Minestrone recept
Minestrone
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egészséges

8 betegség, ami haspuffadást okozhat

Puffadás
A puffadás hátterében legtöbbször olyan ételek fogyasztása áll, mint a hüvelyesek, káposztafélék, ám vannak esetek, amikor betegség okozza a kellemetlen érzést. Lássuk melyek ezek!

Laktózérzékenység

Sokan azt gondolják, hogy az teljesen normális jelenség, ha tej vagy tejtermék fogyasztása után haspuffadás jelentkezik, hiszen a tej „felfúj”. Pedig a legtöbb esetben ennek oka a laktóz, azaz a tejcukor érzékenység. Jellegzetes kísérő tünete lehet a hangos bélmozgás, hasmenés, esetleg kiütések, vagy más bőrtünetek. Ez olyankor fordul elő, ha a szervezetünkben nem termelődik elegendő laktáz enzim, így nem tudjuk megfelelően lebontani a tejcukrot. Ebben az esetben érdemes kerülni a tejet és a tejtermékeket, vagy a laktózmentes változatokat fogyasztani.

Elszaporodó baktériumok

Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) a bélbaktériumok túlszaporodását jelenti a vékonybélben. Ebben az esetben jelentkeznek az olyan panaszok, mint a puffadás, székrekedés vagy hasmenés, esetleg ezek váltakozása, és a hasi görcsök. A szervezetünk több módon is védekezik az ellen, hogy bélbaktériumok túlszaporodjanak, de bizonyos esetekben hiba csúszik a gépezetbe, és mégis elszaporodnak. SIBO esetén a vékonybélbe jutott baktériumok erjesztik a még meg nem emésztett szénhidrátokat, és ennek következtében különféle gázok, illetve tejsav és ecetsav képződnek. Ha felmerül ennek a betegségnek a gyanúja, akkor laktulóz kilégzéses teszttel lehet igazolni a diagnózist.

Nem csak a hüvelyesek és a káposztafélék okozhatnak puffadást -  nézzünk  a tünetek mögé! (Fotó: Shutterstock)
Nem csak a hüvelyesek és a káposztafélék okozhatnak puffadást - nézzünk a tünetek mögé! (Fotó: Shutterstock)

Hisztamin intolerancia

A hisztamin-intolerancia a magas hisztamin tartalmú élelmiszerek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes. Ilyen ételek lehetnek az ananász, papaya, avokádó, dió, csokoládé és egyes gyógyszerek, mint a diclofenac vagy az aszpirin. A hisztamin lebontásáért a DAO (diamino-oxidáz) nevű enzim felelős. Az enzim hiányában vagy csökkent működése esetén lebontása jelentősen lelassul, és hisztaminban gazdag étel fogyasztását követően allergiaszerű tüneteket produkál, mint a puffadás, hányinger, fejfájás, arc égő érzése.

Gluténérzékenység

Hasmenést, puffadást, fogyást és vérszegénységet is okozhata gluténérzékenység, amelyet kísérhetnek olyan bőrtünetek, mint a pikkelysömör vagy ekcéma. Vérvizsgálattal és gyomortükrözéssel lehet diagnosztizálni.

Hasnyálmirigy-elégtelenség

A hasnyálmirigy hormonjai a cukor anyagcserét szabályozzák, enzimjei a táplálékkal elfogyasztott fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztésében vesznek részt. A hasnyálmirigy-elégtelenség esetén a mirigy nem képes az ételek megemésztéséhez és felszívódásához elegendő mennyiségű emésztőenzimet termelni. Jellegzetessége, hogy étkezés után hasi fájdalom, indokolatlan és kellemetlen teltségérzet és puffadás jelentkezik. Ennek oka, hogy a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni az elfogyasztott ételeket. Kísérheti sárgás, fényes és többnyire nagy mennyiségű, úgynevezett zsírszéklet.

Ha ananász, papaya, avokádó, dió, csokoládé és egyes gyógyszerek, mint a diclofenac vagy az aszpirin után jelentkezik a puffadás, hisztamin intolerancia is állhat a háttérben! (Fotó: Shutterstock)
Ha ananász, papaya, avokádó, dió, csokoládé és egyes gyógyszerek, mint a diclofenac vagy az aszpirin után jelentkezik a puffadás, hisztamin intolerancia is állhat a háttérben! (Fotó: Shutterstock)

Pajzsmirigybetegségek

A pajzsmirigy alulműködése esetén lassul az anyagcsere, ennek következtében renyhébb lesz a bélműködés, gyakran alakul ki székrekedés, puffadás. Kísérő tünete lehet a hízás.

Pszichés okok

Pszichés zavarok esetén megváltozik a légzésünk, gyorsabbá, kapkodóbbá válik, ennek lehet következménye, hogy levegőt nyelünk, és ez puffadást eredményezhet. Különböző relaxációs technikák, légzésgyakorlatok, pszichoterápiák segíthetnek a pszichés zavarok enyhítésében ezáltal a puffadás megszüntetésében is.


Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.