérség jelenti, hiszen a zsírok ilyenkor nem a bőr alatt rakódnak le, hanem a bélfodrokban, ami számos betegség forrása lehet. Ma már bizonyított tény, hogy az ilyen típusú elhízás komoly rizikófaktora a diabétesznek, a szív- és érrendszeri betegségeknek, sőt, egyes daganatfajták kialakulásában akár 60-80 százalékos szerepet is játszhat a helytelen táplálkozás!

Tévhitek a reggeliről! Olvass tovább itt >>>

Tudtad? Egyes daganatfajták kialakulásában akár 60-80 százalékos szerepet is játszhat a helytelen táplálkozás, a mértéktelen cukorfogyasztás.
Tudtad? Egyes daganatfajták kialakulásában akár 60-80 százalékos szerepet is játszhat a helytelen táplálkozás, a mértéktelen cukorfogyasztás.
Mennyi cukor elegendő?

A szervezetünknek az a cukormennyiség is elegendő lenne, amennyi a naponta elfogyasztott tejben és gyümölcsökben megtalálható, az összes többi extra bevitelnek számít. Persze, nem kell minden édes falatról lemondani, de heti 1-3 alkalomnál többször nem egészséges édességet nassolni, az ajánlott napi energiamennyiségnek pedig maximum 10 %-a lehetne cukor. Nézzük, mivel pótolhatod a cukrot!

10 könnyen betartható tanács gyomorégés ellen! >>>

1. Barna vagy nád?

Sokan gondolják, mindent megtettek az egészségükért azzal, ha fehér helyett barna cukrot fogyasztanak. Igaz ugyan, hogy a finomítás során számos értékes vitamin és ásványi anyag távozik a kristálycukorból, ám kalóriából és szénhidrátból a barna cukor is ugyanannyit tartalmaz fehér társa. A nádcukrot viszont a szervezet valóban jobban fel tudja dolgozni, ráadásul mivel ezt a barnával ellentétben egyáltalán nem finomítják, így B-vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

A nádcukrot a szervezet jobban fel tudja dolgozni, ráadásul mivel ezt, a barnával ellentétben  nem finomítják, így B-vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.
A nádcukrot a szervezet jobban fel tudja dolgozni, ráadásul mivel ezt, a barnával ellentétben nem finomítják, így B-vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.
2. Pörgető szőlőcukor

A szőlőcukor gyorsan felpörgeti a szervezetet, hiszen felszívódása már a szájban elkezdődik. Mivel hirtelen és magasra emeli a vércukorszintet, komoly terhet jelent a szervezet számára - és a cukorbetegeknek ez természetesen nem ajánlott.

Veszélyeztetett vagy a cukorbetegség kapcsán? Derítsd ki! >>>

3. Gyümölcscukor

Sokan kedvelik még a fruktózt vagy gyümölcscukrot, amely lassabban szívódik fel. Ám bármelyik fajtáról legyen is szó, az energia- és szénhidráttartalma mindegyiknek közel azonos...

4. Mézből is keveset!

A méz natúr formájában természetes édesítőszer, melynek energiatartalma kicsit alacsonyabb, az édesítőhatása viszont nagyobb, mint a répacukoré. Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, úgymint kalcium, kálium, vas, mangán és C-vitamin, biotin, pantoténsav, viszont nagy mennyiségben találhatók benne pollenek is, melyek az erre érzékenyeknél allergiát okozhatnak. Vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet, ráadásul számtalan formája igazi csemege lehet. Enzimjei hő hatására elbomlanak, emiatt nyersen hasznos igazán. Ám aki nem szeretné gyarapítani a testsúlyát, ezt a finomságot is csak mértékkel fogyassza!

Így védd ki a cukorbetegséget! >>>

5. Mesterséges édesítők

A mesterséges édesítőszerek nem tartalmaznak energiát és szénhidrátot, emiatt ideálisak a fogyókúrákhoz. A legrégibb és legolcsóbb édesítőszer a szacharin, ez 300-szor édesebb a cukornál. Hátránya, hogy fémes mellékíze van, és hőre bomlik, így sütéshez, főzéshez nem alkalmazható.
A ciklamát fogyasztása valódi cukorillúziót kelt, ráadásul ez hő hatására sem bomlik le, az emésztőcsatornán pedig változatlanul és felszívódás nélkül halad át. Ugyanígy jut át a szervezeten az aceszulfam-K, amely a cukornál 200-szor édesebb, ám teljesen mesterséges anyag.

Az aszpartam előnye a jó íz, hátránya, hogy hőre, fényre bomlik, elveszti édes ízét, sőt, akár mérgező bomlástermékek is keletkezhetnek belőle.

Győzd le a nassolási vágyad, segítünk! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.