„Csak az étkezéssel persze nem lehet 100%-ig kizárni az agyvérzés lehetőségét, de tény, hogy a rossz táplálkozási szokásokkal rendelkező emberek hajlamosabbak arra, hogy számos krónikus betegséget alakítsanak ki, mint például a magas vérnyomás, a 2. típusú cukorbetegség, és a magas koleszterinszint, ami növelheti a stroke kockázatát” - magyarázza Erin Holley-t, a The Ohio State University dietetikusa. „Az ellenőrizetlen magas vérnyomás a stroke kockázati tényezője, a megfelelő étkezés pedig segíthet ezt kiküszöbölni” – mondja a szakértő.
Egy csésze pépes avokádó nagyjából 1116 mg káliumot tartalmaz, ami a napi szükségleteink körülbelül 24 százalékát teszi ki. Nem is beszélve arról, hogy az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, amikről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást. A nagy mennyiségű, telítetlen zsírok segítenek a megfelelő koleszterinszínt fenntartásában is.
Mindannyian tudjuk, hogy a spenót kiemelkedően egészséges zöldség. De azt már talán kevesebben, hogy amikor a tejtermékkel együtt fogyasztjuk, akkor a benne található specifikus antioxidáns még jobban képes felszívódni a testben, és remekül csökkenti a gyulladást, valamint megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségeket. A spenót nagy mennyiségű rostot is tartalmaz, ami szintén csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Egy csésze főtt spenót 157 mg magnéziumot tartalmaz, ami közel fele az ajánlott napi adagnak.
A paradicsomnak is rengeteg jótékony hatása van. Hogy miért jobb a szárított? Mert miután a napon elvesztette a víztartalmát, a tápanyagok még jobban koncentrálódnak benne, nem mellesleg pedig nagyon finom is. Nem csak a stroke ellen hatásos. Egy tanulmány szerint napi egy csészényi sós szárított paradicsom fogyasztása elegendő ahhoz, hogy csökkentse a férfiaknál a prosztatarák kialakulásának esélyét.
A lazac rengeteg féle betegséget segít megelőzni, például szívroham és agyvérzés, valamint az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának is gátat szab. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, amik segítenek az agyban és az artériákban, főként a szív közelében lévő plakkok tisztításában. A különböző gyulladások leredukálása segíthet csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, és ez által csökkentheti a stroke kockázatát. Heti 2-3 alkalommal ajánlott lazacot fogyasztani egy héten.
A dió többszörösen telítetlen zsírokat, köztük az alfa-linolsavat is tartalmaz. Ez a fajta omega-3 zsírsav szintén hatékonyan segíthet a gyulladások megelőzésében és a szívbetegségeket is segít megelőzni. Ezért érdemes minden nap elfogyasztani egy marék diót, akár magában, akár salátában, vagy más magokkal mixelve.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.