Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Érdekességek

A Gundel-palacsinta története - Lolának köszönhető minden

gundel-palacsinta
A Gundel-palacsinta eredeti receptjét nevével ellentétben nem is a híres vendéglős család egyik sarja alkotta meg...

A magyar konyhaművészetre az egyik legnagyobb hatást minden bizonnyal a Gundel család gyakorolta. A bajor születésű Johann Gundel a 19. század közepén érkezett Magyarországra. Pincérként kezdte a pályafutását, később a patinás József Főherceg Szálloda főszakácsa lett. Számos remek fogás került ki a keze alól, többek közt a Mikszáth Kálmán számára készített híres palócleves. Gundel János később több neves étterem és szálloda irányítója volt. Öt gyermeke közül csak Károly vitte tovább a vendéglős hagyományt.

A vendéglős dinasztia

Gundel Károly Budapesten született. Életében igen fontos szerepet töltött be a városligeti Wampetics Vendéglő, amelynek épülete a millenniumi ünnepségek közeledtével Bauer Ervin tervei alapján készült el. A vendéglő irányítását Gundel Károly Wampetics Ferenctől vette át 1910-ben. Az étterem a Gundel család irányítása alatt hazai és nemzetközi elismertségre tett szert.

Lola receptje

Az egyik legismertebb, Gundel nevet viselő fogás a Gundel-palacsinta. Ennek receptjét az anekdota szerint nem Gundel Károly találta ki, hanem Márai Sándor felesége, Matzner Ilona (Lola). Egy Gundelben szervezett összejövetelre készítették el Lola útmutatása szerint a különleges palacsintát, amelynek dióval megtöltött vékony tésztája hajtogatva, csokoládéöntettel meglocsolva került a tányérokra. A desszert sikerét látva Gundel Károly rögtön elkérte Lolától a palacsinta receptjét. Az édesség ezután egy jó ideig Márai-palacsintaként szerepelt az étlapon.

Új névvel régi finomság

A Márai család emigrációját követően, 1949-ben államosították a Gundel éttermet, ezért a Márai név az étlapon sem szerepelhetett többé. Emiatt keresztelték át az akkorra már kedvelt édességet Gundel-palacsintává . Ezt a finomságot otthon is elkészíthetjük. A Gundel-palacsinta receptje ma már több változatban is létezik: akad, aki a tölteléket reszelt citromhéjjal ízesíti, mások kandírozott narancshéjjal teszik még ízletesebbé a desszertet. Ha még egy kis extra élvezetre vágyik, a csokoládéöntetet egy kevéske rummal bolondíthatja meg.

A palacsintára kerülő öntethez jó minőségű, minimum hatvan százalékos kakaótartalmú csokoládét érdemes választani.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.