A sütőtök őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke, ahol már az indiánok felfedezték gyógyító tulajdonságait: kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták. Napjainkban számos tudományos kutatás támasztja alá, hogy a sütőtök rengeteg jótékony hatással van szervezetünkre, ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztanunk.
A sütőtök gazdag élelmi rostban, ami lelassítja az emésztést. 10 dkg sütőtökben körülbelül 16 gramm rost található, ehhez viszont mindössze 80 kcal energiatartalom párosul. Emiatt ideális fogyókúrás étel: magas rosttartalma miatt sokáig eltelít, mégsem hizlal. Mivel nagy a víztartalma, fogyasztása remekül hidratálja is a szervezetet.
A sütőtök élénksárga színét a béta-karotinnak köszönheti, ami a szervezetben A-vitaminná alakul át. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szem egészségéhez és a retina működéséhez. 100 gramm sütőtök a napi ajánlott A-vitamin-bevitel több mint kétszeresét tartalmazza. Emellett lutein és zeaxantin is van benne – ez két fontos antioxidáns, melyek csökkenthetik a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció (AMD) kialakulásának esélyét. BÓNUSZ: Az Avitamin egészségesen tartja a bőrt, a fogakat és csontokat is.
A sütőtök magjai miatt is értékes. A tökmagolaj tele van fitoösztrogénekkel: kutatások szerint ezek segíthetnek a magas vérnyomás megelőzésében. Tudósok egereken végzett kísérletek során arra a következtetésre jutottak, hogy a tökmagolaj fogyasztása már 12 hét alatt képes mind a szisztolés, mind pedig a diasztolés vérnyomást csökkenteni. A sütőtök rosttartalma a szív egészségét is támogathatja. Kutatások alapján a magas rostbevitel férfiak esetében 40 százalékkal, míg nők esetében 25 százalékkal képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A sütőtök magjai nagy mennyiségben tartalmaznak egy L-triptofán nevű anyagot. Ez egy esszenciális aminosav, amely elősegíti a jó alvást és csökkentheti a depresszió tüneteit. A triptofán fokozza a szerotonin nevű hormon termelését, emiatt nyugtatóan hat az idegrendszerre, megszünteti az idegességet és az álmatlanságot.
A sütőtök – különösen a mag – gazdag béta-karotinban és egyéb rákellenes antioxidánsokban. Tudományos ismereteink alapján a béta-karotin fogyasztása csökkenti többek között a tüdőrák és a prosztatarák kockázatát. Több kutatás is kimutatta, hogy a tökmagolaj segíti a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás megelőzését, illetve a kialakult megnagyobbodás csökkentését. A tökmagban sok cink is található, ami a prosztata és a férfi nemi szervek megfelelő működéséhez elengedhetetlen ásványi anyag.
A nagy mennyiségű A-vitamin segít a fertőző betegségek, különösen a vírusinfekciók leküzdésében. A tökmagolaj antibakteriális és gombaölő hatással bír. A sütőtök gazdag C-vitaminban is, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi és téli hónapokban gyakori náthát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.