Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Érdekességek

5 dolog, amit nem tudtál a sütőtökről

A sütőtök szezonja szerencsére jó hosszú, szeptembertől januárig tart. Érdemes kihasználni ezt az időszakot, hoztunk hozzá egy kis kedvcsinálót: íme, 5 dolog, amit (eddig) nem tudtál a sütőtökről!

A sütőtök népes családból származik

A sütőtök a kabakosok vagy tökfélék családjába tartozik, rokonai a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye és az uborka is. Nagyjából 90 százaléka víz, húsán és magján kívül a virága is ehető, ami sülve különleges csemegének számít. Termesztési hely szerint legismertebb hazai változatai a nagydobosi, a kiszombori és az óvári sütőtök.

A sütőtök igazi csemege, mely ráadásul nagyon egészséges is (Shutterstock)
A sütőtök igazi csemege, mely ráadásul nagyon egészséges is (Shutterstock)

Mexikói indiánok termesztették

Őshazájaként egyes források Észak-Amerikát, mások Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékét említik, ahol texasi és mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken. Európába a spanyol hódítók hozták, kedvező élettani hatásai ugyanis már régóta ismertek, a szeplő és egyéb bőrhibák kezelésétől kezdve egészen a kígyómarásig kúráltak vele különböző betegségeket. Hazánkban is nagyon régen termelik táplálkozás-élettani értékei miatt, a második világháborút követő szűkös esztendőkben szinte néptápláléknak számított, hiszen olcsó volt és tápláló.

A legtöbben sütve készítik el (Shutterstock)
A legtöbben sütve készítik el (Shutterstock)

Jó a bőrnek, a gyomornak és a szemnek

A sütőtök magas karotintartalommal (3,8 mg/100 g), C-vitamin-tartalommal (30 mg/100 g) rendelkezik, ezen felül jelentős kalcium- és foszforforrás. Érdemes fogyasztani kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalma miatt is. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Jótékony hatással van az emésztési problémákra, serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatabajok és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

Különlegesen finom sütőtökös tésztát is készíthetünk belőle (Shutterstock)
Különlegesen finom sütőtökös tésztát is készíthetünk belőle (Shutterstock)

Erre figyeljünk vásárláskor

Amikor vásárlásra kerül a sor, kemény, vastaghúsú, rövid, vastag, de száraz kocsányú tököt válasszunk. Szeletelt töknél vastaghúsú, narancssárga színű, szintén kemény húsú darabokat keressünk. A sütőtök viszonylag igénytelen zöldség, ha elég hideg helyen, például a pincében vagy a kamrában tároljuk, hónapokig is eláll. Ha felbontottuk, becsomagolva a hűtőben még pár napig fogyasztható.

A sütemények szaftosabbak, omlósabbak lesznek tőle (Shutterstock)
A sütemények szaftosabbak, omlósabbak lesznek tőle (Shutterstock)

Nem csak sütve jó

Ahogy a neve is mutatja, a leggyakrabban egyszerűen megsütve fogyasztjuk. De krémként is kitűnő. Készíthetjük például úgy, hogy megfőzzük a sós vízben a felkockázott darabjait, majd összeturmixoljuk, kalácsra, kuglófra kenve hidegen és melegen is finom. Remek reggeli vagy uzsonna válhat belőle. Nem érdemes arról sem elfeledkezni, hogy mennyei leves is készülhet belőle, ezen kívül a répához hasonlóan a sütőtököt is tehetjük süteményekbe, muffinba, hiszen enyhén édes íze kiváló desszert-alapanyaggá teszi. Kuglóf, rétes, torta is készíthető belőle.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.