Meleg hatású ételekkel könnyebben elviseli a szervezeted a hideg napokat. Húsok, zöldségek és fűszerek közül egyaránt vannak úgynevezett melegítő és persze hűsítő fajták is, de nem csupán az ételek fogyasztása befolyásolja a hőháztartásunkat, hanem azok elkészítési módja is.
A vörös húsok: sertéshús, marhahús, bárány- és vadhúsok fogyasztásával felmelegítheted magad. Emellett vannak olyan halfajták, amelyek szintén fogyaszthatóak a hideg napokon, ha melegségre vágyunk: a hering, a tőkehal, a lepény- és tonhal igazi téli ételek lehetnek.
Fázós időszakban a szilva, a grántálma az, ami belülről felmelegít bennünket, a hűsítő citrusféléket sem kell elfelejteni: ügyes fűszerezéssel szegfűszeggel, fahéjjal keverve fogyaszthatóak téli napokon is, de ne a kirándulás előtt kínáld ezekkel a családot.
Újhagyma, póréhagyma, káposzta és a hüvelyesek a legjobb, amellyel belülről melegítheted fel magad, de a cékla, sütőtök is jó választás a hideg napokon. A kínai ősi gyógymódok szerint hideg időben érdemes minél több olajos magot, kiváltképp diót, mogyorót és gesztenyét fogyasztani. A nyers zöldségek: paradicsom, uborka, saláta nem ajánlottak a fázósaknak, mert azok által még inkább a hidegérzetüket erősítik.
A magas vérnyomásúaknak ügyelniük kell az erős fűszerezésre, mert akadnak olyan fűszerek, amelyek még a téli hidegben is megizzasztanak bennünket: ánizs, csili, curry, gyömbér, fokhagyma, koriander, kömény és a fahéj.
Minél tovább főzöd az ételt, annál több energiát takart meg, ezért a nyer zöldségek, saláták helyett párolj, grillezz, főzz, hogy minél több meleg ételt vigyél be a szervezetedbe. A reggeli hideg szendvics helyett nem véletlenül ajánlják hideg időben a rántottát, ebédre pedig meleg levest. A pörkölt, a sült, párolt, pirított ételek melegítő hatásúak, emellett pedig már maga a duruzsoló sütő látványa is átmelegít bennünket.
Az persze köztudott, hogy a meleg tea a testet és lelket egyaránt átmelegíti, de valójában minden meleg ital jót tesz a testünknek a hideg időben, de vigyázz: a zöld-, és kamilla tea hűtő hatású, ezért hiába iszod melegen, akkor is hűsítő hatását érzed később. Ősi módszer a hideg időben a méz fogyasztása is, amely melegítő hatású, tehát nem csak torokfájáskor hasznos.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.