Apró, dióízű magocskák
Az egyik legrégebbi ismert fűszernövény, több mint ötezer éve termesztik. Afrikában és a Közel-Keleten vadon él, betakarítása nehézkes, mert a magok könnyen a földre hullanak.
Az ázsiai konyha alapfűszere, a legtöbb szezámmagot Kínában és Indiában termelik. Az üzletekben a leggyakoribb a hántolt szezámmag, de vásárolhatjuk hántolatlan formában is. Kevésbé gyakori, de nagyon különleges és finom a fekete szezámmag.
Egészségvédő szezámmag
Több kalciumot tartalmaz, mint a tej, és a magvak közül a legnagyobb fehérjeforrásként tartják számon. Aminosavakban is rendkívül gazdag, de vasat és proteint is nagy mennyiségben tartalmaz. Erősíti a szívizmot és az idegrendszert. Székrekedés esetén is jól használható, de máj- és epebántalmakat is enyhít, sőt a koleszterinszintet is csökkenti. Kimutatták, hogy a rosszindulatú sejtek burjánzását megakadályozó hatása is van.
Olaját masszírozáskor bázisolajként is használják, rendkívül jó hatással van a bőrre, sok E-vitamint tartalmaz.
De vigyázat, a szezámmag az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki.
A szezámmag szülőföldjén
Szószokat, curryket, fűszerkeverékeket ízesítenek vele Ázsiában és a Közel-Keleten egyaránt. A tahini (szezámpaszta) alapanyaga, amiből a finom csicseriborsó krém, a humusz készül.
Ázsiában nagyon sokféle szezámos édességet készítenek olajban kisütött gombócok és krémek formájában is.
Japánban az asztalon találhatjuk a gomasszió (gomasio) nevű ízesítőt, amit pirított szezámmagból és sóból állítanak össze.
Nem csak Ázsiában, de Kelet-Európa több országában, Afrikában és Dél-Amerikában is kedvelt a halva, mely nem más, mint szezámmag, cukor, méz, olajok összekeverésével készült, olajos magvakkal, kakaóval megbolondított édesség.
Mire használjuk?
Szórjuk a hamburger buci tetejére vagy díszítsünk vele házi pogácsákat.
Rántott húsok vagy zöldségek panírjába, húsgombóc beborítására is használhatjuk.
Érdemes kipróbálni salátákba is, itt például egy reform lencsesalátát ízesíthetünk szezámmaggal.
A ropogós, zabpelyhes, szezámos müzliszelet igazán egészséges rágcsálnivaló.
Ha különlegességet szeretnénk készíteni, a szezámmagot pirítsuk kicsit elő száraz serpenyőben. A hántolatlan, a hántolt és a fekete szezámmag eltérő aromát ad, kóstoljuk meg.
A szezámolaj
A szezámolaj fantasztikus illatú és ízű olajfajta. Kapható hidegen sajtolt szezámolaj, ha ezzel akarunk sütni, először egy kis vizet tegyünk a serpenyőbe, ehhez adjuk a szezámolajat, hogy túlhevülését megakadályozzuk. A delikát boltokban fűszeresebb szezámolaj fajták is kaphatók, ezeket előzőleg megpirított szezámolajból sajtolják. Ezt a kecskesajtot egy szezámolajas mézes öntettel bolondították meg.
Bárchesz
Hozzávalók:
1 kg liszt
1 tojás
5 dkg élesztő
2-2,5 pohár víz
2-3 kávéskanál só
1/2-3/4 pohár olaj
1/2 pohár cukor
A tetejére:
1 tojás
szezámmag
Elkészítés: Az élesztőt a langyos cukros vízben felfuttatjuk. Összekeverjük a lisztet a tojással, a cukorral, a sóval és az olajjal, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és még annyi vizet, amennyivel tésztává tudjuk dagasztani. Hagyjuk kelni kb. fél órát. Szaggassunk belőle kis darabokat, sodorjuk ki, fonjuk össze. A kalácskákat tegyük tepsibe, kenjük meg a tetejét tojással, szórjunk rá szezámmagot, és tegyük hideg sütőbe. Ha nem előmelegített sütőbe tesszük, hanem a bárchesszel együtt hagyjuk felmelegedni a sütőt, nagyon finom, könnyű tésztát kapunk.
Kínai szezámmagos csirke
Hozzávalók:
40 dkg csirkemell kockázva
A páchoz:
1/2 kávéskanál só
1/2 kávéskanál bors
1 kávéskanál cukor
1 evőkanál olaj
A bundához:
1 tojás
2 evőkanál olaj
12 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1,5 dl víz
1 kávéskanál só
A sziruphoz:
2 evőkanál méz
3 evőkanál cukor
2-3 evőkanál ketchup
1 evőkanál 10%-os ecet
1 kávéskanál Erős Pista
1-2 marék pirított szezámmag
Elkészítés: A csirkemellet bepácoljuk. A bunda hozzávalóit összekeverjük, ebbe forgatjuk a húst, majd forró, bő olajban kisütjük. A szirup anyagait is összekeverjük, a kisütött húst ebben megforgatjuk, majd meghintjük szezámmaggal, és már tálaljuk is.
Szezámmagos-burgonyás pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt
30 dkg margarin
tojásnyi zsír
5 dkg élesztő
20 dkg főtt áttört burgonya (hideg)
2 egész tojás + 2 tojássárgája
1 pohár tejföl
kb. 1 dl tej
1 evőkanál szezámmag
só
Elkészítés: Az élesztőt tejben felfuttatjuk. A lisztet a többi hozzávalóval – kivéve a szezámmagot – közepes keménységű tésztává gyúrjuk. Kinyújtjuk, háromszor hajtogatjuk fél órás pihentetéssel, egy éjszakát hűtőben tartjuk. Másnap a tésztát kinyújtjuk, tetejét lekenjük tojásfehérjével, bevagdossuk, szezámmaggal megszórjuk, forró sütőben sütjük. Sütéskor *nevető* pogácsaként nyílnak szét. Sokáig friss, puha marad.
Szezámos gofri
Hozzávalók:
12 dkg teljes őrlésű búzaliszt
4 tojássárgája
6 evőkanál szezámmag
2,5 dl tej
1 dl tejföl
1 evőkanál méz
6 dkg vaj
Olaj
Elkészítés: A lisztet a tejjel kikeverjük, és 1 órát állni hagyjuk. Mézzel ízesítjük. A tésztába belekeverjük a tojássárgáját és a tejfölt, majd az olvasztott vajat is. A gofrisütőt előmelegítjük, olajjal bekenjük, az alsó részre szezámmagot szórunk. Az üreget háromnegyedig megtöltjük a folyékony tésztával, megszórjuk szezámmaggal, és rácsukjuk a gofrisütő tetejét. 2-3 percig sütjük. Ízlés szerint mézzel, nyírfasziruppal vagy lekvárral kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.