Így készül a rakott krumpli
Főzz meg egy kiló megmosott héjas krumplit sós vízben. Tedd ugyanezt öt tojással. Vegyél elő egy szál kolbászt, és szeleteld fel. Amikor kihűlt a krumpli, pucold meg, szeleteld fel. Tedd ugyanezt a tojással. Szeleteld fel a kolbászt is, ha kell, melegvizes lemosás után szedd le a héját. Jól vajazz ki egy jénait. Egy sor krumpli, kis só, tojáskarikák, kolbász, tejföl sorrendben használd fel az alapanyagokat, majd néhány vajdarabot a tetejére dobva dugd a tálat 180 fokos sütőbe 30-35 percre. Azt mondod, egyszerű? Akkor nézzük, milyen variációk vannak…
A rakott krumpli receptek száma szinte végtelen, így a zöldséges, ragus változatokat most nem is részletezzük, pedig létezik gombás, spenótos, lecsós rakott krumpli is, sőt különféle húsokat is szoktak rétegezni a burgonya közé, és van, aki reszelt sajtot is tesz rá. De az alapvető elkészítési módokat igyekszünk összeszedni. Persze másképp is finom lehet a végeredmény, maximum nem lehet rakott krumplinak nevezni.
A krumpli:
• Héjában főtt krumpli – héjastul szeletelve
• Nyers krumpliszeletek (ilyenkor sok tejben, tejszínben párolódik meg)
• Főtt krumpli összetörve
• Szeletelt krumpli előfőzve
Kolbász helyett (mellett):
• Kolozsvári szalonna
• Bacon alul, fölül
• Főzőkolbász
• Virsli
• Füstölt tarja vagy sonka
Amit kitunkolunk:
• Olajon dinsztelt, pirospaprikával megszórt, tejföllel felöntött vöröshagyma
• Besamel mártás (borssal és paprikával)
• Tejjel elkevert tejföl
• Erőspistával kikevert tejföl
• Tejföl fokhagymával
• Szalonnazsír
Miben sütjük?
• Római tál
• Üvegtál
• Fém tepsi
Ehetünk hozzá:
• Csemegeubi
• Cékla
• Csalamádé
A legtöbbet citált recepttel, a túrógombóccal nem versenyezhet, de így is van jónéhány rakott krumplis receptünk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.