Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egészséges

5 étkezési tévhit, amit jobb, ha nagyon gyorsan elfelejtesz

Az egészséges öregedéssel és táplálkozással kapcsolatban rengeteg tévhit él a köztudatban. Ideje, hogy tisztázzuk ezeket!

Éppen úgy, mint sok más témában sajnos az önjelölt életmódszakértők, öregedéskutatók is rengeteg hamis információt terjesztenek a világhálón leginkább táplálkozás témában. Súlyos probléma ez, hiszen az esetek túlnyomó százalékában kevés a valóban szakértői tanács, és sok hamis tájékoztatást adnak az időskori táplálkozás kapcsán is. Kedvelt téma ez, hiszen egyszer mindenki megöregszik, a probléma ezzel viszont az, hogy úgy gondolják, ehhez mindenki ért. Íme 5 étkezési tévhit, amit jobb, ha nagyon gyorsan elfelejtesz.

1. A tejtermékek ártalmasak

Igazság: Csak akkor ártalmasak, ha megviseli a gyomrot vagy az emésztőrendszert. A szervezetünk gyakran kevésbé tolerál bizonyos ételeket, ahogy öregszünk. A tejtermékek ezek közé tartoznak, mivel az emésztést segítő laktázenzim termelése csökken az életkor előrehaladtával. De ha nem érezzük rosszul magunkat a tejtermékek fogyasztása után, nem tapasztalunk olyan tüneteket, mint a puffadás, hasi görcs vagy hasmenés, akkor nem kell kerülni őket.

A hús, a tej és a tojás fogyasztása az egészséges vérképzéshez nélkülözhetetlen /Fotó: Shutterstock
A hús, a tej és a tojás fogyasztása az egészséges vérképzéshez nélkülözhetetlen /Fotó: Shutterstock

2. Kalciumot csak a tejtermékekből lehet bevinni

Igazság: Sok más élelmiszer is meglepően jó forrás lehet. Ha már nem toleráljuk a tejtermékeket, akkor is fedezhetjük a napi ajánlott mennyiséget (1300 milligramm a csontritkulás megelőzésére) olyan ételek fogyasztásával, mint például a fehérbab, spenót, lazac vagy szardínia.

3. Fehérjedús étrendre kell áttérni

Igazság: Jobb, ha kiegyensúlyozott étkezési tervet követünk, amely segít megtartani az egészséges testsúlyt. A fehérje valóban segít az izomtömeg építésében, melyet a szervezetünk 50 éves kor után természetes módon veszít. Ebben az életszakaszban azonban a legfontosabb az egészséges testsúly elérése és megtartása. Ehhez fontos a mértékletesség gyakorlása, és az, hogy a tányérunkon a legnagyobb mennyiségben zöldség legyen, amelyet a teljes kiőrlésű gabonafélék és a fehérjék követnek. Az egyik étkezési terv, amelyet a legtöbb egészségügyi szakértő támogat az egészséges öregedés érdekében, a mediterrán étrend.

4. Kerülni kell a zsírokat

Igazság: A zsírok fontosak a szervezetünk számára. Gondoljunk csak az olyan vitaminokra, amelyek kizárólag zsírban képesek oldódni, és csak így tudja a szervezetünk hasznosítani. Ilyen az A, D, E és K-vitamin. Inkább arra törekedjünk, hogy több egészséges zsiradékot fogyasszunk. Ezek a zsírok olyan élelmiszerekben találhatók, mint a diófélék és a zsíros halak. Azért persze a zsírok esetében is fontos a mértékletesség! Ne feledjük, hogy a zsírok, a vitaminok mellett, segítik az egészséges öregedéshez szükséges ásványi anyagok felszívódását is.

Csak akkor ártalmasak, ha megviseli a gyomrot vagy az emésztőrendszert /Fotó: Shutterstock
Csak akkor ártalmasak, ha megviseli a gyomrot vagy az emésztőrendszert /Fotó: Shutterstock

5. Ne együnk húst

Igazság: A hús, tej és tojás fogyasztása azért is szükséges, mert csak ezekben található elegendő, a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitamin. Ha idősebb korban nem fogyasztunk elég húst, könnyen vashiányosak lehetünk. Előfordulhat, hogy ahogy idősödünk, egyre kevésbé kívánjuk a húst, a tejtermékeket vagy a tojást. Ebben az esetben kimondottan javasolt babot, lencsét, csicseriborsót enni, mert ezek a hüvelyesek kitűnnek a növények közül fehérjetartalmukkal.

Éltető víz
Különösen fontos az elegendő mennyiségű folyadékfogyasztás, idősebb korban ugyanis kevésbé érezzük a szomjúságot, vagy akár el is felejthetünk inni. A besűrűsödő vér amellett, hogy megnehezíti a szív munkáját és a vesét is károsíthatja, fejfájást, fáradékonyságot, sőt feledékenységet is okozhat. A napi folyadékszükséglet két és fél liter, melynek egy részét leves, gyümölcs, zöldség formájában is elfogyaszthatjuk. Érdemes már reggel kikészíteni legalább másfél liter vizet, és azt apránként estig elkortyolgatni.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.