Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Ha jól ismert indiai ételeket szeretnénk felsorolni, az egyik biztos befutó a vindaloo. A vékony szafttal bíró, ellenben igen erős, sertéshúsból készített étel azonban nem egészen India szülötte.
Vindaloo - egy étel átváltozása

A nagy felfedezések idején, a XVI. században Indiába érkező portugáloknak köszönhetően jött létre a vindaloo. Némi nyelvi áthallás, a frissen megismert fűszerek és az új környezet kínálta lehetőségek összességéből született a ma ismert étel.

Az eredeti fogás egy, a portugálok által a mai napig ismert és készített étel a Carne de Vinha d''Alhos volt, aminek a főbb összetevői a Vinho, azaz a bor, és Alhos, vagyis a fokhagyma. Az eredeti recept egy sertéshúsból vagy nyúlból készített ragu, ahol a húshoz nagyobb mennyiségű fokhagymát és bort - vagy adott esetben, hogy a hús még porhanyósabb legyen egy kis ecetet - adtak. Ezt az ételt leggyakrabban karácsonykor készítették, igazi ünnepi fogásnak számított.

Az eredeti portugál recept: borral és fokhagymával pácolt húsétel
Az eredeti portugál recept: borral és fokhagymával pácolt húsétel

A portugál felfedezők Goába érkezvén hamar elkezdték a saját ételeiket készíteni, ám az indiai fűszerekkel már másképp muzsikált a Vinha d'' Alhos. A curry hazájában elkerülhetetlen volt, hogy a fokhagyma mellé ne férkőzzenek be a helyi fűszerek - sok fahéj, szegfűszeg és gyömbért - így az étel lassan új fogássá vált.

Az igazi változást azonban a chili jelentette. A Közép-Amerikában felfedezett chilit a portugálok magukkal vitték Indiába, ahol nem csak a termesztését vezették be, hanem maga a chili is az indiai konyha egyik fontos elemévé vált. A korábban egyáltalán nem csípős portugál raguból a chilinek köszönhetően igazi fenevad lett.

A fokhagymás-boros ragu fűszeres keleti raguvá változott
A fokhagymás-boros ragu fűszeres keleti raguvá változott

A félrehallásoknak és a nyelvi akadályoknak köszönhetően a már önmagára sem ismerő Vinha d''Alhos Vindaloo-vá vált. A nyelvi hibáknak azonban itt nem szakadt vége. A vindaloo szó második fele az aloo hindi nyelven burgonyát jelent, így egy idő után már azt is kevertek az ételhez, gondolván, ha a nevében benne van, akkor a raguból sem hiányozhat.

Nem meglepő módon a Vinha d''Alhos másutt is gyökeret vert. A XV. századtól portugál fennhatóság alá tartozó Azori-szigeteken is ismertté vált a vina dosh, a fokhagymás sertéshús és 19. században már Guyanán és Trinidad és Tobagón is főzték a vina dosh-t, vagy valami ahhoz igen hasonlót.

Vigyázat! A vindaloo csípős!
Vigyázat! A vindaloo csípős!

Vindaloo – a recept

A vindaloo nagyon sokféleképp elkészíthető. A sertés mellett készíthetjük marhából, szárnyashúsból, zöldségekből, tengeri herkentyűkből is. A vindaloo-hoz használt húst érdemes előző este bepácolni, de pácolás nélkül is főzhetjük. Főzéskor csak olyan mennyiségű chilivel szabad megbolondítani, amit az asztaltársaság minden tagja kellemesnek ítél.

Rengeteg módon elkészíthető - más alapanyagokkal és fűszerezéssel
Rengeteg módon elkészíthető - más alapanyagokkal és fűszerezéssel

Az intenzívebb ízhatás érdekében az előre gyártott vindaloo fűszerkeverékek helyett érdemes saját, frissen tört fűszerekkel dolgozni. Ha kész fűszerkeverékkel dolgozunk, minden esetben nézzük meg a lejáratát, nehogy már ízüket vesztett fűszerekkel dolgozzunk.

A készen kapható keverékekbe leggyakrabban az alábbi fűszerek találhatóak: koriander, fokhagyma, kömény, gyömbér, fahéj, mustármag, cayenne bors, jalapeno paprika, kardamom, kurkuma, feketebors és szegfűszeg.

Rengeteg fűszer van a vindaloo-ban, keverékként készen is kapható
Rengeteg fűszer van a vindaloo-ban, keverékként készen is kapható

A vindaloot – mint minden más ragut – érdemes lassan, kis lángon, fedve főzni és a levét időről-időre visszapótolni.

Marha vindaloo

Hozzávalók:
1 kg marhalábszár
2 nagy fej vöröshagyma
szárított chili
4-5 teáskanál vindaloo fűszerkeverék
3 teáskanál friss, reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma
2 darabka fahéj
3-4 teáskanál sherry ecet
olaj
bors

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágom és megdinsztelem. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a fokhagymát, a fűszerkeveréket és az apróra vágott gyömbért is beleszórom, hagyom, hogy kicsit átjárja a zsiradék, de nem hagyom megégni.
Ezután a húst nagyobb darabokra vágom, és a fűszeres olajban minden oldalát megkapatom. Az eresztett levén kívül egy kevés vízzel és ecettel felöntöm, hogy ellepje, majd lassan főzöm. Az elfővő vizet visszapótlom, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor hagyom a szószt besűrűsödni.
Ha a társaság bírja: lehet jó erős.

További portugál receptek >>>

További raguk a nagyvilágból >>>

Melegítő fogás a vindaloo, a csípőssége pedig extra melegítő
Melegítő fogás a vindaloo, a csípőssége pedig extra melegítő

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.