Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A kovászos kenyér íze mennyei, állaga pedig napok múlva is tökéletes - feltéve ha marad belőle. Sokan csak kovászos kenyeret fogyasztanak, melyek élettani hatása is kiemelkedő, ám egy új előírás-tervezet jelentősen átformálhatja a boltok polcain található kenyerek felhozatalát.

A kenyérhez alapesetben nem kell más, csak liszt, víz és só, a boltok polcain található kenyerek összetevőlistája azonban néha több sorból áll és olyan (természetes) adalékanyagokat is tartalmaznak, melyeket az átlag vásárló nem is ismer. Ezek nem károsak, használatukkal csak gyorsítják a kelesztést, növelik a kenyerek eltarthatóságát, javítják az ízt és az állagot. Ugyanígy adaléknak számít bármiféle egyéb liszt, mag vagy fűszer.

A jövőben már nem lehet mindent kovászos kenyérnek nevezni /Fotó: Shutterstock
A jövőben már nem lehet mindent kovászos kenyérnek nevezni /Fotó: Shutterstock

A kenyerek közül is a legkedveltebb a kovászos, melynek élettani hatása, az emésztésre gyakorolt pozitív tulajdonsága is kiemelkedő, sokan csak ezt fogyasztják, mert ettől nincs hasi diszkomfortérzetük. A boltokban kapható sokféle kovászos kenyér azonban csak névleg az, aminek hirdeti magát. A nagyüzemi kovászos kenyerek között található olyan, melyek élesztővel készülnek, de mivel került a tésztájukba egy kis mennyiségű kovász, így viselhetik ezt a jelzőt.

"A jelenleg hatályos Magyar Élelmiszerkönyvben a kovászos jelző nem szabályozott, mivel az előírás nem határozza meg a sütőipari termékekben jelen lévő kovász vagy a kovászt helyettesítő kovászkészítmény minimális mennyiségét. A jogszabályok azonban lehetőséget adnak arra, hogy a kenyér elnevezésében és a terméket kísérő kommunikációban a kovászra utaló kifejezés megjelenhessen" – tudta meg a G7 az Agrárminisztériumtól.

Mi a különbség az élesztős és a kovászos kenyér között?

A két kenyér közti egyik alapvető különbség a gyártástechnológiában van, ugyanis a kovásszal készült kenyerekben a vadélesztő gombák és a tejsavbaktériumok, az élesztős kenyérben pedig az élesztőgombák kelesztik a tésztát. Mivel a kis mennyiségű kovász jelenléte is lehetőséget ad arra, hogy a nem kizárólag kovásszal kelt kenyerek is használják a kovászos jelzőt, így sok esetben megtéveszthetik a vásárlókat. Ebben jön majd változás.

"A Magyar Élelmiszerkönyv Sütőipari és Cukrász Szakbizottsága a piaci szereplők észrevételei alapján új előírás-tervezetet dolgozott ki a »kovászos« jelző használatára. Ebben módosítják a kovász fogalmát, az élesztő maximális mennyiségének és az érlelési idő minimális időtartamának meghatározásával" – tudta meg a G7, mely szerint a módosítást a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottsága nemrég már jóváhagyta, jelenleg a módosítás hatálybaléptetéséhez szükséges jogalkotási folyamat zajlik.

Ennek értelmében a jövőben már nem lehet minden olyan pékárut kovászos jelzővel illetni, melyet döntően élesztővel, nagyon rövid idő alatt kelesztettek. Ez pedig azzal is járhat, hogy sok, ma kovászosként ismert kenyérnek megváltozhat a neve és a csomagolása.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.