Kijevi csirkemell rizibizivel
Zsemlegombóc
Tárkonyos csirkeraguleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Kínai szezámmagos csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Babgulyás
Epres blondie
Dödölle - az eredeti recept
Mákos guba
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék
Dubarry-csirkemell
Egészséges

Ezt edd, ha hideg van odakint! 7+1 melegítő étel, amit ne hagyj ki!

tél, hideg
A hétvégére akár mínusz 20 fokig is lehűlhet a levegő, ezért mindenkinek jobban figyelnie kell az egészségére. A rendkívüli hideg megviselheti a szívünket, amit érdemes melegítő ételekkel óvni!
1. Forró csoki

Tejben, vagy mandulatejben oldj fel minél magasabb kakaótartalmú kakaóport és idd meg melegen. (Ha nem diétázol, a tejszínhabot ne hagyd le a tetejéről!) A kakaóban lévő flavonoidok jótékonyan hatnak a szívre, az érrendszerre – márpedig a szívednek extra munkája van ilyen cudar hideg időben, ezért muszáj kényeztetned!

2. Bableves

Bármilyen meleg leves jól esik ebben a zimankóban, de a bableves különösen fontos: vas- és réztartalma hatására izmaink még több oxigénhez jutnak, ezáltal erősebbé válik az immunrendszerünk. Egy tányér bablevessel fehérjét, rostot és jó minőségű zsírt vihetsz a szervezetedbe.

3. Fokhagyma, hagyma

A fokhagymát természetes antibiotikumnak is hívják fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatása miatt. Kend meg vele a pirítóst, vagy húsok mellé süss fokhagymát is, mert a hideg időben meggátolja a baktérium működését, terjedését. Megfázáskor pedig tisztítja a légutakat, fertőtleníti a bélrendszert.

4. Gyömbér

Érdemes legyőzni a gyömbér iránti ellenszenvünket, mert a gyömbérnek extra hőtermelő hatása van: gyorsítja a vérkeringést, ezért a vérellátás javul, ahogy az anyagcsere is. Fertőtlenítő hatása miatt torokfájásra a gyömbértea kitűnő választás!

5. Melegítő fűszerek

Léteznek az úgynevezett melegítő fűszerek, amelyek felpezsdítik a vérkeringést, ezáltal csökkentik a szervezet hidegérzetét. Ilyen fűszer a fahéj, az ánizs, a csillagánizs, a kardamom, a curry, a csili, a pirospaprika, a szegfűszeg, a szerecsendió, a feketebors vagy a kurkuma.

6. Kelbimbó

Rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt érdemes hideg időben sok-sok kelbimbót fogyasztani. Emellett a magas rosttartalma is fontos, valamint a benne lévő fitotápanyag, amelynek rákmegelőző hatása ismert.

7. Édesburgonya

Az édesburgonya ugyan nem olcsó, de rendkívül egészséges. C-vitamin tartalma mellett kalciium- és vastartalma is fontos, amelynek köszönhetően felpezsdíti a vérkeringésünket. Rosttartalma pedig segíti az emésztést: igazi téli finomság, amit érdemes minél többször fogyasztani.

7+1. Vörös húsok

A marhából készült étel zsírtartalma harmadannyi, mint ha hagyományosan tartott társaiból ennénk ugyanazt, ahogy kalóriatartalma is jelentősen alacsonyabb. Amiből azonban több jut a szervezetünkbe, az az Omega-3 zsírsav, ami sokat segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hideg időben pedig segíti a szervezetünket, hogy könnyebben alkalmazkodjon a cudar időjáráshoz.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.