Főzz meg egy kiló megmosott héjas krumplit sós vízben. Tedd ugyanezt öt tojással. Vegyél elő egy szál kolbászt, és szeleteld fel. Amikor kihűlt a krumpli, pucold meg, szeleteld fel. Tedd ugyanezt a tojással. Szeleteld fel a kolbászt is, ha kell, melegvizes lemosás után szedd le a héját. Jól vajazz ki egy jénait. Egy sor krumpli, kis só, tojáskarikák, kolbász, tejföl sorrendben használd fel az alapanyagokat, majd néhány vajdarabot a tetejére dobva dugd a tálat 180 fokos sütőbe 30-35 percre. Azt mondod, egyszerű? Akkor nézzük, milyen variációk vannak…
A variációk száma szinte végtelen, így a zöldséges, ragus változatokat most nem is részletezzük, pedig létezik gombás, spenótos, lecsós rakott krumpli is, sőt különféle húsokat is szoktak rétegezni a burgonya közé, és van, aki reszelt sajtot is tesz rá. De az alapvető elkészítési módokat igyekszünk összeszedni. Persze másképp is finom lehet a végeredmény, maximum nem lehet rakott krumplinak nevezni.
A krumpli:
• Héjában főtt krumpli – héjastul szeletelve
• Nyers krumpliszeletek (ilyenkor sok tejben, tejszínben párolódik meg)
• Főtt krumpli összetörve
• Szeletelt krumpli előfőzve
Kolbász helyett (mellett):
• Kolozsvári szalonna
• Bacon alul, fölül
• Főzőkolbász
• Virsli
• Füstölt tarja vagy sonka
Amit kitunkolunk:
• Olajon dinsztelt, pirospaprikával megszórt, tejföllel felöntött vöröshagyma
• Besamel mártás (borssal és paprikával)
• Tejjel elkevert tejföl
• Erőspistával kikevert tejföl
• Tejföl fokhagymával
• Szalonnazsír
Miben sütjük?
• Római tál
• Üvegtál
• Fém tepsi
Ehetünk hozzá:
• Csemegeubi
• Cékla
• Csalamádé
A legtöbbet citált recepttel, a túrógombóccal nem versenyezhet, de így is van jónéhány rakott krumplis receptünk:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.