A fűszernövények és gyógynövények között van átjárás, hiszen egyes ételízesítők kiváló gyógyhatással is rendelkeznek, és ugyanígy az egészségünket támogató növények közül soknak van ízletes aromája, amely gazdagíthatja az ételek ízét. Az oregánó (szurokfű, vadmajoránna) a legtökéletesebb példa erre, ugyanis egyszerre fűszer- és gyógynövény. Sokan talán nem is tudják, hogy nemcsak az ételbe kerülhet, hanem bizony teaként is fogyasztható, hatásos, igazi csodaszer!
Az oregánó a természet antibiotikuma. Az oregánóban található karvakrol és timol, melyek gátolják a baktériumok szaporodását, utóbbi ráadásul gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bír. Az oregánó gyógyhatását eddig sajnos kevés kutatás támasztja alá, és azok is elsősorban az oregánóolajra és a különféle kivonatokra összpontosítottak, melyekben jelentősen magasabb a hatóanyagkoncentráció, mint a növényben. Ennek ellenére az oregánótea rendszeres fogyasztása járhat bizonyos egészségügyi előnyökkel.
Az oregánóban található hatóanyagok, így az oregánótea is rendelkezhet étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, emésztést segítő, sőt akár köhögéscsillapító hatással is – olvasható a Feminán. Ez utóbbi az influenzaszezonban, vagy akár a szamárköhögés elleni védekezésben, a tünetek mérséklésében is segítség lehet.
Az oregánótea elkészítése hasonlít bármilyen más tea elkészítéséhez. Forraljunk fel 2-2,5 dl vizet, majd ezt öntsük rá két teáskanál szárított oregánóra, hagyjuk állni két-három percig és szűrjük le. Az oregánóteából napi négy csészénél többet nem ajánlott fogyasztani, ugyanis gyomorpanaszokat, ritka esetben allergiás reakciót okozhat.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.