Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus grízgaluska leves
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Vadas marha
Epres blondie
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-csirkemell
Babgulyás
Dödölle - az eredeti recept
Csupacsokis brownie
Tojásos nokedli fejes salátával
Mákos guba
Egy forró tea átmelegíti a testünket és lelkünket egyaránt, ám a hatása tovább fokozható ügyes fűszerezéssel. Sőt, melegítő ételekkel könnyebben elviselhető a kinti hideg idő. Utánajártunk, mit érdemes enni cidriben!

Meleg hatású ételekkel könnyebben elviseli a szervezeted a hideg napokat. Húsok, zöldségek és fűszerek közül egyaránt vannak úgynevezett melegítő és persze hűsítő fajták is, de nem csupán az ételek fogyasztása befolyásolja a hőháztartásunkat, hanem azok elkészítési módja is.

A klasszikus steak
A klasszikus steak
Melegítő hatású húsok

A vörös húsok: sertéshús, marhahús, bárány- és vadhúsok fogyasztásával felmelegítheted magad. Emellett vannak olyan halfajták, amelyek szintén fogyaszthatóak a hideg napokon, ha melegségre vágyunk: a hering, a tőkehal, a lepény- és tonhal igazi téli ételek lehetnek.

Felmelegítő gyümölcsök

Fázós időszakban a szilva, a grántálma az, ami belülről felmelegít bennünket, a hűsítő citrusféléket sem kell elfelejteni: ügyes fűszerezéssel szegfűszeggel, fahéjjal keverve fogyaszthatóak téli napokon is, de ne a kirándulás előtt kínáld ezekkel a családot.

Igazán tartalmas, gazdag étel a székelykáposzta - főleg kétféle hússal
Igazán tartalmas, gazdag étel a székelykáposzta - főleg kétféle hússal
Melegítő zöldségek

Újhagyma, póréhagyma, káposzta és a hüvelyesek a legjobb, amellyel belülről melegítheted fel magad, de a cékla, sütőtök is jó választás a hideg napokon. A kínai ősi gyógymódok szerint hideg időben érdemes minél több olajos magot, kiváltképp diót, mogyorót és gesztenyét fogyasztani. A nyers zöldségek: paradicsom, uborka, saláta nem ajánlottak a fázósaknak, mert azok által még inkább a hidegérzetüket erősítik.

Melegítő fűszerek

A magas vérnyomásúaknak ügyelniük kell az erős fűszerezésre, mert akadnak olyan fűszerek, amelyek még a téli hidegben is megizzasztanak bennünket: ánizs, csili, curry, gyömbér, fokhagyma, koriander, kömény és a fahéj.

Egyél meleget!

Minél tovább főzöd az ételt, annál több energiát takart meg, ezért a nyer zöldségek, saláták helyett párolj, grillezz, főzz, hogy minél több meleg ételt vigyél be a szervezetedbe. A reggeli hideg szendvics helyett nem véletlenül ajánlják hideg időben a rántottát, ebédre pedig meleg levest. A pörkölt, a sült, párolt, pirított ételek melegítő hatásúak, emellett pedig már maga a duruzsoló sütő látványa is átmelegít bennünket.

Sütőtökkrémleves, ami csilivel még jobban felpezsdíti a vérkeringésedet!
Sütőtökkrémleves, ami csilivel még jobban felpezsdíti a vérkeringésedet!
Igyál meleget!

Az persze köztudott, hogy a meleg tea a testet és lelket egyaránt átmelegíti, de valójában minden meleg ital jót tesz a testünknek a hideg időben, de vigyázz: a zöld-, és kamilla tea hűtő hatású, ezért hiába iszod melegen, akkor is hűsítő hatását érzed később. Ősi módszer a hideg időben a méz fogyasztása is, amely melegítő hatású, tehát nem csak torokfájáskor hasznos.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.