A levében lévő növényi anyagok a makacsabb köhögést is oldják. Csavarj ki 500 g fejes káposzta levét (vagy vásárolj a bioboltban fejeskáposzta-lét), melegítsd fel, majd ízesítsd mézzel. 5 evőkanálnyit keverjen el némi meleg vízzel, és naponta többször is igyon belőle.
Tanács az elkészítéséhez: Magas nitrát- és ólomtartalma miatt távolítsd el a káposzta külső leveleit és a torzsáját!
Táplálja a csontokat, így védelmet nyújt a csontritkulás ellen. Ez nem is csoda, hiszen 100 g-jában 212 mg kalcium található. Sebgyógyításra is használhatod: gördíts át a leveleken egy sodrófát, amíg össze nem „törnek”. Helyezd a sebre, és tegyél rá kötést. Egész éjszaka hagyd hatni.
Tanács az elkészítéséhez: Salátaként még finomabb, ha egy kis mustárral fogyasztod!
Kutatások szerint a kálium hatékony a magas vérnyomás ellen. A brokkoli igen gazdag ebben az ásványi anyagban: 100 g-jában 350 mg-nyi található!
Tanács az elkészítéséhez: Rövid ideig és kevés vízben főzd! Minél frissebb a zöldség, annál hamarabb puhul meg.
A zöldségben a csíraölő hatású bioaktív anyag, a tiocianát is megtalálható. Rágcsálj minél gyakrabban nyers karalábét, hogy megakadályozd a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását a szájban!
Tanács az elkészítéséhez: Használd fel a levelét is: 2-3-szor több vitamin van benne, mint a torzsájában!
Jellegzetes színét a benne lévő antocián adja. Ez a hatóanyag növeli a kémiai karcinogének (azaz rákos sejtburjánzást okozó anyagok) ellen ható, méregtelenítő enzimek szintjét a szervezetben. Flavonoidjai hatékony antioxidánsok, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését, továbbá a koleszterinszintet is csökkentik.
Tanács az elkészítéséhez: Nedvesítsd be a kezed, mielőtt dolgozni kezdenél vele, vagy húzz konyhai kesztyűt, különben a színezőanyaga pirosra festi majd az ujjaid!
A fejes káposztából készült savanyú káposzta számos kedvelt téli étel alapanyaga. Főzés helyett heteken keresztül erjesztik, így minden tápanyag benne marad. Egyetlen tálnyiban több C-vitamin van, mint egy nagy pohár narancslében. Ennek köszönhetően erősíti az immunrendszert, távol tartva a megfázást okozó vírusokat.
Tanács az elkészítéséhez: Sose mosd át vízzel a savanyú káposztát, mert így elvesznek belőle az értékes vitaminok és ásványi anyagok!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.