Remekül hangzik, de ezek a termékek általában tele vannak cukorral, kukoricasziruppal és mindenféle keményítővel. Ez sajnos nem tesz jót a testünknek. A hab a tortán, hogy az ellenőrzések során a legtöbbjükben mégis találtak glutént a keresztszennyeződések miatt. A legbiztosabb, ha feldolgozatlan, eleve gluténmentes ételeket veszünk.
A natúr joghurt tele lehet minőségi fehérjével, probiotikumokkal, kálciummal, B-vitaminokkal és konjugált linolsavval. Ám ez ritkán igaz az áruházak polcain található verziókra. A mesterséges színező és ízfokozó adalékanyagok, valamint a magas cukortartalom sajnos felülmúlja a pozitív hatásait.
A legtöbb forgalomban lévő juice és gyümölcslé sajnos túl sok fruktózt vagy cukrot tartalmaz ahhoz, hogy egészséges legyen. Emellett ott vannak még a tartósítószerek is! Inkább fogyasszuk feldolgozatlanul a gyümölcsöket, így a magas rosttartalom miatt csökken a szervezetünk cukorigénye is. Jó megoldás még a friss gyümölcsökből készült smoothie.
Ne tévesszen meg senkit a név: ugyanúgy burgonyából készülnek, csak a fűszerezésüknek van némi köze a zöldségekhez. Természetesen így egy szemernyi vitamint sem juttatnak a szervezetünkbe, a rostokról nem is beszélve. Ráadásul ugyanúgy olajban sütik ki. Inkább vágjunk fel nyers zöldségeket, legyen ez az esti nasi!
Egészséges, növényi fehérjeforrásként futott be lélegzetelállító karriert, ám a benne található fitoösztrogének (avagy izoflavonok) képesek ugyanazt a hatást kiváltani, mint a „női hormonként” közismert ösztrogén. Túlzott fogyasztását összefüggésbe hozták a mellrák kockázatának növekedésével, a génmódosított változatok pedig kifejezetten ártalmasak.
Az itthon ritka termék nem más, mint egy mindenféle tápértéket nélkülöző, laboratóriumban előállított, extra sűrű fruktózszirup. Ne dőljünk be neki! A feldolgozásától függően ötvenöttől kilencven százalékig terjedhet a gyümölcscukor tartalma, ezért még a legjobb minőségű is kerülendő.
Rengeteg olyan adalékanyagot tartalmaz, ami rossz hatással van az egészségünkre. A csökkentett zsírtatalmú termékekből pedig még azokat az egészséges olajokat is eltávolítják, melyek a mogyoróban találhatók. Mindezeken felül még általában külön hozzáadott cukrot tartalmaznak, hogy jobb legyen az ízük.
Egészségesnek tűnik, de valójában ez is csak tészta. Próbálkozzunk a teljes kiőrlésű változattal vagy a quinoával!
Az olajban való sütésük közben a szirmok teljesen elvesztik a tápértéküket. Ezek lesznek oda: rostok, kálium, C-vitamin. A kalória- és a zsírtartalmuk viszont megnő: 30 gramm banánchips 150 kalória, míg ugyanennyi banán csak 105, és még rágni is könnyebb!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.