Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A salátaszezon indulásával egy időben, érdemes kicsit körülnézni a piacok és a boltok kínálatában, hogy mi mindennel tehetjük még egyedibbé, még izgalmasabbá ezeket a fogásokat. A salátáink felturbózásához nagyon jó választás lehet a salátakatáng, azaz az endívia.

Vásárláskor csak a ropogósan friss levelű, alsó részén hófehér cikóriákat szabad megvenni. Foltos, fonnyadt zöldséget ne válasszunk. Felhasználás előtt folyó vízben öblítsük át magát az endíviát. Levelekre szétbontva nem szükséges megmosni, mivel növekedése során igazából sosem érintkezik a talajjal, így a levelek sem szennyeződnek. Bár az elmúlt 150 év nemesítési folyamatában az endívia sokat vesztett a cikóriától örökölt keserűségéből, ha biztosra szeretnénk menni, akkor a felhasználás előtt érdemes az endívia alját eltávolítani.

Az endíviát legtöbb esetben különféle salátákhoz, előételekhez szokták felhasználni, de ennél sokkal szélesebb körben alkalmazható alapanyag. Az endíviát nem csak nyersen ehetjük, hanem blansírozhatjuk, de akár le is piríthatjuk, adhatjuk különféle köretekhez, felhasználhatjuk csőben sült ételekhez, rakott fogásokhoz vagy készíthetünk belőle izgalmas főzeléket is.

A csőben sült endíviát feltétlen ki kell próbálni. A kevés vízben megpárolt endíviát húsos szalonnába tekerjük, majd egy tepsiben szorosan egymás mellé rakjuk, besamellel vagy valamilyen számunkra kedves mártással meglocsoljuk, kevés reszelt sajttal meghintjük és a sütőben készre sütjük. Gyors és rendkívül finom fogás.

Az endívia nem csak sütőben sülhet. A különféle serpenyős, wokos ételekben is megvan a maga kitüntetett helye. Érdemes a különféle zöldségkeverékeinket egy kis endíviával gazdagítani, s a fogáshoz egy-két fej endíviát is hozzáadni.

A vékonyra csíkozott endíviát nem feltétlen kell a serpenyőbe dobni, akár gyümölcssalátáinkba is belekomponálhatjuk. Bizony, az endívia nem csak a hagyományos értelembe vett salátáinkat gazdagíthatja, hanem a különféle gyümölcssalátákba is színt és izgalmas ízeket vihetünk vele. Nagyon jó partnere az alma, a narancs és a többi citrusféle, de a nyári bogyós gyümölcsökkel, leves sárgabarackkal is könnyedén összeboronálható.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.