Káposztás tészta egyszerűen
Farsangi szalagos fánk
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus grízgaluska leves
Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rakott zöldbab darált hússal
Csupacsokis brownie
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tojásos nokedli fejes salátával
Finomfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt
Vadas marha
Hiába tartalmaznak kevesebb zsírt a növényi alapú húspótlók, és hiába hisszük azt róluk, hogy egészségesek és táplálóak, egy friss kutatás szerint ez egyáltalán nem így van.

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknak, akik legalább nyolc héten át fogyasztottak növényi alapú húspótló termékeket, magasabb lett a vércukorszintjük, mint azoknak, akik hagyományos húsokat ettek. Ennek alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a vegán élelmiszerek növelhetik a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Túl sok sót tartalmazhatnak a feldolgozott, húspótló termékek / Fotó: Shutterstock
Túl sok sót tartalmazhatnak a feldolgozott, húspótló termékek / Fotó: Shutterstock

Korábban azt feltételezték, hogy a növényi alapú étrend akár 25 százalékkal is csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. A kutatók azonban úgy vélik, hogy az előnyös tulajdonságok csak a teljes értékű élelmiszerekre igazak, nem pedig a feldolgozott, húspótló termékekre.

Emily Gelsomin, a Massachusetts General Hospital vezető klinikai táplálkozási szakértője felhívta a figyelmet, hogy a növényi alapú húsok nagy mennyiségű telített zsírokat, valamint sót tartalmaznak. Ezek mindegyike felelős lehet a szívbetegségek kialakulásáért, sőt akár a korai halálozásért is.

A zöldségekről természetesen nem kell lemondani, sőt! / Fotó: Shutterstock
A zöldségekről természetesen nem kell lemondani, sőt! / Fotó: Shutterstock

Ez lett a vizsgálatok eredménye

A Szingapúri Egyetem kutatói 89 helyi lakoson végezték el a vizsgálatokat, akiknél fennállt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Két csoportra osztották őket, az egyik tábor tagjai hagyományos húsokat ettek, míg a másik csapat műhúsokat kapott. A kutatás eredménye alapján, magasabb volt a vércukor- és a nátriumszint azoknál, akik műhúsokat fogyasztottak – írja az Agroinform.

Az egyik ausztrál tanulmány is azt igazolja, hogy a növényi alapú darált húsok sótartalma túllépi az ajánlott napi mennyiséget. Figyeljünk tehát jobban arra, hogy mit eszünk, és pontosan milyen összetevőket tartalmaznak a húspótló termékek.

Borítókép: Shuttersock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.