Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknak, akik legalább nyolc héten át fogyasztottak növényi alapú húspótló termékeket, magasabb lett a vércukorszintjük, mint azoknak, akik hagyományos húsokat ettek. Ennek alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a vegán élelmiszerek növelhetik a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.
Korábban azt feltételezték, hogy a növényi alapú étrend akár 25 százalékkal is csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. A kutatók azonban úgy vélik, hogy az előnyös tulajdonságok csak a teljes értékű élelmiszerekre igazak, nem pedig a feldolgozott, húspótló termékekre.
Emily Gelsomin, a Massachusetts General Hospital vezető klinikai táplálkozási szakértője felhívta a figyelmet, hogy a növényi alapú húsok nagy mennyiségű telített zsírokat, valamint sót tartalmaznak. Ezek mindegyike felelős lehet a szívbetegségek kialakulásáért, sőt akár a korai halálozásért is.
A Szingapúri Egyetem kutatói 89 helyi lakoson végezték el a vizsgálatokat, akiknél fennállt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Két csoportra osztották őket, az egyik tábor tagjai hagyományos húsokat ettek, míg a másik csapat műhúsokat kapott. A kutatás eredménye alapján, magasabb volt a vércukor- és a nátriumszint azoknál, akik műhúsokat fogyasztottak – írja az Agroinform.
Az egyik ausztrál tanulmány is azt igazolja, hogy a növényi alapú darált húsok sótartalma túllépi az ajánlott napi mennyiséget. Figyeljünk tehát jobban arra, hogy mit eszünk, és pontosan milyen összetevőket tartalmaznak a húspótló termékek.
Borítókép: Shuttersock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.