Kijevi csirkemell rizibizivel
Epres blondie
Kapros tökfőzelék virslivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Mézes-mustáros csirkemell
Vadas marha
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba
Dödölle - az eredeti recept
Hagymás rostélyos
Babgulyás
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csupacsokis brownie
Zsemlegombóc
Farsangi szalagos fánk
Krémes spenótfőzelék
Kínai szezámmagos csirke
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Egészséges

Ez történik a szervezeteddel, ha minden nap iszol zöld teát – íme az előnyok és hátrányok

A frissítő és élénkítő zöld teát nem csak finom íze miatt érdemes fogyasztani. Rengeteg jótékony hatással van a szervezetre, ha minden nap elfogyasztunk egy csészével. Ugyanakkor az ellenjavallatokra is figyelnünk kell.

Az ázsiai kultúrákban a zöld tea fogyasztása hagyomány, az ital akkurátus lépésekkel, szertartásos kereteken belül készül el. A zöld tealevelek szüret után gőzölése vagy melegítése révén a növényben található polifenol-oxidáz enzimek lebomlanak, így az erjedés folyamata leáll. A zöld teát elsősorban ez különbözteti meg a fekete teától. A zöld tea hatóanyagokban gazdag ital. Megtalálhatók benne polifenolok (katechin, flavonol), ásványi anyagok (alumínium, réz), vitaminok (C, B2, D, K), illóanyagok, koffein és kisebb mennyiségben teobromin és teofillin. Népszerűsége egyre elterjedtebb, ami főképp az alábbi jótékony hatásainak köszönhető.

A zöld tea élénkítő és rendkívül egészséges ital /Fotó: Shuttertock
A zöld tea élénkítő és rendkívül egészséges ital /Fotó: Shuttertock

Enyhíti a szorongást, csökkenti a stresszt

A teafélék között a zöld teának az egyik legmagasabb az L-teanin-tartalma. Ez az eszenciális aminosav a stressz- és szorongáscsökkentő tulajdonságairól ismert. Emellett az agy szerotonin- és dopaminszintjének növekedéséhez is hozzájárul, e két boldogsághormonnak is nevezett hormon befolyásolja az alvás minőségét, a hangulatot és a kortizolszintet.

Segít védekezni a kognitív hanyatlás ellen

A zöld teában található, gyulladásgátló és antioxidáns hatású katekin idegrendszerre gyakorolt hatásának köszönhetően a tea fogyasztása csökkentheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát.

A legjobb minőségű tealeveleket kézzel szüretelik és válogatják /Fotó: Shutterstock
A legjobb minőségű tealeveleket kézzel szüretelik és válogatják /Fotó: Shutterstock

hozzájárul a csontok egészségéhez

A zöld tea magas antioxidánskoncentrációja fokozhatja a csontképződést, és megelőzheti a csonttömegveszteséget. Ez különösen a posztmenopauzával érintett nők számára lehet előny, akiknél nagyobb valószínűséggel alakul ki csontritkulás, amely növeli a csípő-, gerinc- és csuklótörések kockázatát.

növeli a várható élettartamot

A zöld tea kiváló forrása a polifenoloknak, amelyek antioxidánsként ható növényi vegyületek. A polifenolok segítenek csökkenteni a sejtkárosodást, vagyis védenek a szabad gyökök káros hatásaitól. Emellett csökkentik az öregedés látható jeleit, és a gyulladásokat a szervezetben.

Csökkenti a koleszterinszintet

A zöld tea jelentősen csökkenti az LDL-t, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét a vérben. Ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, és hozzájárul a szív egészséges működéséhez. Emellett gátolja a vérrögképződést, amivel csökkenti a stroke kockázatát.

A zöld tea segít csökkenteni a stressz-szintet /Fotó: Shutterstock
A zöld tea segít csökkenteni a stressz-szintet /Fotó: Shutterstock

Csökkenti a vérnyomást

Bár a zöld teában ugyanúgy koffein van, mint a kávéban, előbbi nem emeli meg a vérnyomást. Sőt, a zöld teában található antioxidánsok segítenek csökkenteni az artériák gyulladását, és kitágítják az ereket, így elősegítve az egészséges véráramlást a szívben és a testben.

A zöld tea fogyasztásának mellékhatásai

Bár többnyire csak a pozitív egészségügyi következményekről beszélünk a zöld tea esetében, nem árt tisztában lenne néhány mellékhatásával is. A benne lévő magas mennyiségű koffein például káros lehet az arra érzékenyek számára, például álmatlanságot és emésztőrendszeri panaszokat okozhat. Ritkán, de előfordulhat, hogy a túlzott zöldtea-fogyasztás májkárosodást okozhat.

Érdemes tehát odafigyelni a szervezet jelzéseire, és ha nem tapasztalunk kellemetlen tüneteket, akkor bátran fogyasszunk zöld teát akár minden nap.

(Forrás)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.