A Dél- és Közép-Amerikában őshonos batáta még csak nem is gyökérzöldség: egy kúszónövény, amelynek megvastagodott tárológyökere az, ami fogyasztható.
Egyik alapvető fajtájának világos a húsa és mélylila a bőre, míg a másiknak a húsa narancssárga, a héja pedig barnás. Itthon ez utóbbival találkozhatunk gyakrabban.
A batáta kalóriatartalma alacsonynak mondható (100 g-ban 117 kcal van) viszont sokféle vitamin van benne (C-, B1-, B2-, B6- és E) gazdag béta-karotinban, és a többi zöldséghez képest magasabb a fehérjetartalma, és bizonyítottan segít a fogyásban!
Az édesburgonyában számos ásványi anyag is található: kalcium, magnézium, vas, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink egyaránt fellelhető benne.
Először is: csak feszes, sima bőrű, friss példányokat vásároljunk! Száraz, hűvös helyen tároljuk, és vegyük figyelembe, hogy nagy nedvességtartalma miatt a batáta csak néhány napig áll el.
Az állagában és ízében leginkább a sütőtökre hasonlító édesburgonya felhasználási módozatainak valójában csak a képzelete szabhat határt. A sokoldalú alapanyag gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként egyaránt fogyaszthatja. A világ egyes részein lisztjéből kenyeret sütnek, keményítőnek is feldolgozzák, illetve Japánban például egy sócsú nevű szeszt főznek belőle.
Íme néhány recept, mi mindent készíthetünk ebből a szuperzöldségből:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.