Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Egészséges

Tudtad? Ezért nem jó, ha bolti gabonapelyhet reggelizel!

Ahhoz, hogy igazán jól induljon és jó is legyen a napod, elengedhetetlen egy finom, tápláló reggeli. Ha azonban ébredés után a gabonapelyhes dobozért nyúlsz, nem biztos, hogy jól választasz. Elmagyarázzuk, hogy miért!

A különböző gabonapelyhek kedvelt reggelik, melyeket a gyártók csábító reklámjai tettek népszerűvé – különösen a gyerekek körében. Táplálkozási szempontból azonban nem igazán jó döntés ezzel indítani a napot: a legtöbb ugyanis igazi kalóriabomba, "üres szénhidrát", amely többet árt az egészségnek, mint használ.

Mesterséges íz, mesterséges szín / Fotó: Shutterstock
Mesterséges íz, mesterséges szín / Fotó: Shutterstock

Feldolgozott, cukrozott gabonafélék

A reggelizőpelyhek többsége ugyanis rostban szegény, ellenben hozzáadott cukrot és viszonylag nagyobb mennyiségű sót tartalmaz. Elég csak egy pillantást vetni a címkékre, és láthatjuk, hogy magas a szénhidrát- és kalóriatartalmuk. Mivel finomított gabonákról van szó, a glikémiás indexük is magas: gyorsan jóllakottnak érezzük magunkat az elfogyasztásuk után, de ez csak rövid távú hatás, és kb. 2 órával az étkezés után a vércukorszint a mélybe zuhan, ami fáradtsághoz és sóvárgáshoz vezet. Ezzel szemben a bennünk található értékes ásványi anyagok, vitaminok mennyisége elenyésző.

Okos választás

Ha mégsem szeretnénk lemondani a pelyhekről, alaposan fontoljuk meg, hogy milyet választunk! Nézzük meg az összetevők listáját, ellenőrizzük a cukor- és zsírtartalmukat, kalóriaértéküket. Válasszunk inkább cukormentes müzlit vagy zabpelyhet (a fantasztikus íz- és formavilágú pelyhek helyett), amelyek kiváló összetett szénhidrátforrások, rostban gazdagok – míg a különböző ízesítésű, felfújt pelyhek igazából semmi hasznos tápanyagot nem tartalmaznak.

TIPP:

A legjobb, ha otthon, magunknak készítjük el saját reggeli gabonapelyhünket: keverjünk össze teljes kiőrlésű zab- és hajdinapelyhet, adjunk hozzá néhány szem szárított áfonyát, mandulát vagy mogyorót és persze mehet hozzá néhány szem friss gyümölcs is. Ízesíthetjük kakaóval, kókusszal vagy fahéjjal, adhatjuk túróhoz, natúr joghurthoz vagy fogyaszthatjuk tejjel, növényi italokkal.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.