Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A téli hónapok népszerű zöldségei a káposztafélék. Nemcsak finomak és sokféleképpen elkészíthetők, de az egészséget is védik. Mindegyikük tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, rostanyagaik ösztönzik az emésztést, az értékes mustárolajok pedig csíraölő hatásúak, és csökkentik a koleszterinszintet. Mutatjuk, hogyan segítenek a gyógyulásban, megelőzésben!

Fejes káposzta: enyhíti a köhögést

A levében lévő növényi anyagok a makacsabb köhögést is oldják. Csavarj ki 500 g fejes káposzta levét (vagy vásárolj a bioboltban fejeskáposzta-lét), melegítsd fel, majd ízesítsd mézzel. 5 evőkanálnyit keverjen el némi meleg vízzel, és naponta többször is igyon belőle.

Tanács az elkészítéséhez: Magas nitrát- és ólomtartalma miatt távolítsd el a káposzta külső leveleit és a torzsáját!

Kelkáposzta: Erősíti a csontokat

Táplálja a csontokat, így védelmet nyújt a csontritkulás ellen. Ez nem is csoda, hiszen 100 g-jában 212 mg kalcium található. Sebgyógyításra is használhatod: gördíts át a leveleken egy sodrófát, amíg össze nem „törnek”. Helyezd a sebre, és tegyél rá kötést. Egész éjszaka hagyd hatni.

Tanács az elkészítéséhez: Salátaként még finomabb, ha egy kis mustárral fogyasztod!

A brokkolit csak rövid ideig szabad főzni / Fotó: Shutterstock
A brokkolit csak rövid ideig szabad főzni / Fotó: Shutterstock

Brokkoli: Csökkentheti a magas vérnyomást

Kutatások szerint a kálium hatékony a magas vérnyomás ellen. A brokkoli igen gazdag ebben az ásványi anyagban: 100 g-jában 350 mg-nyi található!

Tanács az elkészítéséhez: Rövid ideig és kevés vízben főzd! Minél frissebb a zöldség, annál hamarabb puhul meg.

Karalábé: segít megelőzni a fogszuvasodást

A zöldségben a csíraölő hatású bioaktív anyag, a tiocianát is megtalálható. Rágcsálj minél gyakrabban nyers karalábét, hogy megakadályozd a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását a szájban!

Tanács az elkészítéséhez: Használd fel a levelét is: 2-3-szor több vitamin van benne, mint a torzsájában!

Vörös káposzta: csökkenti a koleszterinszintet

Jellegzetes színét a benne lévő antocián adja. Ez a hatóanyag növeli a kémiai karcinogének (azaz rákos sejtburjánzást okozó anyagok) ellen ható, méregtelenítő enzimek szintjét a szervezetben. Flavonoidjai hatékony antioxidánsok, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését, továbbá a koleszterinszintet is csökkentik.

Tanács az elkészítéséhez: Nedvesítsd be a kezed, mielőtt dolgozni kezdenél vele, vagy húzz konyhai kesztyűt, különben a színezőanyaga pirosra festi majd az ujjaid!

Véd a vírusok ellen / Fotó: Shutterstock
Véd a vírusok ellen / Fotó: Shutterstock

Savanyú káposzta: véd A vírusok ellen

A fejes káposztából készült savanyú káposzta számos kedvelt téli étel alapanyaga. Főzés helyett heteken keresztül erjesztik, így minden tápanyag benne marad. Egyetlen tálnyiban több C-vitamin van, mint egy nagy pohár narancslében. Ennek köszönhetően erősíti az immunrendszert, távol tartva a megfázást okozó vírusokat.

Tanács az elkészítéséhez: Sose mosd át vízzel a savanyú káposztát, mert így elvesznek belőle az értékes vitaminok és ásványi anyagok!

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.