Ünnepekkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni a mértékről – húsvétkor is gyakori probléma a túlevés. Ugyanakkor visszafogottabb fogyasztás esetén is előfordul, hogy miután az utolsó morzsáját is megettük a jellemzően nehezebb ételekből álló menünek, a szervezetünk jelez: ideje kímélő étrendre váltani. Szakértőnk, Tarnai Irén dietetikus segítségével összefoglaljuk, mit tehetünk ezekben a napokban azért, hogy segítsünk a szervezetünknek kipihenni a mögöttünk hagyott lakomákat.
„Az ünnepi időszak utáni kímélő étrend lényege a méregtelenítő szervek tehermentesítése. A váltás alapeleme a mit, hogyan, mikor és hányszor kérdéssor, azaz kulcsfontosságú, milyen alapanyagot választunk és az is, milyen konyhai technológiával készítjük el az ételeinket – hangsúlyozza Tarnai Irén, aki hozzáteszi, ugyancsak lényeges, hány alkalommal, milyen időközönként étkezünk. – A napi három-öt étkezés javasolt; ha háromóránként eszünk, egyenletesen oszlik el a tápanyag a szervezetünkben. Ezáltal azt is elkerülhetjük, hogy egyszerre nagy mennyiséget fogyasztunk el, megterhelve ezzel az emésztőrendszert.”
A szakember kiemeli: a cél nem az, hogy hosszú távon kihagyjunk bármit is az étrendünkből, sokkal inkább az, hogy megfelelően elkészítve kerüljenek az asztalunkra a fogások.
S hogy mit tartalmazzon mindenképp az étrendünk az ünnepi időszak után?
„Érdemes egy emésztést segítő langyos teával indítani a napot, ez lehet például menta-, articsóka-, kamilla-, gyömbér- vagy tetszőleges gyümölcstea – javasolja Tarnai Irén. – Kávé fogyasztása ugyanakkor nem ajánlott éhgyomorra, már csak azért sem, mert a szervezet kortizolszintje reggel 8 és 9 óra közt a legmagasabb – felesleges egy feketével tovább növelni. A kávéfogyasztást érdemes inkább fél 10 és fél 12 között megejteni.”
Reggelire egy vajjal vagy margarinnal vékonyan megkent pirítós egy kevés nyers idényzöldséggel jótékony hatású lehet, ahogyan egy zöldségkrémes kenyérszelet is kitűnő napindító – ajánlja a szakember.
Tízóraira fogyaszthatunk gyümölcsöt és egy kevés enyhén sós rágcsálnivalót, ami lehet ropi vagy tallér, esetleg valamilyen zsírszegény, cukormentes keksz.
Az ebédünkben helyezzünk hangsúlyt a zöldségfogyasztásra. A dietetikus pürésített levest ajánl pirított zsemlekockával – recepttippünk: készítsünk egy ízletes zellerkrémlevest! A zöldségeket a köretekbe is érdemes belecsempészni: a sárgarépás rizs vagy rizibizi kitűnő választás egy nem bő zsiradékban, hanem sütőzacskóban vagy sütőben párolva elkészített sovány hús mellé. A kedvenc zöldségünkből egyébiránt a sütőzacskóba is tehetünk.
„Kímélő étrend esetén ajánlott a csípős, fűszeres ételek kerülése, ami nem azt jelenti, hogy ízetlennek kell lenniük a fogásoknak: helyettesítsük a fűszereket friss fűszernövényekkel” – tanácsolja a szakember.
A dietetikus felhívja a figyelmet: törekedjünk arra, hogy minél több gyümölcs is szerepeljen az étrendünkben. Az alma megfelelő választás, hiszen jót tesz az emésztésnek, és különféle formában – kompótként, párolva vagy sütve – is elkészíthető. Uzsonnára fogyasszunk bátran a párolt változatából némi sovány sajt és nem zsíros pékáru kíséretében.
Vacsorára választhatunk például baromfivirslit friss tavaszi zöldségekkel és egy szelet rozs- vagy teljes kiőrlésű kenyérrel.
Tarnai Irén a tavaszi kímélő étrend kapcsán általánosságban még kiemelte: figyeljünk fokozottan a kellő folyadékbevitelre, kortyolgassunk rendszeresen a nap folyamán vizet, cukor nélküli teát vagy limonádét. És persze ne feledkezzünk meg a mértékletességről, valamint a napi rendszeres testmozgásról – sétáljunk sokat a szabadban!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.