Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Egészséges

Ennyi zöldséget fogyassz hetente, és a szervezeted meghálálja

Egy nagyszabású kutatás során a szakértők meghatározták, mennyi növényi eredetű ételt kellene fogyasztanunk egy héten. Azt is megvizsgálták, ez milyen előnyökkel jár, és miként vihető be a kívánt mennyiség. Nyugalom, nem kell mindig salátát enni!

A túlzott mértékű húsfogyasztás több szempontból is aggályos manapság, de ha valaki a környezetvédelmi szempontokat nem is kívánja figyelembe venni, a saját egészsége érdekében érdemes elgondolkodni a következőkön.

A többségében növényi eredetű ételeket tartalmazó étrend jobb egészségügyi állapotot eredményez (Fotó: Shutterstock)
A többségében növényi eredetű ételeket tartalmazó étrend jobb egészségügyi állapotot eredményez (Fotó: Shutterstock)

Miért jobb a növényi táplálék?

Nem új információ, hogy a táplálkozás és az egészségünk között szoros az összefüggés. Azonban egy angol–amerikai kutatás több ezer ember étrendjét megvizsgálva most arra is rávilágított, hogy nem mindegy, milyen forrásból származik az ajánlott napi 30-35 g rost. Pontosabban, hogy a különböző növények különböző rostokat tartalmaznak, a sokszínű növényi étrenddel pedig a rostbevitelünk is változatosabb lesz – és ez a mennyiségnél is fontosabbnak tűnik. Kimutatták ugyanis, hogy azok az emberek, akik többféle növényi ételt fogyasztanak, egészségesebb mikrobiommal rendelkeznek, ezáltal összességében jobb egészségügyi állapotnak örvendhetnek. Az elfogyasztandó mennyiség meghatározásakor arra jutottak, hogy heti 30, különböző növényekből álló étkezést kell beiktatnunk, e fölötti mennyiség esetében jelentős javulást nem tapasztaltak.

Milyen előnyökkel jár?

Ha sikerül beiktatni a különféle növényi rostokat tartalmazó ételeket az étrendünkbe, számos pozitív hatásra számíthatunk.

  1. Egészségesebb bélflóra és emésztés: a sokszínű mikrobiom több hasznos baktériumot tartalmaz.
  2. Erősebb immunrendszer: a jobb állapotban lévő mikrobiom az egész szervezetre jó hatással van.
  3. Csökken a megbetegedés kockázata: az erősebb immunrendszer, a jobb egészségügyi állapotnak köszönhetően a szervezet ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben.
  4. A gyulladások mérséklődnek: a feldolgozott élelmiszerekben és az állati eredetű termékekben megtalálható „rossz baktériumok” gyulladásban tartják a bélrendszert, ami szélsőséges esetben akár a bőrünkön is nyomot hagyhat. Több növényi táplálékkal ezeket ellensúlyozhatjuk.
  5. Csökkennek a depressziós tünetek: a bélrendszer és az agy közötti kapcsolat (bél-agy tengely) ma már bizonyos. A bélben termelődő vegyi anyagok (enzimek, hormonok és vitaminok) eljutnak az agyba, és ezek befolyásolják a hangulatunkat is. Ha jó anyagok termelődnek a megfelelő arányban, akkor az pozitívan hat a mentális jóllétünkre.

Egy színes Buddha-tál hús nélkül is garantáltan ízleni fog (Fotó: Shutterstock)
Egy színes Buddha-tál hús nélkül is garantáltan ízleni fog (Fotó: Shutterstock)

Milyen ételek számítanak?

Minden gyümölcs és zöldség, akár külön étkezésként, akár köretként fogyasztjuk, vagy egy turmix formájában megisszuk, ugyanúgy számít. Ezenkívül a teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, magvak, gyógynövények és a fűszerek is. Tehát minden, ami nem állati eredetű. Példaként a szakértők a spagettit említik, amit könnyű felturbózni, ha a paradicsomszószhoz hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert is adunk, majd különféle zöldfűszerekkel is megszórjuk. Teljes kiőrlésű tésztával tálalva máris „növényibb” fogást kapunk. (Ha pedig a darált húst és a sajtot elhagyjuk, teljes értékű növényi ételt falatozhatunk.)

Ehhez hasonló trükkökkel nagyon könnyen elérhető a 30 különböző növény fogyasztása, valójában könnyen lehet, hogy a végén jóval több is lesz. Ha nem hiszed, számold össze a növényi alapanyagokat ebben a vegáknak is tökéletes bolognai spagettiben!

Bolognai spagetti vegetáriánusoknak receptje >>>

Bolognai spagetti vegetáriánusoknak (Fotó: Shutterstock)
Bolognai spagetti vegetáriánusoknak (Fotó: Shutterstock)

(Borítókép: Shutterstock)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.