A jelenség, miszerint a földimogyoró-allergia bizonyos országokban, népcsoportoknál ritkább, már korábban felkeltette a tudósok figyelmét. A legújabb kutatások szerint az eltérés oka a gyerekkori táplálkozási szokásokban keresendő. Ez viszont azt is jelentheti, hogy ennek az allergiának megelőzése nem lehetetlen.
Az elmúlt évtizedekben egyre változtak a gyerekkori táplálkozási irányelvek. Hol a leggyakrabban allergizáló élelmiszerek korai bevezetés mellett kampányoltak a szakemberek, hol épp ellenkezőleg: azt tanácsolták, hogy a gyermek 3 éves kora előtt ne is próbálkozzanak a szülők ezekkel. Most éppen az első módszer tűnik jónak, legalábbis egy friss izraeli-brit kutatás eredménye szerint. A kutatás alapját az adta, hogy Izraelben a gyerekek között szinte alig fordul elő földimogyoró-allergia – ennek oka pedig valószínűleg az, hogy a gyerekek már egész kicsi korban rendszeresen fogyasztanak egy helyi mogyorós csipszet, a Bambát.
2008-tól kezdve brit és izraeli kutatók 640 csecsemőt követtek nyomon. A gyerekeket két csoportba osztották: azok, akik rendszeresen ettek Bambát, és azok, akik elkerülték a földimogyoró-alapú ételeket. Az eredmények azt mutatták, hogy a Bamba fogyasztása jelentősen csökkentette a földimogyoró-allergia kialakulásának esélyét. A Bambát fogyasztó gyerekek mindössze 10 százaléka lett allergiás a földimogyoróra, míg azoknál, akik nem fogyasztottak ilyen snackeket, ez az arány 35 százalék volt.
A The New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent tanulmány megerősíti, hogy a Bamba fogyasztása drasztikusan csökkentheti a földimogyoró-allergia - sok esetben halálos következményű - kockázatát gyerekeknél. A kutatók szerint az izraeli gyerekek földimogyoró-allergiája azért olyan ritka, mert már csecsemőkoruktól kezdve rendszeresen fogyasztanak földimogyorós snacket.
A kutatás rámutat arra, hogy a korai földimogyoró-fogyasztás fontos szerepet játszhat a földimogyoró-allergia megelőzésében. Bár a földimogyoró-allergia kezelésére még nincs biztos módszer, a Bamba fogyasztásával kapcsolatos eredmények azt sugallják, hogy a korai életkorban elkezdett földimogyoró-bevitel jelentősen csökkentheti a későbbi allergiás reakciók esélyét. Ez a tanulmány nemcsak a földimogyoró-allergia kockázatának csökkentését segítheti elő, hanem hozzájárulhat a gyerekek és családjaik életminőségének javításához is. A kutatók további vizsgálatokat terveznek, hogy még mélyebb megértést nyerjenek a Bamba-effektusról és annak hosszú távú hatásairól.
Forrás: life.hu
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.