Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egészséges

7 ok, amiért érdemes rengeteg szőlőt enni

7 ok, amiért érdemes minél több szőlőt enni
Zamatos és lédús, gyógyító hatása különleges, vitamin tartalma kiemelkedően magas. A szőlő minden egyes fürtje jobbá varázsolja az életünket.

Már jó ideje javasolják a táplálkozástudomány szakemberei a rendszeres szőlőfogyasztást, főként azoknak, akiknek szív- és keringési betegségük van. Ez a gyümölcs ugyanis tisztítja az erek falát, segít az érelmeszesedés és vérrögképződés megakadályozásában, de még a szívizmok rugalmas működésében is fontos szerepe van. Nézzük, mire jó még.

Jó az epére, májra

A szőlő fogyasztása a májra és az epére is jótékony hatású, emellett a vesék és a hólyag működését is harmonizálja. A tüdő és a légutak tisztítása mellett a szervezet általános erősítője is.

Társ a diétában

A szőlő úgy hat a szervezetre, mint valami szupererős takarítógép. Sok C- és B-vitamint, káliumot-, kalciumot-, magnéziumot-, és flavonoidokat tartalmaz, de amellett, hogy megadja szervezetünknek a legfontosabb tápanyagokat, közben kipucol minden káros anyagot a testünkből, ráadásul felpörgeti az anyagcserét. Mivel magas a szőlőcukor-tartalma, fogyókúra esetén csak mértékkel fogyasszuk, de mindenképpen hasznos rendszeresen beiktatni az étrendünkbe. A tisztítókúrákban szinte nélkülözhetetlen. Érdemes egy-két napig kizárólag szőlőt ennünk, és szűretlen levet innunk. Az ősz beköszöntével hetekig, sőt hónapokig élvezhetjük áldásos hatását a hazai fürtöknek, ezért érdemes ilyenkor minél többször csemegéznünk belőle.

A szőlő megadja szervezetünknek a legfontosabb tápanyagokat, közben kipucol minden káros anyagot a testünkből, ráadásul felpörgeti az anyagcserét/ Fotó: Shutterstock
A szőlő megadja szervezetünknek a legfontosabb tápanyagokat, közben kipucol minden káros anyagot a testünkből, ráadásul felpörgeti az anyagcserét/ Fotó: Shutterstock

A magja is egészséges

A többszörösen telítetlen zsírsavak egészségvédő és betegségeket megelőző hatása nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. A szőlő hidegen préselt magolaja bizonyítottan gazdag ezekben a szellemi frissességet is adó telítetlen zsírsavakban, amelyek az agy működését is pozitívan befolyásolják. Véd a vírusok és a baktériumok ellen, segít a daganatos betegségek és a trombózis megelőzésében, valamint csökkenti a koleszterinszintet. A gyümölcs áldásos hatása akkor a leghatékonyabb, ha a gyümölcs húsát és magját egyszerre esszük. A magot érdemes szétrágni, hiszen így jóval több gyógyító tápanyag jut a szervezetbe.

Sportoláshoz nélkülözhetetlen

Edzés vagy verseny alatt a folyamatos folyadékbevitel és az elvesztett energiapótlás a cél. Ez utóbbit a sokaknak jól bevált szőlőcukorral lehet megoldani. Körülbelül 20 perc kell ahhoz, hogy a gyorsan felszívódó egyszerű cukor vércukorszint emelő hatása megszűnjön, vagyis célszerű húsz percenként folyamatosan pótolni az energiát, ha meg akarjuk akadályozni a teljesítményzuhanást.

Jó az őszi idegbaj ellen

A szőlő cukortartalma miatt energiát ad és óriási segítségünkre van a stresszhelyzetekben. Jó hatással van a fizikai erőlétre, és még az idegrendszert is erősíti.

Tisztítja a fogakat

A szőlőben lévő polifenol nevű hatóanyag akadályozza a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását. Ez a hatás a mazsolára is igaz. Édesség helyett ezért sokkal hasznosabb a mézédes mazsolát vagy szőlőszemeket nassolni.

A szőlőben lévő polifenol nevű hatóanyag akadályozza a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását/ fotó: Shutterstock
A szőlőben lévő polifenol nevű hatóanyag akadályozza a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását/ fotó: Shutterstock

Lassítja az öregedést

A piros színű bogyós gyümölcsök, így a piros szőlő is tartalmaz olyan flavonoidot, amely jelentős antioxidáns, így lassítja az öregedési folyamatokat. Reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban.

Még több érdekesség:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.