Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hiába tartalmaznak kevesebb zsírt a növényi alapú húspótlók, és hiába hisszük azt róluk, hogy egészségesek és táplálóak, egy friss kutatás szerint ez egyáltalán nem így van.

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknak, akik legalább nyolc héten át fogyasztottak növényi alapú húspótló termékeket, magasabb lett a vércukorszintjük, mint azoknak, akik hagyományos húsokat ettek. Ennek alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a vegán élelmiszerek növelhetik a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Túl sok sót tartalmazhatnak a feldolgozott, húspótló termékek / Fotó: Shutterstock
Túl sok sót tartalmazhatnak a feldolgozott, húspótló termékek / Fotó: Shutterstock

Korábban azt feltételezték, hogy a növényi alapú étrend akár 25 százalékkal is csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. A kutatók azonban úgy vélik, hogy az előnyös tulajdonságok csak a teljes értékű élelmiszerekre igazak, nem pedig a feldolgozott, húspótló termékekre.

Emily Gelsomin, a Massachusetts General Hospital vezető klinikai táplálkozási szakértője felhívta a figyelmet, hogy a növényi alapú húsok nagy mennyiségű telített zsírokat, valamint sót tartalmaznak. Ezek mindegyike felelős lehet a szívbetegségek kialakulásáért, sőt akár a korai halálozásért is.

A zöldségekről természetesen nem kell lemondani, sőt! / Fotó: Shutterstock
A zöldségekről természetesen nem kell lemondani, sőt! / Fotó: Shutterstock

Ez lett a vizsgálatok eredménye

A Szingapúri Egyetem kutatói 89 helyi lakoson végezték el a vizsgálatokat, akiknél fennállt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Két csoportra osztották őket, az egyik tábor tagjai hagyományos húsokat ettek, míg a másik csapat műhúsokat kapott. A kutatás eredménye alapján, magasabb volt a vércukor- és a nátriumszint azoknál, akik műhúsokat fogyasztottak – írja az Agroinform.

Az egyik ausztrál tanulmány is azt igazolja, hogy a növényi alapú darált húsok sótartalma túllépi az ajánlott napi mennyiséget. Figyeljünk tehát jobban arra, hogy mit eszünk, és pontosan milyen összetevőket tartalmaznak a húspótló termékek.

Borítókép: Shuttersock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.