Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egészséges

6 mag, ami egészségesebb, mint gondolnád

kendermag
Semmi baj a mogyorófélékkel, de ne feledjük, hogy más egészséges ropogtatnivaló is akad a konyhában. Fedezd fel a magféléket, amelyek rengeteg rostot és értékes ásványi anyagot tartalmaznak!

Az olajos magvak kedvező hatást gyakorolnak a keringésre, fontos elemei az egészséges táplálkozásnak. Vizsgálatok szerint rendszeres fogyasztásuk segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget is.

Kendermag

Ideális arányban tartalmazza az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, csökkenti a koleszterinszintet, optimalizálja a vérnyomást, pozitív hatással van a keringésre. Erősíti az immunrendszert, emeli a szervezet energiaszintjét, 40 százalékos rosttartalma pedig a legmagasabb rosttartalmú gabonákéval vetekszik.

Tipp: Használd fenyőmag helyett! Keverd össze friss bazsalikommal, olívaolajjal, parmezánnal, és máris kész az ízletes házi pesto.

Napraforgómag

Rengeteg folsavat tartalmaz, továbbá fogyasztásakor antioxidánsokat juttatunk a szervezetünkbe. Egészségvédő komponensei között számos antioxidáns hatású anyag szerepel, melyek csökkentik egyes sejtkárosító betegségek kialakulásának kockázatát, ezért különösen hatékony a különféle daganatok és a szívbetegségek megelőzésében. Fitokémiai komponensei beindítják az emésztést, így – ügyelve magas kalóriatartalmára! – időnként a fogyókúra ellenére is kimondottan ajánlott elropogtatni belőle egy keveset.

Tipp: Egy csésze hántolt napraforgómag közel 800 kcal-t tartalmaz, ezért lehetőleg ne tévénézés közben fogyaszd!

Szezámmag

Rendkívül magas a réz-, mangán- és kalciumtartalma, de jelentős mennyiségben található benne magnézium, vas és cink is, a vitaminok közül pedig a B- és E-vitamint, illetve a folsavat érdemes megemlíteni. Javasolt tehát beépíteni az étkezésünkbe!

Tipp: Fogyaszthatod salátába vagy kenyérre szórva, továbbá pörkölve használhatod különböző fogások ízesítésére. Különleges hús- vagy egytálételek készíthetők a segítségével.

Tökmag

A belőle hidegen sajtolt olaj is remek, markáns ízével újjávarázsolhatja a megszokott ételeket is. Kiemelkedő cinktartalma révén a tökmag segít a szervezet védekezőképességének megőrzésében. Gazdag triptofánban, ezért stressz, nyugtalanság és álmatlanság esetén is hatásos.

Tipp: Az apróra vágott magokat keverd zsemlemorzsába, majd sütés előtt forgasd meg benne a csirke- vagy tofuszeleteket.

Lenmag

Olcsó és nagyon kellemes aromájú mag, rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal. Az omega-3 zsírsavak egyik legjobb forrása. Őrölje meg vagy turmixolja, adagolja joghurtba, salátafélékhez vagy akár a kenyértésztába is. Nagyon magas rosttartalma támogatja az emésztést, kedvezően hat a vérzsír- és a vércukorszintre, az omega-3 zsírsavak pedig elengedhetetlenek a megfelelő szívműködéshez, és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

Tipp: Ha legközelebb kenyeret vagy süteményt sütsz, 1 ek őrölt lenmagot és 3 ek vizet számíts minden tojáshoz. Keverd össze, majd hagyd néhány percig állni, utána folytasd a munkát.

Mandula

Nemcsak finom nassolnivaló, hanem az egészség őrzője is! Nagy mennyiségben található benne kalcium, cink, magnézium, kálium, foszfor, réz, vas és szelén, rovábbá E- és B-vitamin.  Rost- és fehérjetartalma is jelentős. Fogyasszon belőle naponta 1 maréknyit, ezzel jelentősen hozzájárulhat szíve egészségéhez.

Tipp: Az E-vitaminban gazdag mandulaolaj remek bőrápoló szer. Fürdés után a még nedves bőrbe kell bedörzsölni, amitől az puha, egészséges fényű és bársonyos lesz. A napégés kezelésére is használható.

Mértékkel fogyaszd!

A magfélék kétségkívül egészségesek, ám sok kalóriát tartalmaznak. Bár jó hatással vannak az emésztésre, nem szabad mértéktelenül fogyasztani őket. Könnyen felkúszhatnak a pluszkilók, ha sokat eszik belőlük. Lássuk, melyiknek mennyi a kalóriatartalma!

  • kendermag: 514 kcal/100 g;
  • lenmag: 376 kcal/100 g;
  • tökmag: 636 kcal/100 g;
  • napraforgómag: 502 kcal/100 g;
  • mandula: 627 kcal/100 g.

MÉG TÖBB ÉLETMÓDTANÁCSOT ÉS DIÉTATIPPET TTALÁLSZ A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMÁBAN - KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! >>>

10 ÉTEL, AMI SEGÍT LEGYŐZNI A STRESSZEVÉST>>>

5 TIPP, HOGY MEGÚSZD AZ ŐSSZEL FELKÚSZÓ PLUSZKILÓKAT!>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.