Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egészséges

8 betegség, ami haspuffadást okozhat

Puffadás
A puffadás hátterében legtöbbször olyan ételek fogyasztása áll, mint a hüvelyesek, káposztafélék, ám vannak esetek, amikor betegség okozza a kellemetlen érzést. Lássuk melyek ezek!

Laktózérzékenység

Sokan azt gondolják, hogy az teljesen normális jelenség, ha tej vagy tejtermék fogyasztása után haspuffadás jelentkezik, hiszen a tej „felfúj”. Pedig a legtöbb esetben ennek oka a laktóz, azaz a tejcukor érzékenység. Jellegzetes kísérő tünete lehet a hangos bélmozgás, hasmenés, esetleg kiütések, vagy más bőrtünetek. Ez olyankor fordul elő, ha a szervezetünkben nem termelődik elegendő laktáz enzim, így nem tudjuk megfelelően lebontani a tejcukrot. Ebben az esetben érdemes kerülni a tejet és a tejtermékeket, vagy a laktózmentes változatokat fogyasztani.

Elszaporodó baktériumok

Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) a bélbaktériumok túlszaporodását jelenti a vékonybélben. Ebben az esetben jelentkeznek az olyan panaszok, mint a puffadás, székrekedés vagy hasmenés, esetleg ezek váltakozása, és a hasi görcsök. A szervezetünk több módon is védekezik az ellen, hogy bélbaktériumok túlszaporodjanak, de bizonyos esetekben hiba csúszik a gépezetbe, és mégis elszaporodnak. SIBO esetén a vékonybélbe jutott baktériumok erjesztik a még meg nem emésztett szénhidrátokat, és ennek következtében különféle gázok, illetve tejsav és ecetsav képződnek. Ha felmerül ennek a betegségnek a gyanúja, akkor laktulóz kilégzéses teszttel lehet igazolni a diagnózist.

Nem csak a hüvelyesek és a káposztafélék okozhatnak puffadást -  nézzünk  a tünetek mögé! (Fotó: Shutterstock)
Nem csak a hüvelyesek és a káposztafélék okozhatnak puffadást - nézzünk a tünetek mögé! (Fotó: Shutterstock)

Hisztamin intolerancia

A hisztamin-intolerancia a magas hisztamin tartalmú élelmiszerek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes. Ilyen ételek lehetnek az ananász, papaya, avokádó, dió, csokoládé és egyes gyógyszerek, mint a diclofenac vagy az aszpirin. A hisztamin lebontásáért a DAO (diamino-oxidáz) nevű enzim felelős. Az enzim hiányában vagy csökkent működése esetén lebontása jelentősen lelassul, és hisztaminban gazdag étel fogyasztását követően allergiaszerű tüneteket produkál, mint a puffadás, hányinger, fejfájás, arc égő érzése.

Gluténérzékenység

Hasmenést, puffadást, fogyást és vérszegénységet is okozhata gluténérzékenység, amelyet kísérhetnek olyan bőrtünetek, mint a pikkelysömör vagy ekcéma. Vérvizsgálattal és gyomortükrözéssel lehet diagnosztizálni.

Hasnyálmirigy-elégtelenség

A hasnyálmirigy hormonjai a cukor anyagcserét szabályozzák, enzimjei a táplálékkal elfogyasztott fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztésében vesznek részt. A hasnyálmirigy-elégtelenség esetén a mirigy nem képes az ételek megemésztéséhez és felszívódásához elegendő mennyiségű emésztőenzimet termelni. Jellegzetessége, hogy étkezés után hasi fájdalom, indokolatlan és kellemetlen teltségérzet és puffadás jelentkezik. Ennek oka, hogy a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni az elfogyasztott ételeket. Kísérheti sárgás, fényes és többnyire nagy mennyiségű, úgynevezett zsírszéklet.

Ha ananász, papaya, avokádó, dió, csokoládé és egyes gyógyszerek, mint a diclofenac vagy az aszpirin után jelentkezik a puffadás, hisztamin intolerancia is állhat a háttérben! (Fotó: Shutterstock)
Ha ananász, papaya, avokádó, dió, csokoládé és egyes gyógyszerek, mint a diclofenac vagy az aszpirin után jelentkezik a puffadás, hisztamin intolerancia is állhat a háttérben! (Fotó: Shutterstock)

Pajzsmirigybetegségek

A pajzsmirigy alulműködése esetén lassul az anyagcsere, ennek következtében renyhébb lesz a bélműködés, gyakran alakul ki székrekedés, puffadás. Kísérő tünete lehet a hízás.

Pszichés okok

Pszichés zavarok esetén megváltozik a légzésünk, gyorsabbá, kapkodóbbá válik, ennek lehet következménye, hogy levegőt nyelünk, és ez puffadást eredményezhet. Különböző relaxációs technikák, légzésgyakorlatok, pszichoterápiák segíthetnek a pszichés zavarok enyhítésében ezáltal a puffadás megszüntetésében is.


Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.