15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Egészséges

Veszélyben a vegetáriánusok – az ételmérgezés senkit sem kímél, légy tájékozott!

Az ételmérgezés bárkit bármikor érinthet, és rendkívül kellemetlen tünetekkel jár. Hátterében leggyakrabban a nem megfelelően kezelt vagy tárolt ételek, valamint fertőzött alapanyagok állnak. A tünetek lehetnek enyhébbek, de súlyos, akár életveszélyes állapotba is kerülhetünk. Ezért nem árt tisztában lenni néhány alapvető információval az ételmérgezéssel kapcsolatban.

Az ételmérgezés gondolata ijesztő, és sokakat elrettent bizonyos ételek fogyasztásáról, különösen nyáron, amikor – úgy véljük – gyorssabban és könnyebben romlanak meg az ételek. Ugyanakkor sok hibás hiedelem is él az elménkben e témával kapcsolatban, amelyek nemhogy segítik az elkerülést, inkább tévútra visznek. Cikkünkben a leggyakoribb félreértéseket tárgyaljuk és cáfoljuk meg, hogy jobban megérthessük, hogyan védekezhetünk hatékonyan az ételmérgezés ellen.

Az ételmérgezés tüneteit nem szabad félvállról venni, minél előbb keressük fel a háziorvosunkat /Fotó: Shutterstock
Az ételmérgezés tüneteit nem szabad félvállról venni, minél előbb keressük fel a háziorvosunkat /Fotó: Shutterstock

Az ételmérgezést övező gyakori tévhitek

Az utolsó étkezés a bűnös

Bár kézenfekvő lehet a legutoljára elfogyasztott ételre gyanakodni a mérgezéses tünetek megjelenésekor, nem mindig egyértelműen az a felelős. A baktériumok elszaporodása ugyanis sokkal tovább is tarthat, így több időre is szükség lehet, mire azok kifejtik hatásukat. Érdemes tehát a tünetek megjelenése előtti néhány étkezést felidézni, hogy biztosan meglegyen a kiváltó ok.

Csak éttermi étel okozhatja

Általában azt feltételezzük, hogy az otthonunk makulátlanul tiszta, míg az éttermek konyhájával kapcsolatban inkább az ellenkezőjét képzeljük. Pedig a baktériumok bárhol elszaporodhatnak, és belekerülhetnek az ételekbe. Elég hozzá egy nem megfelelően elmosott edény, vagy a konyhapulton felejtett mirelit alapanyag. Főzéskor figyeljünk, hogy tartsuk tisztán a munkafelületeket és -eszközöket.

Elég megkóstolni az ételt

A legtöbben kóstolással állapítják meg, hogy az adott étel megfelelően átsült el. Pedig a hőkezelést igénylő alapanyagok esetében csakis akkor lehetünk teljesen biztosak az elkészültükben, ha egy erre alkalmas hőmérőt használunk a belső hőmérséklet megállapításához.

A vegetáriánusok nincsenek veszélyben

Gyakori tévhit, hogy akik nem fogyasztanak húst, azok nincsenek kitéve az ételmérgezés kockázatának. Pedig a zöldségekben, köretekben (pl. a rizsben) is elszaporodhatnak a baktériumok, és okozhatnak gyomorpanaszokat. Tartsuk tehát észben, hogy az ételmérgezés nem az ételválasztáson, sokkal inkább a higiénián és a megfelelő konyhatechnológiai eljárások betartásán múlik.

A romlott ételt elsőre kiszúrjuk

Sajnos nem minden esetben lehet egyértelműen megállapítani, hogy egy étel romlott, vagy sem. Sok esetben vannak látható jelei, például a szín megváltozása vagy a kellemetlen szag észlelésekor semmiképpen ne fogyasszuk el az adott ételt vagy alapanyagot. Ám ezek az elváltozások a baktériumok elszaporodottságától függenek, tehát ha nem tapasztaljuk, sajnos attól még lehet, hogy már elindult a romlás folyamata.

Az ételmérgezést a baktériumok elszaporodása okozza /Fotó: Shutterstock
Az ételmérgezést a baktériumok elszaporodása okozza /Fotó: Shutterstock

Milyen tünetekre számíthatunk ételmérgezéskor?

Ha megtörtént a baj, ne vegyük félvállról a tüneteket. Bár az ételmérgezés általában néhány napig tart, az elszaporodott baktériumok miatt szövődmények is kialakulhatnak. Az ételmérgezés leggyakoribb tünetei a(z)

  • hányinger, hányás;
  • alhasi fájdalom, görcsök;
  • hasmenés;
  • láz;
  • étvágytalanság;
  • szédülés, kimerültség.

Ha más okra vissza nem vezethetően a fentieket tapasztaljuk, akkor keressük fel a háziorvosunkat, valamint sok alvással és folyadékpótlással segítsük a szervezetünk regenerációját.

(Forrás)

Borítókép: Shutterstock

AJánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.