Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Érdekességek

5 étel, ami segíthet megelőzni az agyvérzést

5 étel, ami segíthet megelőzni az agyvérzést
„Hagyd, hogy az étel legyen a gyógymód és az orvosság az ételed” – mondta Hippokratész 2000 évvel ezelőtt, és milyen igaza volt! Az itt felsorolt 5 étel rendszeres fogyasztása egyéb jótékony hatások mellett csökkenti a stroke kockázatát.

„Csak az étkezéssel persze nem lehet 100%-ig kizárni az agyvérzés lehetőségét, de tény, hogy a rossz táplálkozási szokásokkal rendelkező emberek hajlamosabbak arra, hogy számos krónikus betegséget alakítsanak ki, mint például a magas vérnyomás, a 2. típusú cukorbetegség, és a magas koleszterinszint, ami növelheti a stroke kockázatát” - magyarázza Erin Holley-t, a The Ohio State University dietetikusa. „Az ellenőrizetlen magas vérnyomás a stroke kockázati tényezője, a megfelelő étkezés pedig segíthet ezt kiküszöbölni” – mondja a szakértő.

Avokádó

Egy csésze pépes avokádó nagyjából 1116 mg káliumot tartalmaz, ami a napi szükségleteink körülbelül 24 százalékát teszi ki. Nem is beszélve arról, hogy az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, amikről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást. A nagy mennyiségű, telítetlen zsírok segítenek a megfelelő koleszterinszínt fenntartásában is.

Spenót

Mindannyian tudjuk, hogy a spenót kiemelkedően egészséges zöldség. De azt már talán kevesebben, hogy amikor a tejtermékkel együtt fogyasztjuk, akkor a benne található specifikus antioxidáns még jobban képes felszívódni a testben, és remekül csökkenti a gyulladást, valamint megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségeket. A spenót nagy mennyiségű rostot is tartalmaz, ami szintén csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Egy csésze főtt spenót 157 mg magnéziumot tartalmaz, ami közel fele az ajánlott napi adagnak.

Szárított paradicsom

A paradicsomnak is rengeteg jótékony hatása van. Hogy miért jobb a szárított? Mert miután a napon elvesztette a víztartalmát, a tápanyagok még jobban koncentrálódnak benne, nem mellesleg pedig nagyon finom is. Nem csak a stroke ellen hatásos. Egy tanulmány szerint napi egy csészényi sós szárított paradicsom fogyasztása elegendő ahhoz, hogy csökkentse a férfiaknál a prosztatarák kialakulásának esélyét.

Lazac

A lazac rengeteg féle betegséget segít megelőzni, például szívroham és agyvérzés, valamint az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának is gátat szab. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, amik segítenek az agyban és az artériákban, főként a szív közelében lévő plakkok tisztításában. A különböző gyulladások leredukálása segíthet csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, és ez által csökkentheti a stroke kockázatát. Heti 2-3 alkalommal ajánlott lazacot fogyasztani egy héten.

Dió

A dió többszörösen telítetlen zsírokat, köztük az alfa-linolsavat is tartalmaz. Ez a fajta omega-3 zsírsav szintén hatékonyan segíthet a gyulladások megelőzésében és a szívbetegségeket is segít megelőzni. Ezért érdemes minden nap elfogyasztani egy marék diót, akár magában, akár salátában, vagy más magokkal mixelve.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.