Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Manapság már szinte mindenki hallott a kókuszzsírról, sokan azonban nem tudják, hogy ez a növényi zsiradék miben különbözik a már jól ismert olajoktól, margarinoktól. Összegyűjtöttük, mi mindenre jó.

A kókuszzsír 23-24 fok alatt fehér szilárd állapotú, magasabb hőmérsékleten folyékonnyá, olajjá alakul. Létezik finomított és finomítatlan formában.

A finomított, más néven szűrt kókuszzsírnak nincs illata, magas hőfokon kezelt szárított kókuszból készül.

Az egészségesebb változata a finomítatlan, szűz, aminek csodálatos kókuszillata van. Ezt friss kókuszból, alacsonyabb hőmérsékleten állítják elő.

Az extra szűz kókuszolaj préseléssel készül.

A kókuszzsír az egyetlen olyan étkezési zsír, amely nem avasodik meg, 200 fokon oxidálódik, így nem képződnek benne transz-zsírok (ami a szívnek és az ereknek a legnagyobb ellensége) sütés, főzés során. A legmagasabb laurinsav tartalmú zsír.

A laurinsav az egyik legerőteljesebb közepes láncú triglicerid, ami a kókuszolajban található. Az emberi, vagy állati testben monolauránná alakul át, egy vírus-, baktérium- és protozoaölő monogliceriddé, amelyet az emberi és állati szervezet többek közt a HIV, a herpesz, az influenza, a patogenetikus baktériumok, elpusztítására használ fel. A tanulmányok a szabad laurinsav antimikrobiális hatását kimutatták. Manapság ígéretes kutatások folynak a laurinsav HIV vírus elleni kedvező hatásának vizsgálatában, és nemrégiben indítottak egy újabb kutatást a SARS vírussal kapcsolatban is.

Miért jó, ha van otthon?

konyha/táplálkozás:

- Kiváltható vele minden olaj, margarin, amit eddig a sütéshez, főzéshez használtunk.

- Kókusz- vagy mandulatejes kávénkat egy-két kávéskanál kókuszzsírral még krémesebbé tehetjük.

- Energiabomba, biztosítja fizikai és/vagy sporttevékenység közben a jobb állóképességet.

- Elősegíti a pajzsmirigy egészséges működését, és enyhíti a krónikus fáradtság tüneteit.

- Napi 1-2 evőkanál kókuszolaj , belsőleg fogyasztva kitűnő gomba-, baktérium- és vírusölő hatású. Betegség esetén napi 3-4 evőkanálra fel lehet emelni ezt a mennyiséget.

- Segíti az emésztést azáltal, hogy felgyorsítja az anyagcserét, emiatt a fogyókúrához is tökéletes alapanyag, ráadásul nem zsírpárnává alakul, hanem az izmokban energia keletkezik belőle.

- Csökkenti az édesség iránti vágyat, javítja az inzulinkiválasztást, és a glükóz felhasználását. Lelassítja a vércukorszint emelkedését és lecsökkenti a hipoglikémiás sóvárgást.

- Elősegíti a különböző tápanyagok, köztük vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak felszívódását!

Testápolás:

- Kiváló testápoló, csecsemők és kisgyermekek masszírozására is alkalmas!

- Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású lehet akár a frissen borotvált bőrön, és nem tömíti el a pórusokat!

- Egy vattakorong segítségével meg is van a sminklemosónk, ami még táplálja is a bőrünket!

- A hajunk se maradjon ki: töredezett hajvégre kenve kondicionálóként is kiváló!

- 4-es fényvédőfaktorral rendelkezik, enyhe napvédő krémként is használhatjuk, nem csak a leégéstől védi a bőrt, de hidratálja is azt!

- Télen-nyáron kiváló ajakápoló.

- Antibakteriális hatása miatt kisebb horzsolások kezelésére is alkalmas!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.