Ha megkérdeznék tőlünk, melyik az a konyhai gép, ami nélkül nem tudnánk élni, a fagyasztó garantáltan benne lenne a top 3-ban! Hiszen gondoljunk csak bele: a húsoktól kezdve a zöldségeken, gyümölcsökön át egészen a kenyérig, megmaradt ételekig mennyi mindent tárolunk benne! Ám ha őszinték akarunk lenni, néha szinte mindannyian úgy kezeljük ezt a masinát, mintha egy lomosfiók lenne – bármi, aminek már nincs helye a hűtőszekrényünkben vagy a kamránkban, de úgy gondoljuk, egy későbbi alkalommal még megesszük, felhasználjuk, már megy is a fagyasztóba, és ezzel együtt általában feledésbe is merül. Így fordulhat elő, hogy egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy teli van a mélyhűtőnk olyan élelmiszerekkel, ételekkel, amelyek évekkel korábban kerültek bele. Ha nálad is így áll a helyzet, akkor itt az ideje beiktatni egy alapos fagyasztótakarítást! Mutatjuk, miktől szabadulj meg mindenképpen!
Veled is előfordult már, hogy gondosan kiolvasztottál egy csomag húst vagy zöldséget vacsorára, ám az utolsó pillanatban meggondoltad magad, és inkább étterembe mentetek vagy rendeltetek? Ha a felengedett élelmiszert visszadobtad a fagyasztóba – gondolván hogy nincs semmi baja, legközelebb jó lesz –, akkor most itt az ideje, hogy megkeresd és kidobd. Ugyanis minden alkalommal, amikor kiolvasztasz egy ételt, majd újra lefagyasztod, növeled a baktériumok elszaporodásának esélyét. Mivel a lehűtött élelmiszerekben nem pusztulnak el a mikroorganizmusok, felengedés után azonnal el kell fogyasztani, fel kell használni őket, nem szabad visszafagyasztani. Az átmenetileg felmelegedett ételben ugyanis szaporodásnak indulhatnak a mikroorganizmusok.
A nagyobb családi összejövetelek, rokonoknál tett látogatások után megmaradt és bedobozolt ételeket előszeretettel pakoljuk a fagyasztóba, hogy aztán egy-egy húzósabb napon csak előkapjuk, kiolvasszuk, és jól megegyük őket! Vagy legalábbis általában ez a terv, aztán szépen megfeledkezünk róluk, és hónapokig – vagy akár évekig is – a mélyhűtőben foglalják a helyet. Ám az igazság az, hogy az ilyen maradék ételeket 3-4 hónapon belül el kellene fogyasztani, ezután ugyanis minőségük jelentősen romlik. Szóval ha a nagyitól hozott pörkölt több mint 6 hónapja a fagyasztóban várja hogy megedd, azonnal dobd ki a kukába!
Ha valami olyasmire bukkansz a mélyhűtőben, amit teljesen elleptek a jégkristályok, amik fagycsípésnek tűnnek, illetve fehéres-szürkés elszíneződések látszódnak rajta, jobb, ha megszabadulsz tőle, ugyanis az élelmiszer a fagyasztó égés áldozatául esett. A fagyasztó égés akkor következik be, amikor a fagyasztott élelmiszerek hideg, száraz levegőnek vannak kitéve, amely miatt kiszáradnak, vagyis a külső rétegeik elvesztik a nedvességtartalmukat. Ezek a kiszáradt részek sajnos jelentősen befolyásolhatják az élelmiszer ízét és/vagy állagát, ezért jobb, ha kidobod őket. Hogy a fagyasztó égést elkerüld, jó szorosan csomagold be a fagyasztani kívánt élelmiszert, majd távolítsd el a lehető legtöbb levegőt a csomagolásból.
Sokan azt gondolják, hogy a jégkockáknak nincs se íze, se illata. Ez a frissen készített példányokra igaz is. Idővel azonban a jég magába szívja az ízeket és a szagokat a körülötte lévő élelmiszerekből. Így jobb, ha kidobod, és fagyasztasz egy új adagot.
A legnagyobb forróságban jólesik lehűteni magunkat néhány gombóc fagyival, és hogy ki se kelljen mozdulnunk hűvös otthonunkból, természetesen tartunk néhány dobozzal a fagyasztóban. Ám a szezon végén általában megfeledkezünk a megmaradt hűsítő nyalánkságokról, és azok akár hónapokig a mélyhűtőnkben maradnak, ekkorra azonban már nem ízletesek. Nem is csoda, hiszen a fagylalt, a többi fagyasztott tejtermékhez hasonlóan, kb. 3 hónapig marad friss. De persze figyeljünk oda a csomagoláson feltüntetett lejárati dátumra is! Szóval ha a te fagyasztódban is lapul tavalyról némi fagyi, itt az ideje, hogy megszabadulj tőle.
Ahogy beköszönt az ősz, indul az iskola, sokan szeretjük feltankolni a mélyhűtőnket saját készítésű péksüteményekkel, hogy a rohanós reggeleken csak gyorsan bedobjuk őket a sütőbe, és házi finomságokkal indulhasson útnak a család apraja-nagyja. Nem árt azonban tudni, hogy a legtöbb pékáru 3-6 hónapig tartható el a fagyasztóban, de a sajtot, tejszínt tartalmazókat 1 hónapon belül el kell fogyasztani. A sajtnak és a tejszínnek ugyanis nem tesz jót a fagyasztás, megváltozik tőle az állaguk.
A fagyasztó tehát remek eszköz az ételek huzamosabb ideig való tárolására, de nem árt időről időre áttekinteni a tartalmát, és kidobni minden olyan ételt, ami fogyasztásra nem alkalmas már. És hogy megkönnyítsük a magunk dolgát, címkézzük fel a mélyhűtőbe kerülő ételeket, hogy tudjuk, pontosan mikor tettük oda.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.