Mivel az anyatej jóval édesebb a tehéntejnél, mondhatjuk, hogy az édes íz szeretete szinte belénk kódolódott. Ehhez társul még a szénhidrát által kiváltott szerotoninszint-emelkedés – és máris érthetővé válik, miért rajongunk az édes ízekért.
Sokan csakis az édességeket tekintik „veszélyesnek”, holott a cukor számos rejtett forrásból is a szervezetünkbe juthat, például az üdítők, a cukrozott gyümölcslevek, a joghurtok, de akár egy tányér paradicsomleves révén is. A tejcukor például ideális hordozóanyaga az aromáknak, édesítőszereknek és ízfokozóknak, ezért is fordulhat elő a húsárukban, a szószokban, a pizzákban, az instant levesekben, a gyermekételekben és a diétás élelmiszerekben. A félbarna péktermékeket, az italokat és a kicsiknek szánt élelmiszereket ugyanakkor maltózzal édesítik, színesítik. Fontos tehát, hogy tisztában legyünk azzal, milyen sokféle formában juthat be a szervezetünkbe a cukor, amelyből naponta legfeljebb 2 evőkanálnyi mennyiség lenne ajánlatos.
Puffadás, hasmenés - laktózérzkenység állhat a háttérben! >>>
A magyarok naponta átlagosan 10 dkg cukrot fogyasztanak, ami éves szinten fejenként 35 kg-ot jelent! A túlzott cukorfogyasztás pedig egyenes utat jelent az elhízáshoz... A legnagyobb veszélyt az alma típusú kövérség jelenti, hiszen a zsírok ilyenkor nem a bőr alatt rakódnak le, hanem a bélfodrokban, ami számos betegség forrása lehet. Ma már bizonyított tény, hogy az ilyen típusú elhízás komoly rizikófaktora a diabétesznek, a szív- és érrendszeri betegségeknek, sőt, egyes daganatfajták kialakulásában akár 60-80 százalékos szerepet is játszhat a helytelen táplálkozás!
Tévhitek a reggeliről! Olvass tovább itt >>>
A szervezetünknek az a cukormennyiség is elegendő lenne, amennyi a naponta elfogyasztott tejben és gyümölcsökben megtalálható, az összes többi extra bevitelnek számít. Persze, nem kell minden édes falatról lemondani, de heti 1-3 alkalomnál többször nem egészséges édességet nassolni, az ajánlott napi energiamennyiségnek pedig maximum 10 %-a lehetne cukor. Nézzük, mivel pótolhatod a cukrot!
10 könnyen betartható tanács gyomorégés ellen! >>>
Sokan gondolják, mindent megtettek az egészségükért azzal, ha fehér helyett barna cukrot fogyasztanak. Igaz ugyan, hogy a finomítás során számos értékes vitamin és ásványi anyag távozik a kristálycukorból, ám kalóriából és szénhidrátból a barna cukor is ugyanannyit tartalmaz fehér társa. A nádcukrot viszont a szervezet valóban jobban fel tudja dolgozni, ráadásul mivel ezt a barnával ellentétben egyáltalán nem finomítják, így B-vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.
A szőlőcukor gyorsan felpörgeti a szervezetet, hiszen felszívódása már a szájban elkezdődik. Mivel hirtelen és magasra emeli a vércukorszintet, komoly terhet jelent a szervezet számára - és a cukorbetegeknek ez természetesen nem ajánlott.
Veszélyeztetett vagy a cukorbetegség kapcsán? Derítsd ki! >>>
Sokan kedvelik még a fruktózt vagy gyümölcscukrot, amely lassabban szívódik fel. Ám bármelyik fajtáról legyen is szó, az energia- és szénhidráttartalma mindegyiknek közel azonos...
A méz natúr formájában természetes édesítőszer, melynek energiatartalma kicsit alacsonyabb, az édesítőhatása viszont nagyobb, mint a répacukoré. Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, úgymint kalcium, kálium, vas, mangán és C-vitamin, biotin, pantoténsav, viszont nagy mennyiségben találhatók benne pollenek is, melyek az erre érzékenyeknél allergiát okozhatnak. Vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet, ráadásul számtalan formája igazi csemege lehet. Enzimjei hő hatására elbomlanak, emiatt nyersen hasznos igazán. Ám aki nem szeretné gyarapítani a testsúlyát, ezt a finomságot is csak mértékkel fogyassza!
Így védd ki a cukorbetegséget! >>>
A mesterséges édesítőszerek nem tartalmaznak energiát és szénhidrátot, emiatt ideálisak a fogyókúrákhoz. A legrégibb és legolcsóbb édesítőszer a szacharin, ez 300-szor édesebb a cukornál. Hátránya, hogy fémes mellékíze van, és hőre bomlik, így sütéshez, főzéshez nem alkalmazható.
A ciklamát fogyasztása valódi cukorillúziót kelt, ráadásul ez hő hatására sem bomlik le, az emésztőcsatornán pedig változatlanul és felszívódás nélkül halad át. Ugyanígy jut át a szervezeten az aceszulfam-K, amely a cukornál 200-szor édesebb, ám teljesen mesterséges anyag.
Az aszpartam előnye a jó íz, hátránya, hogy hőre, fényre bomlik, elveszti édes ízét, sőt, akár mérgező bomlástermékek is keletkezhetnek belőle.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.