Az ételmérgezés gondolata ijesztő, és sokakat elrettent bizonyos ételek fogyasztásáról, különösen nyáron, amikor – úgy véljük – gyorssabban és könnyebben romlanak meg az ételek. Ugyanakkor sok hibás hiedelem is él az elménkben e témával kapcsolatban, amelyek nemhogy segítik az elkerülést, inkább tévútra visznek. Cikkünkben a leggyakoribb félreértéseket tárgyaljuk és cáfoljuk meg, hogy jobban megérthessük, hogyan védekezhetünk hatékonyan az ételmérgezés ellen.
Az utolsó étkezés a bűnös
Bár kézenfekvő lehet a legutoljára elfogyasztott ételre gyanakodni a mérgezéses tünetek megjelenésekor, nem mindig egyértelműen az a felelős. A baktériumok elszaporodása ugyanis sokkal tovább is tarthat, így több időre is szükség lehet, mire azok kifejtik hatásukat. Érdemes tehát a tünetek megjelenése előtti néhány étkezést felidézni, hogy biztosan meglegyen a kiváltó ok.
Csak éttermi étel okozhatja
Általában azt feltételezzük, hogy az otthonunk makulátlanul tiszta, míg az éttermek konyhájával kapcsolatban inkább az ellenkezőjét képzeljük. Pedig a baktériumok bárhol elszaporodhatnak, és belekerülhetnek az ételekbe. Elég hozzá egy nem megfelelően elmosott edény, vagy a konyhapulton felejtett mirelit alapanyag. Főzéskor figyeljünk, hogy tartsuk tisztán a munkafelületeket és -eszközöket.
Elég megkóstolni az ételt
A legtöbben kóstolással állapítják meg, hogy az adott étel megfelelően átsült el. Pedig a hőkezelést igénylő alapanyagok esetében csakis akkor lehetünk teljesen biztosak az elkészültükben, ha egy erre alkalmas hőmérőt használunk a belső hőmérséklet megállapításához.
A vegetáriánusok nincsenek veszélyben
Gyakori tévhit, hogy akik nem fogyasztanak húst, azok nincsenek kitéve az ételmérgezés kockázatának. Pedig a zöldségekben, köretekben (pl. a rizsben) is elszaporodhatnak a baktériumok, és okozhatnak gyomorpanaszokat. Tartsuk tehát észben, hogy az ételmérgezés nem az ételválasztáson, sokkal inkább a higiénián és a megfelelő konyhatechnológiai eljárások betartásán múlik.
A romlott ételt elsőre kiszúrjuk
Sajnos nem minden esetben lehet egyértelműen megállapítani, hogy egy étel romlott, vagy sem. Sok esetben vannak látható jelei, például a szín megváltozása vagy a kellemetlen szag észlelésekor semmiképpen ne fogyasszuk el az adott ételt vagy alapanyagot. Ám ezek az elváltozások a baktériumok elszaporodottságától függenek, tehát ha nem tapasztaljuk, sajnos attól még lehet, hogy már elindult a romlás folyamata.
Ha megtörtént a baj, ne vegyük félvállról a tüneteket. Bár az ételmérgezés általában néhány napig tart, az elszaporodott baktériumok miatt szövődmények is kialakulhatnak. Az ételmérgezés leggyakoribb tünetei a(z)
Ha más okra vissza nem vezethetően a fentieket tapasztaljuk, akkor keressük fel a háziorvosunkat, valamint sok alvással és folyadékpótlással segítsük a szervezetünk regenerációját.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.