Epres blondie
Babgulyás
Dubarry-csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus kuglóf
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék
Dödölle - az eredeti recept
Vadas marha
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Körömpörkölt csülökkel
Tojásos nokedli fejes salátával
Érdekességek

6 bevált tipp, mit hogyan tárolj a mélyhűtőben

Van, akinek csak egész pici mélyhűtő rekesze van, és van, aki egész ládákkal operál. Az azonban biztos, hogy tök mindegy mekkora a fagyó kapacitása, tuti, hogy nálad is tele van, és ha valami új dolgot veszel, csak komoly logisztika után tudod azt préselni. Pedig ha a fagyasztódat rendeltetésszerűen használnád, nem kellene tele lennie. Házisáfrány, alias Déri Szilvi gasztroblogger most ebben a témában ad néhány jó tanácsot.

1.

Legyen a mélyhűtő mindig megfelelően leolvasztva! A készülék falára rakódott vastag jégréteg nem csak esztétikai okokból rossz, de értékes centiket is veszítesz kapacítása tekintetében. A jég remek szigetelő anyag, így az eljegesedett mélyhűtő rossz hatásfokkal hűt, és sokkal több energiát fogyaszt, mint normál esetben.

2.

A mélyhűtőt bátran pakold tele, de azért ne ess túlzásba. Ahhoz, hogy jó hatásfokkal fagyasszon, cirkulálnia kell benne a hideg levegőnek.

3.

A kapacitás maximalizálása érdekében a dolgokat nem érdemes „ahogy esik, úgy puffan” módon begyűrögetni a fagyasztóba. Rendezd a dolgokat jól záródó dobozokba és zip-lock zacskókba. Amiből tudod, nyomkodd ki a levegőt, mert minél több levegő van a tároló zacskóban, annál jobban fog az étel jegesedni, amikor ki-be nyitogatod a fagyasztó ajtaját. A legjobban akkor jársz, ha van vákuumozód, és amit tudsz, levákuumozva teszed el.

4.

Minden egyes tételt cimkézz fel. Így rá tudod írni, hogy mit rejt a csomagolás, és persze a fagyasztás dátumát is.

5.

Ha valamiből nagyobb mennyiséged van, azt oszd adagokra. Ha egybe fagyasz le mindent, akkor később, például a 10 csirkemellet tartalmazó jeges halomból nem fogsz tudni kisebb adagokat kivenni.

6.

Semmilyen fagyasztott ételt nem tárolhatsz a mélyhűtőben a végtelenségig. Ezért érdemes elolvasni az alábbi listát arról, mit meddig tárolhatsz biztonságosan. A fagyasztót nézd át negyedévente. A régi, lejárt dolgokat dobd ki, a közeli lejáratúakat pedig használd fel, így mindig lesz elég hely, ha új dolgokat tennél el hosszabb időre.

  • Nyers húsok: 12 hónap
  • Halfélék: 3-6 hónap
  • Tojásfehérje: 12 hónap (a sárgája nem fagyasztható jól, de a fehérjét érdemes, pl. habcsókhoz összegyűjteni!)
  • Kemény sajtok: 6 hónap, de az állaga változhat kissé. Azonban maradék sajtokat, előre lereszelve remekül tudsz fagyasztani és később sütőben sült ételekhez felhasználni!
  • Vaj: 6 hónap
  • Tejszín: 4 hónap
  • Fagyi: 2 hónap
  • Tej: 3 hónap
  • Tejföl, joghurt: 2 hónap
  • Gyümölcsök: 12 hónap
  • Zöldségek: 12 hónap
  • Maradék készételek, levesek: 2-3 hónap
  • Kenyérfélék: 6 hónap

Legyen az a célod, hogy a fagyasztott dolgokat minél hamarabb felhasználod, hiszen jegesedni mindenképp fognak. Idővel bármit is teszel, kissé fagyasztó ízük lesz.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.