Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A sütőtök szezonja szerencsére jó hosszú, szeptembertől januárig tart. Érdemes kihasználni ezt az időszakot, hoztunk hozzá egy kis kedvcsinálót: íme, 5 dolog, amit (eddig) nem tudtál a sütőtökről!

A sütőtök népes családból származik

A sütőtök a kabakosok vagy tökfélék családjába tartozik, rokonai a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye és az uborka is. Nagyjából 90 százaléka víz, húsán és magján kívül a virága is ehető, ami sülve különleges csemegének számít. Termesztési hely szerint legismertebb hazai változatai a nagydobosi, a kiszombori és az óvári sütőtök.

A sütőtök igazi csemege, mely ráadásul nagyon egészséges is (Shutterstock)
A sütőtök igazi csemege, mely ráadásul nagyon egészséges is (Shutterstock)

Mexikói indiánok termesztették

Őshazájaként egyes források Észak-Amerikát, mások Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékét említik, ahol texasi és mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken. Európába a spanyol hódítók hozták, kedvező élettani hatásai ugyanis már régóta ismertek, a szeplő és egyéb bőrhibák kezelésétől kezdve egészen a kígyómarásig kúráltak vele különböző betegségeket. Hazánkban is nagyon régen termelik táplálkozás-élettani értékei miatt, a második világháborút követő szűkös esztendőkben szinte néptápláléknak számított, hiszen olcsó volt és tápláló.

A legtöbben sütve készítik el (Shutterstock)
A legtöbben sütve készítik el (Shutterstock)

Jó a bőrnek, a gyomornak és a szemnek

A sütőtök magas karotintartalommal (3,8 mg/100 g), C-vitamin-tartalommal (30 mg/100 g) rendelkezik, ezen felül jelentős kalcium- és foszforforrás. Érdemes fogyasztani kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalma miatt is. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Jótékony hatással van az emésztési problémákra, serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatabajok és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

Különlegesen finom sütőtökös tésztát is készíthetünk belőle (Shutterstock)
Különlegesen finom sütőtökös tésztát is készíthetünk belőle (Shutterstock)

Erre figyeljünk vásárláskor

Amikor vásárlásra kerül a sor, kemény, vastaghúsú, rövid, vastag, de száraz kocsányú tököt válasszunk. Szeletelt töknél vastaghúsú, narancssárga színű, szintén kemény húsú darabokat keressünk. A sütőtök viszonylag igénytelen zöldség, ha elég hideg helyen, például a pincében vagy a kamrában tároljuk, hónapokig is eláll. Ha felbontottuk, becsomagolva a hűtőben még pár napig fogyasztható.

A sütemények szaftosabbak, omlósabbak lesznek tőle (Shutterstock)
A sütemények szaftosabbak, omlósabbak lesznek tőle (Shutterstock)

Nem csak sütve jó

Ahogy a neve is mutatja, a leggyakrabban egyszerűen megsütve fogyasztjuk. De krémként is kitűnő. Készíthetjük például úgy, hogy megfőzzük a sós vízben a felkockázott darabjait, majd összeturmixoljuk, kalácsra, kuglófra kenve hidegen és melegen is finom. Remek reggeli vagy uzsonna válhat belőle. Nem érdemes arról sem elfeledkezni, hogy mennyei leves is készülhet belőle, ezen kívül a répához hasonlóan a sütőtököt is tehetjük süteményekbe, muffinba, hiszen enyhén édes íze kiváló desszert-alapanyaggá teszi. Kuglóf, rétes, torta is készíthető belőle.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.