Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A salátaszezon indulásával egy időben, érdemes kicsit körülnézni a piacok és a boltok kínálatában, hogy mi mindennel tehetjük még egyedibbé, még izgalmasabbá ezeket a fogásokat. A salátáink felturbózásához nagyon jó választás lehet a salátakatáng, azaz az endívia.

Vásárláskor csak a ropogósan friss levelű, alsó részén hófehér cikóriákat szabad megvenni. Foltos, fonnyadt zöldséget ne válasszunk. Felhasználás előtt folyó vízben öblítsük át magát az endíviát. Levelekre szétbontva nem szükséges megmosni, mivel növekedése során igazából sosem érintkezik a talajjal, így a levelek sem szennyeződnek. Bár az elmúlt 150 év nemesítési folyamatában az endívia sokat vesztett a cikóriától örökölt keserűségéből, ha biztosra szeretnénk menni, akkor a felhasználás előtt érdemes az endívia alját eltávolítani.

Az endíviát legtöbb esetben különféle salátákhoz, előételekhez szokták felhasználni, de ennél sokkal szélesebb körben alkalmazható alapanyag. Az endíviát nem csak nyersen ehetjük, hanem blansírozhatjuk, de akár le is piríthatjuk, adhatjuk különféle köretekhez, felhasználhatjuk csőben sült ételekhez, rakott fogásokhoz vagy készíthetünk belőle izgalmas főzeléket is.

A csőben sült endíviát feltétlen ki kell próbálni. A kevés vízben megpárolt endíviát húsos szalonnába tekerjük, majd egy tepsiben szorosan egymás mellé rakjuk, besamellel vagy valamilyen számunkra kedves mártással meglocsoljuk, kevés reszelt sajttal meghintjük és a sütőben készre sütjük. Gyors és rendkívül finom fogás.

Az endívia nem csak sütőben sülhet. A különféle serpenyős, wokos ételekben is megvan a maga kitüntetett helye. Érdemes a különféle zöldségkeverékeinket egy kis endíviával gazdagítani, s a fogáshoz egy-két fej endíviát is hozzáadni.

A vékonyra csíkozott endíviát nem feltétlen kell a serpenyőbe dobni, akár gyümölcssalátáinkba is belekomponálhatjuk. Bizony, az endívia nem csak a hagyományos értelembe vett salátáinkat gazdagíthatja, hanem a különféle gyümölcssalátákba is színt és izgalmas ízeket vihetünk vele. Nagyon jó partnere az alma, a narancs és a többi citrusféle, de a nyári bogyós gyümölcsökkel, leves sárgabarackkal is könnyedén összeboronálható.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.